«Μένουμε σπίτι» φέτος έως ότου επανέλθει η κανονικότητα στη χώρα…

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ!

- Μακριά από συνήθειες και έθιμα, για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές

- Έκκληση προς τους απόδημους να μην εκδράμουν στην επαρχία, σεβόμενοι τους ηλικιωμένους κατοίκους της

DIODIA

Μάχη με το χρόνο για να βγει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από την κρίση του κορωνοϊού που χτυπά αλύπητα την ανθρωπότητα, δίνει η χώρα μας, έχοντας καταφέρει - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - να αντισταθεί ικανοποιητικά σε σχέση με άλλες χώρες. 
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κερδίζουν χρόνο τόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας για ν’ αντέξει την πίεση, όσο και οι επιστήμονες για να βρουν το πολυπόθητο εμβόλιο ή την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα αντιμετωπίσει ριζικά τον φονικό ιό. 
Όλα αυτά όμως επιτυγχάνονται λόγω των αυστηρών μέτρων που έχουν ληφθεί με τον περιορισμό των μετακινήσεων, που ίσως μάλιστα χρειαστεί να αυστηροποιηθούν, ενόψει Πάσχα, αλλά και γιατί υπάρχει ακόμη μια μερίδα πολιτών που δεν συμμορφώνεται και που είναι ικανή, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, να τινάξει στον αέρα την όλη προσπάθεια!
Θα ήταν εγκληματικό
Βλέποντας τι γίνεται δίπλα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ίδιο πληθυσμό, που καθημερινά θρηνούν εκατοντάδες θύματα, θα ήταν εγκληματικό να εγκαταλείψουμε τώρα την προσπάθεια. Τα μέτρα είναι αναμφίβολα πρωτόγνωρα, πρωτόγνωρες είναι όμως και οι καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα και θα πρέπει αυτό να γίνει αντιληπτό απ’ όλους και ειδικά από εκείνους που το έχουν πάρει αψήφιστα! «Μένουμε σπίτι» είναι το… σωτήριο σύνθημα που θα μας συνοδεύει και το επόμενο διάστημα, μέχρις ότου σταδιακά επανέλθει η κανονικότητα στη χώρα μας. Όλοι  θα πρέπει να κατανοήσουν ότι όσο πιο συνεπείς είμαστε με τα μέτρα, γρηγορότερα θα ξεπεράσουμε και την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση!
«Πονοκέφαλος» το Πάσχα
Ο μεγάλος πονοκέφαλος για την Κυβέρνηση είναι η στάση των πολιτών τις ημέρες του Πάσχα και κατά πόσο θα πειστούν να μείνουν μέσα και να μην αρχίσουν, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες, τις εξορμήσεις στα χωριά! Ανησυχητικές ήταν οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα των Ειδικών Φρουρών Στρ. Μαυροειδάκου (ΣΚΑΙ) ότι «κάποιοι, λίγοι, μέσω των λογιστών τους ή μέσω taxisnet αλλάζουν τις μόνιμες κατοικίες τους και τις βάζουν στην επαρχία, νομίζοντας ότι θα βάλουν τη σούβλα και θα ξεκινήσουν για Πάσχα»!
Είναι τουλάχιστον έως και εγκληματικό να μην σκέφτονται κάποιοι τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους των χωριών, οι οποίοι δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στο σύστημα υγείας, όπως στα αστικά κέντρα. «Το χωριό είναι κάθε χρόνο εκεί και θα τους περιμένει. Φέτος ας προσαρμοστούμε όλοι στις νέες συνθήκες», ανέφερε μιλώντας στον «Π.Λ.» κάτοικος χωριού του ακριτικού Πωγωνίου, κάνοντας έκκληση στους απόδημους φέτος να μην εκδράμουν στα χωριά και να σεβαστούν τους ηλικιωμένους κατοίκους. 
Εξάλλου στη μη χαλάρωση των μέτρων αλλά και στο «Πάσχα της ευθύνης και της ζωής» που θα αντικαταστήσει το «Πάσχα της αγάπης» αναφέρθηκε την Πέμπτη και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης  από το βήμα της Βουλής. 
