Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού σήμανε συναγερμό στην Ελλάδα

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ…ΙΤΑΛΙΑ!

- Κλειστά από σήμερα και για 14 ημέρες σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια, ΙΕΚ...

- Προβληματισμός σε δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις, εργαζόμενους…

SXOLEIO LOYKETO

• Στο «κόκκινο» έχει φτάσει πλέον ο βαθμός ετοιμότητας των Ελληνικών Αρχών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 
Τα νέα κρούσματα που εντοπίζονται σε συνδυασμό με την «επέλαση» της νόσου σε γειτονικές χώρες, με την Ιταλία μάλιστα να καταγράφει μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών, οδήγησαν χθες την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε προληπτικό κλείσιμο για 14 ημέρες παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων σχολείων, ΙΕΚ, Πανεπιστημίων, φροντιστηρίων, κλπ.   
Την ανακοίνωση έκανε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά από συνεδρίαση και εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, καθώς ο αριθμός των βεβαιωθέντων κρουσμάτων ήταν ήδη 89 και η εκτίμηση είναι ότι αυτά θα αυξηθούν.  Το κλείσιμο των σχολείων έχει καθαρά προληπτικό χαρακτήρα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί στο κατά το δυνατόν η διασπορά της νόσου. Την ανακοίνωση του Υπουργού,   ακολούθησε παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με την οποία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα και τα Φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, σχολών, κλπ. 

Έπεται και συνέχεια;
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την πρώτη γενικευμένη απόφαση καθολικής μαζικής αναστολής δραστηριοτήτων καθώς οι προηγούμενες αποφάσεις αφορούσαν είτε συγκεκριμένες περιοχές, είτε αθλητικές και άλλες διοργανώσεις ως προς την παρουσία όμως θεατών. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες αποφάσεις, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι πηγές μετάδοσης του ιού. Άλλωστε τα δραστικά μέτρα που έλαβε χθες η Ιταλική Κυβέρνηση θέτοντας σε καθολική καραντίνα τη χώρα, αποτελούν και παράδειγμα για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση. 

«Παγωμάρα» στον κόσμο
Η απόφαση όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε μια γενικότερη «παγωμάρα», καθώς τώρα αρχίζουν οι περισσότεροι κάτοικοι πόλεων και χωριών να συνειδητοποιούν το βαθμό σοβαρότητας της κατάστασης, την οποία επισημαίνουν σε καθημερινή βάση οι ειδικοί επιστήμονες. Και όπως έλεγαν χθες βράδυ αναγνώστες του «Π.Λ.», με τα σχολεία κλειστά, από σήμερα   και  τα Γιάννενα  θα κινούνται σε διαφορετικούς ρυθμούς.
Οι αρμόδιοι προειδοποιούν άλλωστε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι   κλιμακωτά. Από χθες έχει αρχίσει προβληματισμός για τη λειτουργία δημοσιών και δημοτικών υπηρεσιών, τραπεζών κ.α. φορέων που έχουν συναλλαγές με πολίτες. Η πίεση που ασκείται σε τοπικό επίπεδο είναι ακόμη σε χαμηλή ένταση, καθώς δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα, ωστόσο με τη δυναμική που αποκτά η μετάδοση της νόσου, είναι πολύ πιθανό οι αρμόδιοι να βρεθούν ενώπιον του διλήμματος να λάβουν σχετικές αποφάσεις. 
Ο ίδιος προβληματισμός αναπτύσσεται ήδη και σε επιχειρήσεις, που εκτός των οικονομικών επιπτώσεων, έχουν να αντιμετωπίσουν και το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας τους σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Στο «χορό» και η Αλβανία
Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά  και μάλιστα εντός της ίδιας ημέρας. Στην Ήπειρο από χθες προστίθενται και ένας ακόμη λόγος επιφυλακής των αρμόδιων υπηρεσιών, που έχει να κάνει με την αύξηση των κρουσμάτων στην γειτονική Αλβανία, που μέχρι χθες βράδυ ανέρχονταν σε δέκα και υπάρχουν φόβοι ότι αυτά θα πολλαπλασιαστούν τις επόμενες ώρες. 
Ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας εξακολουθεί να είναι οι αφίξεις από την Ιταλία. Μπορεί η γειτονική χώρα να έχει μπει σε καραντίνα, οι Ιταλοί να μην μπορούν εύκολα να ταξιδέψουν, όμως υπάρχει εκεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων και δη Ηπειρωτών φοιτητών που μετά την απόφαση για κλείσιμο των Πανεπιστημίων για ενάμιση μήνα θεωρείται βέβαιο ότι οι περισσότεροι εξ αυτών θα επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και θα πρέπει και για αυτούς να υπάρξουν προληπτικά μέτρα. 

