ΣΕ...ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ!

- Απαγορευμένες το Πάσχα οι επισκέψεις των αποδήμων για να μπει φρένο στην εξάπλωση του κορωνοϊού που πλησιάζει στην κορύφωσή του

- Πιο αυστηροί οι έλεγχοι σε όλους τους δρόμους!

ARNIA TSIGKELIA

• Λίγες μέρες απομένουν για το Πάσχα, την μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, την οποία για πρώτη φορά θα γιορτάσουμε μέσα στα σπίτια μας! Η επέλαση του κορωνοϊού και στη χώρα μας, δεν θα επιτρέψει στους Έλληνες να πάνε στα χωριά τους για να ψάλουν όλοι μαζί στις εκκλησίες το «Χριστός Ανέστη». Ούτε να στήσουν σούβλες στην ύπαιθρο για το ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία και να γιορτάσουν με συγγενείς και φίλους στα συνήθως μεγάλα τραπέζια που στρώνονται στις αυλές των σπιτιών τους.
Οι συνθήκες που επικρατούν φέτος είναι πρωτόγνωρες, καθώς καθημερινά χάνονται συνάνθρωποί μας από τον φονικό ιό, ο οποίος σε πολλές χώρες κυριολεκτικά θερίζει. Αυτό σημαίνει ότι η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει τον περιορισμό ΟΛΩΝ στα σπίτια τους στα αστικά κέντρα, ακόμη και για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, κάτι εξάλλου που και οι ίδιοι οι κάτοικοι των χωριών μας επανειλημμένα έχουν ζητήσει, με δηλώσεις ακόμη και των δημάρχων τους. 
Είναι κατανοητό βέβαια ότι πολλούς έχει κουράσει ο παρατεταμένος περιορισμός των μετακινήσεων, ωστόσο αυτός είναι ο μόνος αποτελεσματικός, αλλά και ο βασικός λόγος που η χώρα μας έχει καταφέρει να αντισταθεί στην ευρεία εξάπλωση του κορωνοϊού και να ατενίζει με κάποια αισιοδοξία το μέλλον! 

Διαφορετικός ο εορτασμός...
Αυτό ακριβώς επισημαίνουν καθημερινά και οι ειδικοί επιστήμονες, καλώντας του πολίτες να μην χαλαρώσουν τώρα και τιναχθεί στον αέρα μια προσπάθεια συλλογική και αναμφίβολα επίπονη, καθώς έχει αλλάξει άρδην η καθημερινότητα όλων μας.
Γι’ αυτό λοιπόν το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας πήρε παράταση μέχρι τις 27 Απριλίου, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά να τονίζει ότι το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής κρίνεται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα.
Ένας διαφορετικός εορτασμός του Πάσχα περιμένει τους Έλληνες, που όμως δεν θα πρέπει να καταβάλλει το ηθικό τους, αφού ο στόχος είναι κοινός: να μπορέσει η χώρα μας να ξεπεράσει την υγειονομική κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. 
Πάσχα στο σπίτι λοιπόν! Και για όλους εκείνους που είναι ανήμποροι, οι υπηρεσίες των Δήμων, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» θα είναι συνεχώς δίπλα τους. 
Και βέβαια, ποιος είπε ότι φέτος θα λείψει ο «οβελίας» από το εορταστικό τραπέζι; 
Το Σωματείο Κρεοπωλών Ιωαννίνων διαβεβαιώνει ότι υπάρχει επάρκεια ντόπιων προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει τους καταναλωτές για τη δυνατότητα μεταφοράς των κρεάτων στα σπίτια, ώστε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών. 
Όσον αφορά τις εκκλησίες φέτος, οι πιστοί θα πρέπει να παρακολουθήσουν τις Θείες Λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδος από τις οθόνες της τηλεόρασής τους ή από το διαδίκτυο, καθώς θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών. 
Ως γνωστόν έχει αποφασιστεί η μεταφορά του εορτασμού της Ανάστασης το βράδυ της «απόδοσής» της, δηλαδή στις 26 Μαΐου, εάν φυσικά και πάλι το επιτρέψουν οι συνθήκες. 

Περισσότεροι έλεγχοι...
Τις επόμενες ημέρες, ενόψει και του Πάσχα, οι έλεγχοι όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά θα ενταθούν, αποτρέποντας αυτούς που θα αψηφήσουν τα μέτρα και θα επιχειρήσουν να πάνε στην επαρχία. 
Μάλιστα, επειδή παρατηρήθηκε το γεγονός κάποιοι ν’ αλλάζουν τις μόνιμες κατοικίες τους και να τις μεταφέρουν στην επαρχία, νομίζοντας ότι έτσι θα καταφέρουν να ταξιδέψουν, ο υφυπουργός έκανε γνωστό ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας που προβλέφθηκαν δεν διεκπεραιώνονται δηλώσεις αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας από φυσικά πρόσωπα με ηλεκτρονικό τρόπο, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν υποβληθείσες χειρόγραφες δηλώσεις στις Δ.Ο.Υ.».

Μπλόκα στις Εθνικές Οδούς 
Ήδη η ΕΛ.ΑΣ. στήνει καθημερινά μπλόκα στις Εθνικές Οδούς, προχωρώντας σε εκτεταμένους ελέγχους και κόβοντας κλήσεις σε όσους δεν δικαιολογείται η παρουσία τους στο δρόμο. 
Αυτό βέβαια θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες και σίγουρα θα κορυφωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δεν απέκλεισε ακόμη και το κλείσιμο των διοδίων.
Άλλα μέτρα που εξετάζει η Κυβέρνηση είναι το χρονικό όριο στις μετακινήσεις, αλλά και η δυνατότητα των πολιτών να χρησιμοποιούν κάποιους από τους αριθμούς μετακινήσεων μόνο για μία φορά την ημέρα, ώστε να αποφεύγονται οι καταχρήσεις που έχουν παρατηρηθεί.