Σε ισχύ από χθες νέα αυστηρά μέτρα κατά της εξόδου για το Πάσχα

«ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ» ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ!

- «Μπλόκο» σε διόδια, αεροδρόμια, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων…

- Διπλασιασμό προστίμου και αφαίρεση πινακίδων για υπεραστικές μετακινήσεις χωρίς αιτία, ανακοίνωσε ο Υφ. Πολιτικής Προστασίας

DIODIA EGNATIA

• Σκληραίνει ακόμη πιο πολύ τα μέτρα κατά των άσκοπων μετακινήσεων η Κυβέρνηση προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού. Από χθες το απόγευμα ισχύουν αυστηρότερα μέτρα και τα οποία όμως τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, έχουν στόχο να προστατεύσουν την ύπαιθρο, τα χωριά και τα νησιά. 
Το «στοίχημα» ζωής -κυριολεκτικά- που έχει βάλει η Κυβέρνηση είναι να εκμηδενίσει την έξοδο κατοίκων μεγάλων αστικών κέντρων προς την περιφέρεια ενόψει του Πάσχα, που αποτελεί την σημαντικότερη πλέον απειλή για τη μετάδοση του κορωνοϊού, που θα τινάξει στον «αέρα» όλη την προσπάθεια που καταβλήθηκε τον τελευταίο ενάμιση μήνα. 
Η αυστηροποίηση των μέτρων είχε λίγο - πολύ προαναγγελθεί, ωστόσο η ανακοίνωση ότι ισχύουν από χθες το απόγευμα αιφνιδίασε, καθώς οι περισσότεροι τα ανέμεναν για τέλος της εβδομάδας, αρχή της επόμενης. 
Η επίσπευσή τους φαίνεται να προκλήθηκε από κινήσεις που εντοπίστηκαν κυρίως στην Αθήνα για έξοδο προς εξοχικά και άλλους προορισμούς. 

«Μπλόκο» στα διόδια
Ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι από χθες το απόγευμα «κλείνουν» διόδια, λιμάνια, αεροδρόμια, ενώ στο πεδίο των αυστηρών ελέγχων μπαίνουν και τα υπεραστικά ΚΤΕΛ. 
«Στα διόδια σε όλη την επικράτεια, αλλά και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν στις εθνικές οδούς και τους παραδρόμους τους, σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους, η Ελληνική Αστυνομία εγκαθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων σε 24ωρη βάση», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Το  ίδιο θα γίνεται στα πορθμεία από το Λιμενικό ενώ εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και στα αεροδρόμια.
Σε ότι αφορά αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και ΚΤΕΛ της χώρας θα επιτρέπεται η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων βάση της Ε1 δήλωσής τους μόνιμης κατοικίας και «χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων – όποτε κι αν γίνει αυτό» είπε με νόημα ο κ. Χαρδαλιάς.
«Κανένα εισιτήριο δεν θα κόβεται» και κανείς δεν θα κινείται χωρίς βεβαίωση τύπου Β1 ή βεβαίωση μόνιμης κατοικίας», τόνισε.

Διπλασιασμός προστίμου
Στον αντίποδα, αν από  σήμερα το βράδυ γίνει αντιληπτή προσπάθεια υπεραστικής μετακίνησης καταχρηστικά, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται, δηλαδή θα φτάνει στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται για 60 ημέρες πινακίδες και το όχημα θα γυρίζει πίσω από όπου ξεκίνησε.
Από τους νέους περιορισμούς εξαιρούνται αποκλειστικά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους.
Η εξαίρεση ισχύει αποκλειστικά για σκοπούς που αφορούν στην εκπλήρωση του καθήκοντός τους και φέροντας φύλλο πορείας ή σχετική υπηρεσιακή βεβαίωση.

Κλείνουν «παραθυράκια»
Ο Υφυπουργός  εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για καταχρηστικές μετακινήσεις με βεβαιώσεις τύπου Α, οι οποίες έχουν εκχωρηθεί από επιχειρήσεις σε άτομα τα οποία δεν απασχολούνται σε αυτές. 
Κάλεσε όλους τους εργοδότες στη χώρα να επικαιροποιήσουν εντός 24 ωρών τους δικαιούχους των βεβαιώσεων από τις επιχειρήσεις τους, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση ελέγχου ο εργοδότης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις κυρώσεις του νόμου περί ανασφάλιστων και 10.000 ευρώ πρόστιμο, ενώ οι κάτοχοι των παράτυπων βεβαιώσεων με ποινικές κυρώσεις.
Τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από χθες διαψεύδουν ελπίδες και σενάρια για πιθανή και σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά την πασχαλινή περίοδο. Οριστικά δηλαδή το Πάσχα θα εορταστεί εντός σπιτιών και μακριά από τα χωριά. 
Το γεγονός ότι η καμπύλη έχει σταθεροποιηθεί δεν δίνει το δικαίωμα σε Πολιτεία και Ιατρικό κόσμο να εφησυχάσουν, ειδικά μάλιστα όταν σύμφωνα με αναλύσεις και διάφορα στατιστικά μοντέλα που εφαρμόζονται και στο εξωτερικό,    τα άτομα που είναι φορείς του κορωνοϊού υπολογίζονται με βάση χθεσινά δεδομένα σε 10.000, με τη συντριπτική πλειοψηφία να μη το γνωρίζει καθώς δεν έχει συμπτώματα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει ώστε να είναι φορείς μετάδοσης της νόσου. 
Εκτός όμως της Πολιτείας και της Επιστημονικής Κοινότητας, εκείνοι που αποθαρρύνουν τους αποδήμους -και ειδικά της Αττικής- για επιστροφή στα χωριά της Ηπείρου το Πάσχα, είναι μόνιμοι κάτοικοι και τοπικές αρχές, φοβούμενοι  μεταφορά της νόσου, που μέχρι σήμερα κρατείται σε πολύ χαμηλό επίπεδο. 

Άσκοπες μετακινήσεις
Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τις εκκλήσεις των αρμοδίων και τα πρόστιμα που επιβάλλει η Αστυνομία στους παραβάτες, υπάρχει ακόμη ένας αριθμός πολιτών που εξακολουθεί να μετακινείται είτε άσκοπα, είτε χωρίς να έχει τις απαραίτητες βεβαιώσεις. 
Την Τρίτη σε όλη την Ελλάδα βεβαιώθηκαν 1.839 παραβάσεις, εκ των οποίων 49 στην Ήπειρο. Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν βεβαιωθεί 665 παραβάσεις εκ των οποίων οι 24 στην Ήπειρο.

Μένουν μετέωροι!
Υπάρχουν ωστόσο κατηγορίες πολιτών οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στις μετακινήσεις τους και τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με το σημερινό «ασφυκτικό πλαίσιο» που έχει επιβληθεί με κριτήρια μεγάλων αστικών κέντρων και η διευκόλυνσή τους -που δεν μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία της  μαζικής κίνησης για το Πάσχα κλπ.- εναπόκειται στην ευθυκρισία των αστυνομικών. 
Συγκεκριμένα, όπως έχουν αναφέρει αναγνώστες του «Π.Λ.» μια κατηγορία πολιτών, είναι εκείνοι που θέλουν να μεταβούν σε άλλες πόλεις για να μεταφέρουν με Ι.Χ. τα παιδιά τους που σπουδάζουν ή είναι και στρατιώτες στον τόπο της μόνιμης κατοικίας. 
Για την κατηγορία αυτή δεν υπάρχει πρόβλεψη και η διέξοδος που δίνεται είναι η επιστροφή με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη το αίσθημα ανασφάλειας που κατέχει γονείς και παιδιά για συγχρωτισμό, αλλά και τη διακοπή λεωφορειακών γραμμών προς διάφορες πόλεις (π.χ. Θεσσαλία).
Ζήτημα φαίνεται επίσης να  υπάρχει και με όσους κινούνται τακτικά  από πόλεις προς τα χωριά σε τακτική βάση κυρίως για αγροτικές ασχολίες (κήπους, δεσποζόμενα ζώα κ.α.), ή ακόμη και για όσους μένουν στα χωριά τους και καθημερινά πηγαινοέρχονται προς τις πόλεις για επαγγελματικούς λόγους, ασχέτως της διεύθυνσης που αναγράφεται στη φορολογική τους δήλωση.

Στην παραλίμνια περιοχή
Με την άνοδο της θερμοκρασίας που αναμένεται από σήμερα και τις επόμενες ημέρες, ανοίγει και στα Γιάννενα το θέμα του συνωστισμού που παρατηρήθηκε το προπερασμένο Σαββατοκύριακο στην παραλίμνια περιοχή. 
Με δεδομένες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για Θεσσαλονίκη, Βόλο και Πάτρα, είναι πολύ πιθανό αν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο παρατηρηθεί κοσμοσυρροή, να έχουμε και για την παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων ανάλογη απόφαση απαγόρευσης μετακίνησης πεζών.