Έκκληση και από Περιφερειάρχη
Αλλά και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης με δηλώσεις του χθες κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν τα προληπτικά μέτρα και να αποφεύγουν το συνωστισμό, αναφέροντας ως αρνητικό παράδειγμα την κίνηση στην παραλίμνια περιοχή και στο αισθητικό δάσος «Φρόντζου» των Ιωαννίνων.  Παράλληλα ζήτησε να μην υπάρξουν  μετακινήσεις τις  ημέρες του Πάσχα, προτρέποντας  ταυτόχρονα όλους τους καταναλωτές να προμηθευτούν από ένα αρνί ή κατσίκι ώστε να στηριχθεί ο παραγωγικός τομέας. 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος 
Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα διόδια ενόψει του Πάσχα άφησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται άμεσα, μέσα στα επόμενα δύο με τρία 24ωρα, ο χρονικός περιορισμός των μετακινήσεων.
«Τα μέτρα που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι αυστηροποίηση για όσους δεν είναι συνεπείς, ώστε να μην υπάρχει κατάχρηση του συστήματος, κάποιοι κάνουν άσκηση τρεις και τέσσερις φόρες την ημέρα κάποιοι πάνε σούπερ μάρκετ τρεις φόρες την ημέρα, που δεν πήγαιναν ούτε πριν την κρίση… Οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Και πρόσθεσε: «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε  και ν’ αποφασίσουμε ότι αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Θα μείνουμε μακριά από συνήθειες, έθιμα και παραδόσεις μας, για να είμαστε και του χρόνου όλοι μαζί.  Όλοι ξέρουμε τι γίνεται και στις αυλές των χωριών μας και στις πυλωτές των πολυκατοικιών. Φέτος δεν θέλουμε το συγχρωτισμό, δεν θέλουμε να μαζευτεί πολύς κόσμος μαζί. Ας κάνουμε κάτι διαφορετικό. Είναι μία από τις λίγες φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας, που όλοι μας μπορούμε να γίνουμε ήρωες, κάνοντας κάτι απλό: Μένοντας σπίτι και ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές…».
Ο χθεσινός απολογισμός…
Σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται στα 1.613, ενώ ανακοινώθηκαν άλλοι έξι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 59.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα διασωληνωμένα είναι 92 άτομα, 23 εκ των οποίων γυναίκες. Η μέση ηλικία των διασωληνώμενων είναι τα 66 έτη.
Το 70% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Έντεκα άτομα έχουν βγει από τις ΜΕΘ και η μέση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. Όσον αφορά στους θανόντες, οι 49 είναι άνδρες και οι δέκα γυναίκες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 71 έτη και το 95% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένος.
Και νέα μέτρα;
Για να διατηρηθούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα και να μην υπάρξει περαιτέρω  εξάπλωση του ιού, η Κυβέρνηση μελετά αυστηροποίηση των μέτρων. Σύμφωνα με «Τα Νέα» δέκα είναι τα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται να ισχύσουν μέχρι το τέλος Μαΐου: 
- Αύξηση προστίμου για άσκοπη κυκλοφορία.
- Νέο όριο συναθροίσεων (κάτω των 10 ατόμων).
- Αποκλεισμός δημόσιων χώρων.
- Ειδική βεβαίωση εξόδου για ηλικιωμένους.
- Πλαφόν έως 2 sms ημερησίως.
- Διαφορετικά χρονικά όρια μετακινήσεων.
- Αστυνομικοί έλεγχοι σε εθνικές οδούς, λιμάνια, σταθμούς, στάσεις λεωφορείων.
- Κλείσιμο των διοδίων.
- Μετακίνηση εκτός δήμου, άπαξ, με βεβαίωση κατοικίας.
- Κλειστές λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε επιλεγμένες εκκλησίες μητροπόλεων.