Ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας, λένε οι ειδικοί...

Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε!

- Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κινούμαστε αποφασιστικά και συνετά

- Δεν είναι ώρα για κοντόφθαλμη αντιπολίτευση - 53 συνολικά οι νεκροί και 1.584 τα επιβεβαιωμένα κρούσματαMHTSOTAKHS KYRIAKOS BOYLH

• Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού που χτυπά αλύπητα όλο σχεδόν τον πλανήτη, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς, πόνο, απόγνωση και δυστυχία! Ιταλία και Ισπανία καθημερινά θρηνούν εκατοντάδες νεκρούς, ένας εφιάλτης που μοιάζει να μην έχει τέλος! Τα αντανακλαστικά που επέδειξε η Ελλάδα, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα από την πρώτη στιγμή, αποδεικνύονται, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, σωτήρια. Η χώρα μας έχει καταφέρει να περιορίσει τη διασπορά του ιού, έτσι ώστε να μην δεχτούν δυσανάλογη πίεση τα Νοσοκομεία και οι γιατροί που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή». 

Ο χθεσινός απολογισμός…
Σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση από τον ειδικό λοιμωξιολόγο Σωτ. Τσιόδρα, τρεις νέοι θάνατοι προέκυψαν το τελευταίο 24ωρο (συνολικά φτάνουν τους 53), ενώ καταγράφηκαν 27 νέα κρούσματα στον γενικό πληθυσμό, 23 επιπλέον στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Ριτσώνα και 119 στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχονταν χθες το απόγευμα σε 1.584. Παράλληλα ανέφερε ότι 91 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη, ενώ 9 βγήκαν από την Εντατική. Ο διακεκριμένος καθηγητής επανέλαβε πόσο αναγκαία είναι τα μέτρα που έλαβε η χώρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν είχαμε ακολουθήσει την τακτική της Ισπανίας, θα είχαμε σήμερα 2.265 νεκρούς»! 

Ένα βήμα μπροστά…
Για το λόγο αυτό λοιπόν και για να μην υπάρξει αρνητικό σενάριο στη χώρα μας, τα μέτρα θα πρέπει αυστηρά να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, με τους πολίτες να καλούνται να οπλιστούν με υπομονή. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να βγούμε αλώβητοι και να ατενίσουμε με αισιοδοξία την επόμενη μέρα. 
Σ’ αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η ομιλία του Πρωθυπουργού χθες στη Βουλή τονίζοντας ότι απαιτείται «σταθερή προσήλωση στο στόχο, καλό σχεδιασμό, πειθαρχία, πάνω απ’ όλα ενότητα και αλληλεγγύη».
Όπως είπε «στην Ελλάδα πιστεύω ότι ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις. Ορίστηκαν πολύ γρήγορα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό, σχολεία έκλεισαν, λίγο αργότερα ακολούθησαν και τα περισσότερα καταστήματα. Πολύ νωρίς ξεκίνησε μία καμπάνια ενημέρωσης, που εμπέδωσε στη συνείδηση των πολιτών το σύνθημα ‘Μένουμε Σπίτι’».

Εθνική υπόθεση…
Και μπορεί η υγειονομική κρίση να είναι παγκόσμια και να μην γνωρίζει ούτε σύνορα ούτε κοινωνικές ομάδες, ωστόσο η αντιμετώπισή της είναι κυρίως εθνική. Κι αυτό όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης «το πιστοποιούν τα κρούσματα και οι απώλειες σε χώρες με πολύ διαφορετική ισχύ, με πολύ διαφορετικό μέγεθος. Και στην περίπτωση αυτή, οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Η κρατική ευαισθησία, ο συντονισμός, η αποφασιστικότητα, η ταχύτητα φαίνεται ότι τελικά δεν αποτελούν ζήτημα οικονομικού μεγέθους».
Στάθηκε ενδεικτικά σε δύο περιπτώσεις: «Η Ολλανδία, με πληθυσμό 17 εκατομμύρια, με ταυτόχρονη εκδήλωση πρώτου κρούσματος με την Ελλάδα, έχει σήμερα παραπάνω από δεκαπλάσιους διασωληνωμένους ασθενείς. Δυστυχώς οι θάνατοι εκεί έχουν ξεπεράσει τους 700. Ανάλογη είναι και η εικόνα στο Βέλγιο, μια χώρα με ίδιο πληθυσμό με την πατρίδα μας, παρουσιάζει 10 φορές περισσότερα κρούσματα, τα νοσοκομεία ήδη αγγίζουν τα όριά τους».

