Σε τηλεδιάσκεψη χθες με τον Υπουργό Εσωτερικών ο Περιφερειάρχης ζήτησε…

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΙΟ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

- Μη κατοικήσιμα 96 κτίρια από το χτύπημα του Εγκέλαδου - Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πληγείσα περιοχή

- Παραμένουν στα Γιάννενα 100 αλλοδαποί φοιτητές Ελλην. Γλώσσας - Αίτημα για ενίσχυση της μέριμνας στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων

SEISMOS KANALAKI 1 22 3 20

• Διμέτωπο αγώνα δίνει τις τελευταίες ημέρες η Ήπειρος. Από τη μία, είναι η μάχη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η οποία συνεχίζεται στα Νοσοκομεία όλης της Περιφέρειας, όπου νοσηλεύονται τα περισσότερα απ’ τα πέντε εντοπισμένα κρούσματα.
Από την άλλη, συνεχίζεται η καταγραφή των «πληγών» που προκάλεσαν στην ευρύτερη περιοχή οι δύο πρόσφατες ισχυρές σεισμικές δονήσεις, οι οποίες είχαν επίκεντρο την περιοχή του Καναλακίου Πρέβεζας. Η μέχρι στιγμής καταγραφή έχει βγάλει μη κατοικήσιμα 96 κτίρια στον Δήμο Πάργας.
Για τα δύο αυτά θέματα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ενημέρωσε χθες αναλυτικά τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο ζητώντας την παρέμβαση της Πολιτείας τόσο σε συγκεκριμένους τομείς που έχουν να κάνουν με την πρόληψη διάδοσης του κορωνοϊού, όπως, για παράδειγμα, τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, όσο και για την ανακούφιση των περιοχών που έπληξε ο Εγκέλαδος.

Για τον κορωνοϊό…
Η τήρηση του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η αιμοδοσία, η προμήθεια και διάθεση υγειονομικού υλικού, η προστασία των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, των Ρομά, η λειτουργία των λαϊκών αγορών και η συμπληρωματική έκτακτη επιχορήγηση των Περιφερειών προκειμένου να καλύψουν ευρύτερες ανάγκες φορέων του Δημοσίου ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και το Προεδρείο της ΚΕΔΕ.
Ο Αλέκος Καχριμάνης διαβιβάζοντας σχετική αναφορά του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσίασε το ζήτημα που έχει προκύψει με την παραμονή στα Γιάννενα εκατό περίπου αλλοδαπών φοιτητών εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας οι οποίοι δεν  έχουν  αναχωρήσει ακόμη  για τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.
Επίσης, αναφέρθηκε στη συνδρομή της Περιφέρειας στα Νοσοκομεία για την ενίσχυση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η προμήθεια και εγκατάσταση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «αναλυτή Real Time PCR», για την εξέταση των δειγμάτων κορωνοϊού, τονίζοντας πως η Περιφέρεια εξάντλησε για το σκοπό αυτό το κονδύλιο που διέθεσε το Υπουργείο προσθέτοντας επιπλέον χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 
Ζήτησε δε, μεταφέροντας επισήμανση του Δημάρχου Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, να ληφθεί πρόσθετη μέριμνα για ζητήματα Υγείας στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας των Προσφύγων και Προστασίας και υπογράμμισε ότι πρέπει να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στους μικρούς και απομακρυσμένους Δήμους. Ο Περιφερειάρχης ζήτησε ακόμα να παρασχεθούν διευκολύνσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους στις καθημερινές τους δραστηριότητες, ενώ αναφέρθηκε στην υποδοχή την Κυριακή στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στη μεταφορά στη συνέχεια με δύο λεωφορεία που μίσθωσε η Περιφέρεια, όσων εκ των 127 Ελλήνων δεν είχαν δικά τους μέσα μετακίνησης στους τόπους προορισμού τους.

Πέντε τα κρούσματα
Στο μεταξύ, πέντε παραμένουν στην Ήπειρο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ αναμένονται απαντήσεις για άλλα 33 δείγματα που έχουν ληφθεί από τα Νοσοκομεία «Χατζηκώστα», Άρτας και Φιλιατών. Από τους πέντε ασθενείς, οι δύο νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ο ένας σε σταθερή κατάσταση και ο άλλος σε επιδείνωση, ενώ ένας τρίτος νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στη Μονάδα Λοιμωδών του Π.Π.Γ.Ν.Ι.. Η γιατρός του ίδιου ιδρύματος παραμένει σε καραντίνα στο σπίτι της, όπως και ο γιατρός του Νοσοκομείου Πρέβεζας. 

