Συντονισμένες προσπάθειες για να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου

ΜΕΤΩΠΙΚΗ Η ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

Κλείνουν δικαστήρια, παιδότοποι, γυμναστήρια, θέατρα, χώροι εκδηλώσεων
Με ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια απειλούνται όσοι παραβαίνουν τα προληπτικά μέτρα

Υπ. Υγείας: Πρέπει όλοι να δείξουμε ατομική ευθύνη…

KORONOIOS MASKES

 

• Η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, η καταγραφή του πρώτου θανάτου και ιδίως η εκτίμηση των επιστημόνων πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται εντυπωσιακή αύξηση των ατόμων που θα προσβληθούν από τη νόσο, δημιουργούν νέα δεδομένα για Πολιτεία και πολίτες που βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. 
Από την Πολιτεία ξεκίνησε και συνεχίζεται μια μετωπική «μάχη» κατά του κορωνοϊού σε πολλά επίπεδα. 
Χθες ανακοινώθηκε η εφαρμογή νέων περιοριστικών προληπτικών μέτρων, με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να απευθύνει διπλό κάλεσμα: Αφενός προς γιατρούς και νοσηλευτές ώστε να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και αφετέρου προς τους πολίτες που τους κάλεσε να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του και όλοι μαζί οι Έλληνες να γίνουν «τείχος προστασίας γι’ αυτούς που κινδυνεύουν». 

Παρέμβαση Εισαγγελέα
Ταυτόχρονα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς της χώρας, ζητά να κινούνται οι ποινικές διαδικασίες για όσους παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν διαταχθεί για να αποτραπεί η διάδοση της επικίνδυνης νόσου. Η κίνηση του Εισαγγελέα έρχεται λίγες ώρες μετά την καταγγελία του Δημάρχου Πύργου, πως άτομα που πρέπει να βρίσκονται σε 14ημερη καραντίνα στα σπίτια τους κυκλοφορούν ελεύθερα σε δημόσιους χώρους. 
Ανάλογες διαμαρτυρίες μέσω του διαδικτύου είχαν γίνει και στην περιοχή μας για άτομα που είχαν μεταβεί με το ΚΑΠΗ Ανατολής στα Ιεροσόλυμα, χωρίς όμως τελικά αυτό να επιβεβαιωθεί. 
Ο κ. Πλιώτας αναφέρεται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν διαταχθεί για να αποτραπεί η διάδοση επικίνδυνης νόσου. Ειδικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι «με αυτή τη συμπεριφορά προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά, όπως η ζωή και η σωματική υγεία».
Οι ποινές που προβλέπονται είναι βαριές και ξεκινούν από φυλάκιση έως τρία χρόνια και μπορούν να φτάσουν ακόμη και σε ισόβια, αν προσβληθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων με συνέπεια τον θάνατό τους, όπως προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας για όσους σπάνε την καραντίνα και παραβιάζουν τα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας για τη μετάδοση του κορωνοϊού που επέβαλλε το Κράτος ή η εντεταλμένη δημόσια αρχή. 

Ενίσχυση των Περιφερειών
Στη «μάχη» κατά της μετάδοσης κορωνοϊού μετέχουν και οι Περιφέρειες δια των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής Προστασίας. Χθες ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τη χρηματοδότησή τους με το ποσό των 5 εκ. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. 

Κλείνουν δικαστήρια, παιδότοποι, κ.α.
Τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν την  αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων για 15 μέρες, ενώ παιδότοποι, γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι και χώροι εκδηλώσεων (ιδιωτικοί και δημόσιοι) θα παραμείνουν επίσης κλειστά. Το επόμενο μέτρο αναμένεται να αφορά τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, με τον  εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, να παραπέμπει για τη λήψη απόφασης στο Υπουργείο Πολιτισμού. Μέχρι νεωτέρας τα Μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20-30 άτομα.