Ετοιμότητα στο Πανεπ. Νοσοκομείο
Σε τοπικό επίπεδο σταδιακά οι κάτοικοι αρχίζουν να προσαρμόζονται στα προληπτικά μέτρα που ζητά να ληφθούν το Υπουργείο Υγείας. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο αποτελεί κέντρο Αναφοράς της νόσου (αναπληρωματικό) έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη, η οποία είναι και καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπάρχει διαθέσιμο έμπειρο προσωπικό, το οποίο έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Από τη Διοίκησή του τονίστηκε η ανάγκη άμεσης στελέχωσης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και η διάθεση επιπλέον χρηματοδότησης για να καλυφθούν οι εκτεταμένες υποχρεώσεις που δημιουργούνται. 

Κερδοσκοπία σε μάσκες
Εκεί που διαπιστώνονται παρενέργειες, είναι η εξεύρεση αντισηπτικών και μασκών. Τα αντισηπτικά έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τα φαρμακεία, ενώ για τις μάσκες  διαπιστώνονται και τάσεις κερδοσκοπίας, χωρίς μέχρι τώρα να έχει  ανακοπεί. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη αντισηπτικών το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης, προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα διάθεσης των κατασχεμένων ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης (120 τόνοι) να παραχωρηθεί δωρεάν στο Υπουργείο Υγείας για την παρασκευή αντισηπτικών.

Διευκολύνσεις σε γονείς
Το κλείσιμο των σχολείων προκαλεί προβλήματα στους γονείς. Το ενδεχόμενο κλείσιμο επιχειρήσεων προκαλεί προβλήματα στις ίδιες αλλά και στους εργαζόμενους. Η Κυβέρνηση αναζητά λύσεις και για τις δύο κατηγορίες. Όσον αφορά τους γονείς, σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις, ενώ χθες για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των συναρμόδιων Υπουργών Χρήστου Σταϊκούρα, Γιάννη Βρούτση και Τάκη Θεοδωρικάκου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο  ΣΚΑΪ, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει χορήγηση 15νθήμερων αδειών ειδικού σκοπού για κάθε γονέα με ανήλικο τέκνο. Το κόστος αναμένεται να επιμεριστεί μεταξύ εργοδοτών, εργαζομένων και κράτους. Ένα μέρος της άδειας θα προέρχεται από την κανονική άδεια που δικαιούται ο εργαζόμενος. Η κυβέρνηση αναμένεται να χορηγήσει ειδικά επιδόματα για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω κορωνοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποδοχές των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, θα καλυφθούν από το κράτος με τη μορφή ειδικού επιδόματος. Το ύψος του αναμένεται ότι θα κυμαίνεται από 400 ευρώ το μήνα, όσο είναι το επίδομα ανεργίας έως και 718 ευρώ. Το μέτρο θα επεκταθεί και σε κλάδους οι οποίοι θα υποστούν καθίζηση τζίρου.

Τι θα γίνει με τις απουσίες
Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, οι απουσίες των δεκατεσσάρων ημερών για όσους τίθενται με απόφαση του ΕΟΔΥΔ σε προληπτική απομόνωση δεν προσμετρώνται.