Ζημιές από τον σεισμό
Στο «μέτωπο» του Εγκέλαδου, εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και στο οδικό δίκτυο προκάλεσαν οι δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (4,2 ρίχτερ) και λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου (5,6 ρίχτερ) στην περιοχή του Καναλακίου. Επίσης τρία άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από πτώση αντικειμένων μέσα στα σπίτια τους και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων. 
Στην πληγείσα περιοχή βρέθηκαν από τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Απόστολος Βασδέκης κ.α., οι οποίοι σε επείγουσα συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας εκτίμησαν την κατάσταση και δρομολόγησαν τις παρεμβάσεις που απαιτούνται, ενώ κάλεσαν και κλιμάκια του ΤΑΣ Κοζάνης να επισκεφθούν την πληγείσα περιοχή. 
Ταυτόχρονα, υπήρξε συνεργασία και με το Δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα και ζημιές που έχουν προκληθεί στο δρόμο Σούλι - Γλυκή.

Τι είπε ο Αλ. Καχριμάνης
Αναφερόμενος στο θέμα του σεισμού κατά τη χθεσινή κοινή τηλεδιάσκεψη, ο κ. Καχριμάνης είπε χαρακτηριστικά πως «έχουμε μια άριστη συνεργασία με τους Δήμου Πάργας και Σουλίου που επλήγησαν ιδιαίτερα από το σεισμό της Παρασκευής και του Σαββάτου, ως επίσης και με τους γειτονικούς Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας που έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές». Εξάλλου ο Περιφερειάρχης είχε ενημερώσει από την πρώτη στιγμή τον Υπουργό Εσωτερικών και είχε συνεχείς επικοινωνίες με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν και για τυχόν πρόσθετες παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν.
Ο κ. Καχριμάνης συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δ. Μαυρογιώργο επισκέφθηκαν και την Κυριακή πληγείσες περιοχές, συναντήθηκαν με κατοίκους και είχαν συνεργασία με Δημοτικές Αρχές προκειμένου να επιλυθούν άμεσα ζητήματα. 

Η πρώτη καταγραφή
Ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη καταγραφή ζημιών στο Δήμο Πάργας και συνεχίζεται στους άλλους γειτονικούς Δήμους. Σύμφωνα με το Δελτίο της Επιτροπής Ελέγχου Κτηρίων, για το Δήμο Πάργας κατοικήσιμα χαρακτηρίστηκαν 43 κτίρια που ελέγχθηκαν και μη κατοικήσιμα 96.
Μη κατοικήσιμες  χαρακτηρίζονται: 85 κατοικίες στις Τ.Κ. Καναλλακίου (27), Σκεπαστού (1), Νάρκισσου (25), Κάστρου (2), Κορώνης (4), Σταυροχωρίου (13), Μουζακάνικων (3), Βουβοποτάμου (7), Αχερουσίας (3), τέσσερις επαγγελματικοί χώροι στις Τ.Κ. Καναλλακίου (3)  και Αχερουσίας (1), δύο δημόσια κτίρια στις Τ.Κ. Καναλλακίου (1) και Σκεπαστού (1) και πέντε Αποθήκες - στάβλοι στις Τ.Κ. Καναλλακίου (1), Καστριού (1), Κορώνης (1) και Σταυροχωρίου (2).
 Με έγγραφό της η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχών των Δήμων Σουλίου, Πάργας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Δωδώνης, κάτι που έγινε χθες αργά το απόγευμα.
Συγκεκριμένα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προτείνεται να κηρυχθούν οι Τ.Κ. Γλυκής, Χόικας, Γαρδικίου, Σκανδάλου, Καρβουναρίου, Ξηρολόφου, Σαμονίδας του Δήμου Σουλίου, το σύνολο της Δ.Ε. Φαναρίου στον Δήμο Πάργας, οι Δ.Ε. Λούρου και Ζαλόγγου στον Δήμο Πρέβεζας, οι Τ.Κ. Μαργαριτίου, Παλαιοκάσστρου, Σπαθαραίων, Αργυρότοπου, Καρτερίου και Ηγουμενίτσας, στον Δήμο Ηγουμενίτσας και οι Τ.Κ. Παλαιοχώρι Μπότσαρη και Σεριζιανών στον Δήμο Δωδώνης.

Ενεργοποιήθηκε ρήγμα!
Στο Καναλάκι βρέθηκε και συμμετείχε στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε, ανέφερε ότι έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Παραμυθιάς. Αυτό, όπως τόνισε, έχει μήκος 45 χιλιομέτρων με κατεύθυνση από τον βορά προς το νότο. Στο παρελθόν έχει δώσει έναν μεγάλο σεισμό, μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην δεκαετία του 1880. Ο κ. Λέκκας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ενέργεια του ρήγματος εκτονώθηκε ωστόσο δήλωσε πως για μερικά εικοσιτετράωρα οι επιστήμονες θα είναι σε εγρήγορση και θα παρακολουθούν από πολύ κοντά την εξέλιξη.