Όχι στην κοντόφθαλμη αντιπολίτευση
Παράλληλα, τόνισε ότι σε τόσο κρίσιμες στιγμές «δεν είναι ώρα, για κοντόφθαλμη αντιπολίτευση ούτε για χυδαίες και διχαστικές επιθέσεις», αλλά ούτε θα επιτρέψει «την αναπαραγωγή επικίνδυνων για την υγεία fake news από χείλη πολιτικών». 
Και πρόσθεσε: «Δεν θα παρασυρθώ σε εύκολες υποσχέσεις, ούτε σε απλοϊκά λόγια. Κινούμαστε αποφασιστικά αλλά και συνετά, με βήματα που στηρίζουν την οικονομία χωρίς να υπονομεύουν την αξιοπιστία της χώρας. Γιατί όσοι σήμερα σπεύδουν να ζητούν ατελείωτες παροχές, είναι σαν να στέλνουν από τώρα την Ελλάδα σε ένα καινούργιο Μνημόνιο»!

Κερδίζουμε χρόνο…
Για το ότι η Ελλάδα είναι ακόμη όρθια και αντιστέκεται… σθεναρά στην εξάπλωση του κορωνοϊού, έπαιξε σημαντικό ρόλο η συμμόρφωση της πλειοψηφίας των πολιτών στα αυστηρά μέτρα, περιορίζοντας τις μετακινήσεις τους και αποφεύγοντας τις επαφές. 
Μέτρα πρωτόγνωρα, όπως τα χαρακτήρισε και ο Πρωθυπουργός «με μεγάλες συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών, με σοβαρές επιβαρύνσεις στην οικονομία». 
Ωστόσο, πρόσθεσε «ο στόχος μας ήταν και παραμένει να μπορέσουμε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να μην υπερφορτωθεί, να μην εξαντληθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Μέχρι στιγμής οι Έλληνες αυτό το πετυχαίνουμε. Ο αριθμός των διασωληνωμένων περιστατικών υπολείπεται σήμερα σημαντικά του συνολικού αριθμού των κρεβατιών εντατικών που έχουμε στη διάθεσή μας».
Γι’ αυτό σημείωσε «η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση. Ο Απρίλιος, μας το λένε όλοι οι ειδικοί, θα είναι οι πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί»!

Πρώτα η υγεία…
Επόμενο βέβαια είναι οι πολίτες να σκέφτονται την επόμενη μέρα και πώς η οικονομία της χώρας θα επανέλθει. Η απάντηση του Κ. Μητσοτάκη ενδεικτική: «πρώτη φροντίδα της Κυβέρνησης είναι οι Έλληνες που πρέπει να παραμείνουν υγιείς, αλλά και όρθιοι, ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν όλα αυτά τα οποία γκρεμίζει η πανδημία. Και με επιχειρήσεις έτοιμες να ξαναβάλουν σε κίνηση τη μηχανή της ανάπτυξης. Γι’ αυτό και μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ».

Εγκληματική η ανευθυνότητα 
Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές την αναγκαιότητα τήρησης των αυστηρών μέτρων, καλώντας και τους πολίτες να ακολουθήσουν τους κανόνες εκείνους που έως τώρα έκαναν την Ελλάδα θετικό παράδειγμα.
Όπως είπε «είμαι οπαδός της συναίνεσης, της πολιτικής ωριμότητας. Πιστεύω ακράδαντα στη Δημοκρατία της πειθούς, γι’ αυτό και τιμώ τους πολλούς που πειθαρχούν για το κοινό συμφέρον. Και η υπομονή τους είναι σωτήρια και επιμένω να ασκώ αυστηρότατη κριτική στους λιγοστούς που το πλήττουν. Η ανευθυνότητά τους είναι εγκληματική».

Πάσχα ευθύνης…
Ενόψει μάλιστα του Πάσχα, που φέτος αναμφίβολα ο εορτασμός του θα είναι διαφορετικός ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το Πάσχα της αγάπης πρέπει φέτος να γίνει Πάσχα της ευθύνης και της ζωής. Ας μείνουμε λοιπόν πρωτοπόροι και νικητές μέχρι τέλους και ας μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι, για να γίνουμε μέρος της λύσης. Έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας, στο χέρι όλων μας όμως είναι να μην αναγκαστούμε να τα χρησιμοποιήσουμε».

Λαβωμένοι, αλλά και κερδισμένοι!
Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «από την περιπέτεια αυτή θα βγούμε σίγουρα λαβωμένοι, θα βγούμε όμως και κερδισμένοι. Με μεγαλύτερη πίστη στην ατομική ευαισθησία αλλά και στις συλλογικές μας δυνάμεις. Και έχοντας πλέον στο προσκήνιο τα πρόσωπα της άξιας, της φιλότιμης Ελλάδος. Είτε αυτά κρύβονται πίσω από τη μάσκα του νοσηλευτή, είτε μας συμβουλεύουν με τη σεμνή φωνή του καθηγητή κυρίου Τσιόδρα. Αυτά είναι τα πρόσωπα που αξίζουν στη σύγχρονη Ελλάδα».