Στα 117 τα κρούσματα
Τα κρούσματα μέχρι χθες το απόγευμα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 117, από τα οποία για 107 είναι γνωστή η «πηγή» προέλευσης, ενώ για τα υπόλοιπα δέκα δεν έχει καταστεί γνωστή η επαφή από την οποία προήλθε η μόλυνση. Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ακόμα ότι η συνεχίζεται η διερεύνηση για 15 κρούσματα, ενώ δύο ασθενείς (η μητέρα που ανιχνεύτηκε πρώτη και ο γιός της) έλαβαν εξιτήριο χθες από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. 
Η Ελλάδα «εντάχθηκε» και στη λίστα των χωρών που έχουν νεκρούς από τον κορωνοϊό, καθώς στις 3.15 τα ξημερώματα κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου, ο 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός που είχε νοσήσει στην εκδρομή που είχε πραγματοποιηθεί στους Αγίους Τόπους. 
Τα ερωτηματικά και ο προβληματισμός έχει στραφεί τώρα στην επόμενη περίοδο που τοποθετείται περί τα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου, κατά την οποία θα υπάρξει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και τα οποία δεν θα μπορούν πλέον να ιχνηλατηθούν.

Ο Υπ. Υγείας
Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις χθεσινές του δηλώσεις, τόνισε ότι μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να κηρύξει την παγκόσμια κοινότητα και επίσημα σε «καθεστώς πανδημίας», ανέφερε ότι «ήρθε η πιο μεγάλη ώρα, ήρθε η ώρα της μάχης. Η μάχη θα κριθεί, στο πως θα ανταποκριθούμε ως πολίτες, κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη». Συνεχίζοντας ο Υπουργός, διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, θα ενεργήσουμε όπως χρειαστεί, θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας».  

Συστάσεις Π.Ι.Σ.
Παρέμβαση έκανε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, που επίσης ανέδειξε την ατομική ευθύνη που έχουν οι πολίτες έναντι του εαυτού τους και των συνανθρώπων τους. Προχωρά μάλιστα σε συστάσεις για διακοπή λειτουργίας χώρων μαζικής συνάθροισης και καταλήγει: «Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους νέους να μην πηγαίνουν σε χώρους που επικρατεί συγχρωτισμός, όπως είναι για παράδειγμα τα μπαρ και οι καφετέριες. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα η πρόληψη που μπορεί να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού. Όλοι μαζί μπορούμε να συνεργαστούμε για να προστατέψουμε την υγεία και τις ζωές μας», σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Προχειρότητες σε Αλβανία
Η Ήπειρος αντιστέκεται ακόμη στον κορωνοϊό, αν και όπως εκτιμούν οι επιστήμονες θεωρείται απίθανο να την… εξαιρέσει ο ιός. Η γειτονική Αλβανία εξακολουθεί να αποτελεί μια πιθανή πύλη εισόδου της νόσου, αν και τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, δείχνουν ότι θα επέλθει αισθητή μείωση της κίνησης από και προς την Αλβανία. 
Συγκεκριμένα μετά την αύξηση των κρουσμάτων στη γειτονική χώρα στα 23 (με μια 73χρονη γυναίκα να έχει χάσει τη ζωή της), ο Ράμα υποχρεώνει να μπαίνουν αυτοβούλως σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν από την Ελλάδα και την Ιταλία, επιβάλλοντας στους παραβάτες πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ δεν θα τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν εκ νέου αν δεν το εξοφλήσουν. Στα προληπτικά μέτρα που ανακοίνωσε η Αλβανική Κυβέρνηση, περιλαμβάνεται το κλείσιμο καφετεριών, εστιατορίων, αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων σε Τίρανα και Δυρράχιο και η διακοπή της κυκλοφορίας των μέσων μαζικής συγκοινωνίας. Η μεγάλη ανησυχία εστιάζεται στην χαμηλή ανταπόκριση των Αλβανών στην τήρηση των προληπτικών μέτρων, ενώ «πυρά» και ευθύνες στην Κυβέρνηση Ράμα επιρρίπτει η αντιπολίτευση για το γεγονός ότι προμηθεύτηκε 1.000.000 μάσκες που έχουν ημερομηνία λήξης το 2011! Σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, αναμένεται να υπάρξει και σοβαρό πρόβλημα στα νοσοκομεία, τα οποία -κατά την αντιπολίτευση- δεν έχουν την απαιτούμενη υποδομή.
* * * 
Κάθε μέρα που ξημερώνει, είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με την προηγούμενη όσον αφορά τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό και τα γεγονότα -ως προς τη μετάδοση και τις επιπτώσεις της νόσου-  «τρέχουν» με ιλιγγιώδη ρυθμό. Προς το παρόν εκείνο που καταγράφεται είναι η ανησυχία που διακατέχει τον κόσμο, που ωστόσο όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες δεν πρέπει επ΄ ουδενί να μετατραπεί σε πανικό.