Ενώ σε επίπεδο χώρας αυξάνονται κρούσματα και νεκροί…

Η Ήπειρος αντέχει στην «επέλαση» του Κορωνοϊού

- Τέσσερα τα άτομα που επιβεβαιωμένα νοσούν - Αρνητικές οι απαντήσεις για τα δείγματα που μέχρι χθες ελέγχθηκαν

- Εβδομήντα κλήσεις για άσκοπες μετακινήσεις σε ένα 24ωρο

GIATROI MASKES

Καθημερινά αυξάνονται σε επίπεδο χώρας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, αλλά μεγαλώνει και η λίστα των νεκρών. 
Χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε άλλα 74 κρούσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προσβληθέντων στους 966, ενώ οι νεκροί μέχρι χθες το απόγευμα ανέβηκαν στους 28. 
Στην Ήπειρο η κατάσταση διατηρείται σταθερή καθώς ούτε χθες επιβεβαιώθηκε κανένα νέο κρούσμα, και όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν βγήκαν αρνητικά. Ωστόσο έχουν σταλεί και νέα προς εξέταση, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σήμερα. 
Κατά γενική εκτίμηση, αλλά και όπως οι αριθμοί «μαρτυρούν» η Ήπειρος αντέχει στην «επέλαση» του κορωνοϊού, τον οποίο βέβαια η Ελλάδα καταφέρνει μέχρι τώρα να τον περιορίσει αισθητά σε σύγκριση με όσα διαδραματίζονται σε άλλες προηγμένες χώρες με τις εκατόμβες νεκρών. Το γεγονός αυτό αποδίδεται και στην καλύτερη σχετικά εφαρμογή των προληπτικών μέτρων στην περιφέρειά μας, αλλά και την άμεση και αποτελεσματική ιχνηλάτηση των επαφών των νοσούντων. 
Στα Γιάννενα ο γιατρός 
Σύμφωνα με το χθεσινό ενημερωτικό δελτίο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, τα τρία από τα τέσσερα άτομα που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Οι δύο είναι διασωληνωμένοι, αλλά σε σταθερή κατάσταση στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, ενώ στη Μονάδα Λοιμωδών νοσηλεύεται από χθες και ο γιατρός που βρέθηκε θετικός στο νοσοκομείο της Πρέβεζας. Η γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου εξακολουθεί να βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι της. Σε κατ΄ οίκον περιορισμό εξακολουθούν να βρίσκονται και οι επαφές του ηλικιωμένου που βρέθηκε θετικός στη νόσο στο νοσοκομείο της Άρτας και τώρα είναι διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.  
Τα πρόσωπα με τα οποία είχε έλθει σε επαφή ο γιατρός στο νοσοκομείο Πρέβεζας, εξετάστηκαν και επέστρεψαν στα καθήκοντά τους. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται τρία ύποπτα κρούσματα για τα οποία αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων. 
Αρνητικές ήταν οι απαντήσεις για δείγματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, του νοσοκομείου «Χατζηκώστα»- που χθες έστειλε άλλα εννέα- για  έξι του νοσοκομείου Άρτας- αναμένονται για άλλα 19- και έχει σταλεί ένα ακόμη από το νοσοκομείο Φιλιατών. 
Χθες τα μεσάνυχτα ήταν προγραμματισμένη η αναχώρηση των Ιταλών που φιλοξενούνταν στο Δρέπανο της Ηγουμενίτσας, ενώ εκεί παραμένουν άλλα 15 άτομα από άλλες χώρες για τα οποία συνεχίζονται οι προσπάθειες προώθησής τους για τους τόπους προορισμούς τους. 
Άσκοπες μετακινήσεις
Εν τω μεταξύ εντείνονται τα μέτρα της Αστυνομίας για την αποτροπή άσκοπων μετακινήσεων. Το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα, βεβαιώθηκαν 1.113 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 70 στην Ήπειρο. 
Οι ανακοινώσεις του Σ. Τσιόδρα
 Όπως ανακοίνωσε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 66 ασθενείς, εκ των οποίων διασωληνωμένοι είναι οι 65.  Το 86% είναι άντρες, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Όσον αφορά τα άτομα που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό, η μέση ηλικία τους είναι τα 73 έτη
Παράλληλα, 52 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο και 4 έχουν αποσωληνωθεί. Σε απόλυτη καραντίνα βρίσκονται 6.687 άτομα.
Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως η πορεία της εγχώριας επιδημίας είναι ελεγχόμενη. Τόνισε πως «κανείς δεν έχει ανοσία στη νόσο, σιγά-σιγά κάποιοι θα αποκτούν». 
«Κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε ημέρα, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, ανακοινώνοντας ότι μία από τις νίκες αυτές, είναι ότι ήδη έχουν αποσωληνωθεί τέσσερις ασθενείς. Αναφερόμενος στο εξιτήριο που έλαβε από το Αττικό Νοσοκομείο, η μητέρα που γέννησε ενώ ήταν θετική στον κορωνοϊό, τόνισε πως «τέτοια νέα μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε».