Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που αντικαθιστά τον «Φιλόδημο»

2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ!

- Διασφαλισμένοι οι πόροι και από ευρωπαϊκούς φορείς...

- Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια των ΟΤΑ

PERIFEREIA DHMARXEIO KTHRIA

• Ένα νέο φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα ενισχύσει την πολύπαθη Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμους και Περιφέρειες), ύψους 2,5 δισ. ευρώ και με διάρκεια έως τα τέλη του 2023, ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, υπογράφοντας Κοινή Υπουργική Απόφαση με τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης. 
Με το νέο αυτό πρόγραμμα που αντικαθιστά τον «Φιλόδημο» και φέρει συμβολικά το όνομα του Αντώνη Τρίτση, αναμένεται να δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με δυνατότητα αύξησης της χρηματοδότησης, εάν υπάρξει ανάλογη ζήτηση από τους ΟΤΑ.

«Πανίσχυρο εργαλείο»
Ως γνωστόν  Δήμοι και Περιφέρειες κατά την διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης πέρασαν από... σαράντα κύματα. Επωμίστηκαν πολλές αρμοδιότητες, κυρίως κοινωνικής φύσεως, χωρίς ταυτόχρονα και την ανάλογη χρηματοδότηση. Αντίθετα μάλιστα, στους προϋπολογισμούς έπεφτε διαρκώς μαχαίρι, με αποτέλεσμα πολλά έργα να μείνουν πίσω και να δημιουργούνται προβλήματα στην λειτουργία των ΟΤΑ. 
Στο νέο αυτό πρόγραμμα που μάλιστα έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, λόγω της επιδημίας, καθώς έχουν παγώσει τα πάντα, θα ενταχθούν εκτάκτως και δράσεις για την προστασία από τον κορωνοϊό, καθώς και παρεμβάσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Κατά την χθεσινή επίσημη παρουσίαση ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος το χαρακτήρισε ως ένα «πανίσχυρο εργαλείο» στα χέρια της Αυτοδιοίκησης που θα σχεδιάσει και την επόμενη μέρα για τους ΟΤΑ με νέες υποδομές και νέα έργα, ενώ τόνισε ότι υπάρχει συνεχής δημιουργική συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα.

Επτά προτεραιότητες 
Κάνοντας λόγο για σημαντικά έργα πνοής, ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε τις επτά προτεραιότητες του προγράμματος:
- Προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η προμήθεια εξοπλισμού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά και έργα πολιτικής προστασίας με έμφαση στα αντιπλημμυρικά.
- Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου, και οικισμών, με έργα ζωτικά όπως ύδρευση και αποχέτευση. Εδώ εντάσσεται και η μέριμνα για τα αδέσποτα.
- Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη με ενίσχυση προγραμμάτων όπως αυτά της ανακύκλωσης και της εξοικονόμησης ενέργειας.
- Ψηφιακή σύγκλιση με Τεχνολογίες Πληροφορικής και Εκπαίδευσης κ.ά και δημιουργία έξυπνων πόλεων.
- Παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός και τουρισμός στη δύσκολη επόμενη μέρα.
- Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη με δράσεις κοινωνικής προστασίας και ειδικά προγράμματα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Εδώ εντάσσεται ανέγερση και εκσυγχρονισμός βρεφονηπιακών σταθμών και προγράμματα για άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.
- Δράσεις τεχνικής βοήθειας για την εφαρμογή του προγράμματος.
Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος, στο πρόγραμμα εντάσσεται το σύνολο των έργων από το πρόγραμμα που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν είχε χρηματοδότηση. Ένα τμήμα αυτών των έργων θα μεταφέρεται στα ΠΕΠ και στο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα στο παρόν πρόγραμμα. «Γίνεται πράξη η δέσμευσή μας ότι δεν χάνεται ούτε ένα έργο» τόνισε..
Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι κοινωνικοί, αναπτυξιακοί, περιβαλλοντικοί. «Οι φορείς της Αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελέσουν πυλώνα κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στην προοπτική δημιουργίας 40.000 νέων θέσεων εργασίας είπε: «Αυτό από μόνο του αποτελεί πολύ σημαντική συμβολή στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας την επόμενη μέρα της κρίσης του κορωνοϊού» 

Η χρηματοδότηση
Τα χρήματα, σύμφωνα με τον υπουργό προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο έχει υπογράψει με το ΥΠΕΣ μνημόνιο συνεργασίας, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία συμμετάσχει στο συνολικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με 1,5 δισ. ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, το οποίο θα αποπληρώνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Η οριστική διαμόρφωσή του, ο περιφερειακός και τοπικός σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αξιολόγηση του προγράμματος, σύμφωνα με τον Τ. Θεοδωρικάκο θα γίνουν σε συνεργασία και με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

Γιατί «Αντώνης Τρίτσης»...
Αναφερόμενος στο γιατί δόθηκε το άνομα «Αντώνης Τρίτσης» στο νέο πρόγραμμα ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε ακόμη περισσότερο και να στηρίξουμε τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης ώστε να αποτελέσουν πυλώνα κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης στη χώρα. Και γι’ αυτό αποφασίσαμε στο πρόγραμμα αυτό να δώσουμε συμβολικά το όνομα του Αντώνη Τρίτση. Του αείμνηστου οραματιστή δημάρχου της Αθήνας, σύμβολο της ενότητας του ελληνισμού, της αυτοδιοίκησης και των καινοτόμων ιδεών για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ενός πολιτικού που ένωσε δυνάμεις στην κοινωνία και την πολιτική, που ‘έχτισε γέφυρες’».

Οι Υπουργοί Οικονομικών - Ανάπτυξης 
- Σε δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κρίση με τον κορωνοϊό «θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια συστήματα, τις αντοχές των οικονομιών και των κοινωνιών. Η έκταση και οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και χρειάζονται άμεσες, δραστικές και συνεκτικές λύσεις».
- Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «στόχος είναι να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών ακόμη καλύτερη» και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα ακόμα και σε Δήμους που δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες να υλοποιήσουν έργα και να αξιοποιήσουν πόρους που μέχρι σήμερα παρέμεναν αδιάθετοι.