Ξεχάστε Πάσχα στο χωριό, σούβλες στην ύπαιθρο και μεγάλα τραπέζια

ΜΕΣΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΜΑΗ!

- Η παραμονή στο σπίτι αυτό τον μήνα θα αποδώσει καρπούς τον επόμενο, διαβεβαιώνει ο Κυβερν. Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

- «Μπλόκο» σε όσους επιχειρήσουν να φύγουν για την επαρχία

AYTOKINHTA KINHSH

Εντελώς… διαφορετικό απ’ ότι έχουμε συνηθίσει θα είναι το φετινό Πάσχα που μόνο με γιορτή δε θα μοιάζει κι αυτό εξαιτίας του κορωνοϊού, ο οποίος ήρθε με φόρα φέρνοντας σαρωτικές αλλαγές στην καθημερινότητά όλων μας.
Στη μάχη κατά της πανδημίας οι πολίτες έχουμε ένα μόνο «όπλο», την παραμονή στο σπίτι ώσπου να περάσει η… μπόρα και για να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού. Μέχρι στιγμής τα έχουμε πάει καλά, όμως οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμμόρφωση όλων εκείνων που ονειρεύονται εξόρμηση και γιορτές στην ύπαιθρο, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την υγεία των ηλικιωμένων κατά βάση κατοίκων των χωριών! Πάντως, αν μείνουμε μέσα και όλα κυλήσουν ομαλά τον Απρίλιο, ο Μάιος θα είναι ο μήνας της «απελευθέρωσής» της χώρας από τα δεσμά του ιού, όπως επιβεβαίωσε χθες και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Ο μόνος τρόπος
Μπορεί ήδη να έχει κουράσει πολλούς ο παρατεταμένος περιορισμός των μετακινήσεων, ωστόσο αυτός είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος, αλλά και ο βασικός λόγος που η χώρα μας έχει καταφέρει να αντισταθεί στην ευρεία εξάπλωση του κορωνοϊού και να ατενίζει με κάποια αισιοδοξία το μέλλον! 
Αυτό ακριβώς επισημαίνουν καθημερινά και οι ειδικοί επιστήμονες, καλώντας του πολίτες να μη χαλαρώσουν τώρα και τιναχθεί στον αέρα μια προσπάθεια συλλογική και αναμφίβολα επίπονη. Γι’ αυτό λοιπόν το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας πήρε παράταση μέχρι τις 27 Απριλίου, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά να τονίζει ότι το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής κρίνεται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα.

Πάσχα στο σπίτι!
Κάπως έτσι, ένας διαφορετικός εορτασμός του Πάσχα περιμένει τους Έλληνες, που όμως δεν θα πρέπει να καταβάλλει το ηθικό τους, αφού ο στόχος είναι κοινός: να μπορέσει η χώρα μας να ξεπεράσει την υγειονομική κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Πάσχα στο σπίτι λοιπόν! Και για όλους εκείνους που είναι ανήμποροι, οι υπηρεσίες των Δήμων, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» θα είναι συνεχώς δίπλα τους. 
Και βέβαια, ποιος είπε ότι φέτος θα λείψει ο «οβελίας» από το εορταστικό τραπέζι; Το Σωματείο Κρεοπωλών Ιωαννίνων διαβεβαιώνει ότι υπάρχει επάρκεια ντόπιων προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει τους καταναλωτές για τη δυνατότητα μεταφοράς των κρεάτων στα σπίτια, ώστε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών. Όσον αφορά τις εκκλησίες φέτος, οι πιστοί θα πρέπει να παρακολουθήσουν τις Θείες Λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδος από τις οθόνες της τηλεόρασής τους ή από το διαδίκτυο, καθώς θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών.  

«Χαραμάδα» για Μάιο!
Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει λοιπόν τον περιορισμό όλων στα σπίτια τους στα αστικά κέντρα, ακόμη και για τις άγιες ημέρες του Πάσχα, κάτι εξάλλου που και οι ίδιοι οι κάτοικοι των χωριών μας επανειλημμένα έχουν ζητήσει, με δηλώσεις ακόμη και των δημάρχων τους. Ούτε γίνεται να στήσουν σούβλες στην ύπαιθρο για το ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία και να γιορτάσουν με συγγενείς και φίλους στα συνήθως μεγάλα τραπέζια που στρώνονται στις αυλές των σπιτιών τους. Το τι πρέπει να κάνουμε ξεκαθάρισε χθες και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου. Όπως είπε με έμφαση, «μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, είναι στο χέρι μας τον Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα της υπεύθυνης στάσης μας». 
Ο κ. Πέτσας επισήμανε πως «ο Απρίλιος, όπως θα έλεγε ο Λέοναρντ Κοέν, είναι η δική μας χαραμάδα που θα αφήσει να περάσει το φώς. Και το στοίχημα, τότε, θα είναι πώς θα διαχειριστούμε την επιστροφή στην ομαλότητα, χωρίς λάθη, που θα γκρέμιζαν όσα με τόσο κόπο χτίσαμε από την αρχή της πανδημίας».

Περισσότεροι έλεγχοι
Τις επόμενες ημέρες, ενόψει και του Πάσχα, οι έλεγχοι όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά θα ενταθούν, αποτρέποντας αυτούς που θα αψηφήσουν τα μέτρα και θα επιχειρήσουν να πάνε στην επαρχία. 
Μάλιστα, επειδή παρατηρήθηκε το γεγονός κάποιοι ν’ αλλάζουν τις μόνιμες κατοικίες τους και να τις μεταφέρουν στην επαρχία, νομίζοντας ότι έτσι θα καταφέρουν να ταξιδέψουν, ο υφυπουργός έκανε γνωστό ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας που προβλέφθηκαν δεν διεκπεραιώνονται δηλώσεις αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας από φυσικά πρόσωπα με ηλεκτρονικό τρόπο, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν υποβληθείσες χειρόγραφες δηλώσεις στις Δ.Ο.Υ.».

Μπλόκα στις Εθνικές 
Ήδη η ΕΛ.ΑΣ. στήνει καθημερινά μπλόκα στις Εθνικές Οδούς, προχωρώντας σε εκτεταμένους ελέγχους και κόβοντας κλήσεις σε όσους δεν δικαιολογείται η παρουσία τους στο δρόμο.  Αυτό βέβαια θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες και σίγουρα θα κορυφωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δεν απέκλεισε ακόμη και το κλείσιμο των διοδίων. Άλλα μέτρα που εξετάζει η Κυβέρνηση είναι το χρονικό όριο στις μετακινήσεις, αλλά και η δυνατότητα των πολιτών να χρησιμοποιούν κάποιους από τους αριθμούς μετακινήσεων μόνο για μία φορά την ημέρα, ώστε να αποφεύγονται οι καταχρήσεις που έχουν παρατηρηθεί.