Αυξάνονται τα κρούσματα, ενισχύονται τα προληπτικά μέτρα

ΣΕ…ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΛΛΑΔΑ!

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας… Tα θρησκευτικά καθήκοντα να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα Προσλήψεις εξπρές γιατρών – νοσηλευτών σε νοσοκομεία

• Αναμένονται νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις

koronoios

• Άλλα δέκα κρούσματα προστέθηκαν χθες στη λίστα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, φθάνοντας τα 99, αλλά όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε χθεσινοβραδινό του διάγγελμα τα δύσκολα είναι μπροστά μας. 
Η Ήπειρος ακόμη «αντέχει», μη καταγράφοντας κανένα κρούσμα, καθώς τα δεκάδες δείγματα που έχουν σταλεί σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη για ανάλυση βγήκαν αρνητικά.  Δεν συμβαίνει όμως με άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Δυτική Ελλάδα που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, αλλά και η γειτονική Αλβανία η οποία από χθες μπήκε στη λίστα των χωρών με νεκρούς, καθώς απεβίωσε μια 73χρονη που είχε σοβαρά προβλήματα υγείας. 
Η χθεσινή αναστολή λειτουργίας σχολείων, φροντιστηρίων κλπ, έδινε την εικόνα… αργίας τις πρωινές ώρες στην πόλη των Ιωαννίνων. Άλλαξε  ριζικά τη ζωή γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών και ταυτόχρονα αποτέλεσε ένα νέο ισχυρό «σοκ» για το σύνολο του κόσμου, που άρχισε πλέον να συνειδητοποιεί το μέγεθος του προβλήματος που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες μέτρα για τη στήριξη των γονέων που έχουν τη φροντίδα ανήλικων τέκνων, ενώ όλα δείχνουν πως τις επόμενες ημέρες επίκειται και επέκταση των προληπτικών μέτρων. Ο Πρωθυπουργός έμμεσα στο χθεσινό του διάγγελμα, αναφέρθηκε σε αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν για τις δημόσιες υπηρεσίες και οι οποίες θα αφορούν ευέλικτο ωράριο, τηλεδιασκέψεις και εργασία εξ αποστάσεως. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα μιας χώρας που δείχνει να βρίσκεται σε «καταστολή».

Συντονισμός με Περιφέρειες
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους Περιφερειάρχες,  ζήτησε από όλους να βάλουν πλάτη ώστε να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα η κρίση και να εφαρμόζονται πιστά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε Περιφέρεια, έγινε συζήτηση για το συντονισμό Κεντρικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και αποφασίστηκε να μη γίνουν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και οι εκδηλώσεις να περιοριστούν στις καταθέσεις στεφάνων από ολιγομελείς αντιπροσωπείες των τοπικών αρχών. «Στη διάρκεια κρίσεων ακούγαμε παντού «που είναι το Κράτος». Τώρα δεν το έχουμε ακούσει και πρέπει να κάνει ο καθένας αυτό που του αναλογεί», είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός. 

Το Διάγγελμα Μητσοτάκη
Στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οποιοσδήποτε εφησυχασμός είναι ανεπίτρεπτος: «Γι’ αυτό και προτιμήσαμε να πάρουμε εγκαίρως αυστηρά προληπτικά μέτρα, ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού»,  τόνισε και εξήγησε: «Ο στόχος μας είναι απλός: Τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου, ώστε οι ασθενείς να είναι σε θέση να λάβουν τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται από τα νοσοκομεία μας. Ήδη κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία: Προσθέτουμε κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων και αξιοποιούμε εγκαταστάσεις ιδιωτικών κλινικών σε όλη τη χώρα». Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόσληψη με διαδικασίες εξπρές 2.000 νοσηλευτών και γιατρών με διετείς συμβάσεις, με τους πρώτους να παρουσιάζονται στις θέσεις τους την ερχόμενη εβδομάδα. Κι όπως είπε μετά την κρίση θα παραμείνουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αναφερόμενος στην απόφαση για κλείσιμο των σχολείων, είπε πως ήταν μια δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση, η οποία δεν θέτει σε κίνδυνο την σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά, με το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να εφαρμόσει διαδικασίες τηλε-μαθημάτων, αρχικά στη Γ’ Λυκείου, και έχει επεξεργαστεί σενάρια για όλες τις βαθμίδες.

Στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων
Ο Πρωθυπουργός δεν έκρυψε τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία η πανδημία καθώς και τα πρώτα μέτρα που λαμβάνονται: «Έχει ήδη ανασταλεί η πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν καθοριστικά. Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται.  Θα σταθούμε διπλά στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, παρέχοντας ρευστότητα κι αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από τη μείωση του τζίρου».

Ατομική ευθύνη και Εκκλησιασμός
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να αποκαταστήσει την ατομική ευθύνη, ανακεφαλαιώνοντας τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται. Βαρυσήμαντη ήταν όμως η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για τον εκκλησιασμό και τη συμμετοχή των πιστών σε θρησκευτικές εκδηλώσεις. 
«Προσωπικά -είπε- τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων.  Είμαι σίγουρος ότι και πολλοί από εσάς αισθανθήκατε το ίδιο. Ως Πρωθυπουργός, όμως, οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες.  Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας. 
Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα «πιστεύω» μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Η αγάπη προς τον «πλησίον» στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία.
Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Η Εκκλησία των πιστών, άλλωστε, είναι μεγάλη. Προσβλέπω στη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό. Αλλά ο θεσμικός μου ρόλος μού επιβάλλει να τοποθετηθώ με σαφήνεια στο θέμα.
Ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. 
Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών. Και αναλογιζόμενοι πάντα ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες δίπλα μας». 
Κηρύχθηκε ως πανδημία
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους ανακήρυξε χθες το ξέσπασμα του κορωνοϊού ως πανδημία. «Η πανδημία δεν είναι λέξη που χρησιμοποιείται ελαφρά ή απρόσεκτα. Είναι μια λέξη που αν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα, μπορεί να οδηγήσει σε παράλογο φόβο ή σε παράδοση ότι η μάχη τελείωσε, που μπορεί να προξενήσει αχρείαστο πόνο και θάνατο» τόνισε χαρακτηριστικά.  Πρόσθεσε πως ο χαρακτηρισμός του κορωνοϊού ως πανδημία «δεν αλλάζει την αξιολόγηση του ΠΟΥ σχετικά με τον κίνδυνο που συνιστά ο κορωνοϊός. Δεν αλλάζει τι κάνει ο ΠΟΥ και δεν αλλάζουν αυτά που θα πρέπει να κάνουν οι χώρες».