Δεν θα πρέπει να… ξεστρατίσουμε το Πάσχα από τις οδηγίες των ειδικών

Ο ιός θα πάρει την κατιούσα εάν αυστηρά τηρήσουμε τα μέτρα!

- Στην Ήπειρο αρνητικά όλα τα νέα δείγματα - 56 επιπλέον κρούσματα στην Ελλάδα

- Κλιμάκιο του Δήμου Ιωαννιτών επισκέφθηκε χθες κατοικίες Ρομά

ROMA OIKISMOS

Όλα τα στοιχεία και όλες οι ενδείξεις καταλήγουν στην εκτίμηση ότι η πορεία εξέλιξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται έως τώρα  σε ικανοποιητικό, έως πολύ καλό επίπεδο. 
Η καμπύλη δείχνει να σταθεροποιείται, ενώ στην Ήπειρο η εξέλιξη  να είναι ακόμη καλύτερη καθώς την τελευταία εβδομάδα δεν έχει καταγραφεί κανένα νέο κρούσμα. 
Ο  «πόλεμος» όμως δεν έχει κερδηθεί και ο κίνδυνος  να σημειωθεί έξαρση της νόσου είναι υπαρκτός. Χθες σε επίπεδο χώρας ο Καθηγητής και Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 56 νέα κρούσματα και τέσσερις νέους θανάτους, αλλά πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν και προειδοποιήσεις ότι μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί η κατάσταση και να αρχίσει πάλι από την αρχή η όλη προσπάθεια. 
Το πρώτο «σήμα» ήρθε από τα 20 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε συνοικία των Ρομά στη Λάρισα, που έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες των επιστημόνων, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ότι η μετάδοση του κορωνοϊού μπορεί να γίνει εύκολα σε κοινότητες με απροσδιόριστες επιπτώσεις. Η κοινότητα των Ρομά, όπως και οι δομές των μεταναστών εξακολουθούν να  προκαλούν τον μεγαλύτερο φόβο  για τις αρχές καθώς στους κόλπους τους βρίσκονται άτομα που δεν πειθαρχούν εύκολα στις οδηγίες και εν δυνάμει αποτελούν πιθανές εστίες διασποράς της νόσου εφόσον προσβληθεί έστω και ένας φιλοξενούμενος.
Ενημέρωση από Δήμο Ιωαννιτών
Η περίπτωση της Λάρισας, σήμανε συναγερμό και στο Δήμο Ιωαννιτών και τις τοπικές Αρχές. Χθες το απόγευμα κλιμάκιο   με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Αϊβατίδη, την Ειδική Σύμβουλο του Δημάρχου Διονυσία Αμπατζίδη και τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και στελέχη της Αστυνομίας, έκαναν επιτόπια επίσκεψη σε οικογένειες Ρομά που διαμένουν στα Γιάννενα, τους οποίους και ενημέρωσαν για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό των μετακινήσεων και την παραμονή στα σπίτια. Διανεμήθηκαν προστατευτικές μάσκες και γάντια. ‘Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου, για την πρόληψη του ενδεχομένου μετάδοσης της νόσου σε οικογένειες Ρομά υπάρχει συνεχής συνεργασία με εκπροσώπους τους, αλλά και με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Εξοχής.
Μεγ. Παρασκευή η κορύφωση;
Το δεύτερο «σήμα» που κάνει επιφυλακτικούς τους ειδικούς, είναι μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εξέλιξη της νόσου, που στο σύνολό τους, προειδοποιούν πως τίποτε δεν έχει τελειώσει και τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλές. 
Μια από αυτές τις μελέτες δημοσιεύτηκε χθες. Συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Εκτιμήσεων για θέματα Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον  σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε από διάφορες χώρες, εκτιμά  ότι η Ελλάδα, όπως και η Γερμανία δεν έχουν φθάσει ακόμη στην αιχμή του ιού, την οποία υπολογίζει για τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου! Προβλέπει μάλιστα ότι το σύνολο των νεκρών μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος της πανδημίας τους 2.932!
Καμία χαλάρωση!
Τα στοιχεία αυτά, οι ενδείξεις που υπάρχουν και οι εκτιμήσεις που γίνονται, καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει επ΄ ουδενί να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί. Και μπορεί στην Ήπειρο η κατάσταση να είναι πλήρως ελεγχόμενη, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λίγα και πλήρως – από ότι φαίνεται ιχνηλατημένα- όμως και η περιοχή μας την περίοδο αυτή βρίσκεται σε αυτές που χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου». Ο λόγος δεν είναι άλλος από την επικείμενη Πασχαλινή περίοδο, καθώς η Ήπειρος παραδοσιακά προσελκύσει πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών και αποδήμων για τον εορτασμό. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά και θα πρέπει όλοι να πειθαρχήσουν στις υποδείξεις και τις αποφάσεις των επιστημόνων να επιδειχθεί σύνεση και να μην εξαπολυθεί ο κόσμος στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στα χωριά μας. Τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται για να μην μετακινηθούν κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων είναι αυστηρά, φαίνεται να αποδίδουν, αλλά η μεγάλη «μάχη» θα δοθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα. 
Το πρόβλημα, όσον αφορά ορισμένες περιοχές της Ηπείρου, εντοπίζεται στο γεγονός ότι  κάτοικοι ή απόδημοι που για λόγους ασφάλειας και καιρικών συνθηκών το χειμώνα  μετέβαιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυρίως και τέτοια εποχή επέστρεφαν στα χωριά τους για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.  Πρόκειται δηλαδή για κόσμο με διπλή κατοικία, οι οποίοι όμως δίνουν  ζωή στα ερημωμένα χωριά. Αρκετοί από αυτούς το σκέπτονται για επιστροφή, ενώ άλλοι γίνονται αποδέκτες παρακλήσεων και εκκλήσεων τοπικών αρχών και συγγενών να αναβάλλουν για λίγες ημέρες την επάνοδό τους, ώστε να εκφυλιστεί η νόσος. 
Συνωστισμός στην παραλίμνια περιοχή
Εν τω μεταξύ προβληματισμός υπάρχει για την αυξημένη παρουσία κόσμου στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων, ειδικά τις απογευματινές ώρες. Αρκετός κόσμος- αλλά όχι σε επίπεδα συνωστισμού και άρα αυξημένης επικινδυνότητας- κάνει περιπάτους ή αθλείται σε παράδρομους της περιφερειακής οδού, καθώς και στο αισθητικό δασύλλιο της πόλης. 
Χθες Περιφερειάρχης και Δήμαρχος προειδοποίησαν για υποβολή αιτήματος για λήψη περιοριστικών μέτρων, όπως έγινε σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα. 
Ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης, είπε ότι σχετική πρόταση  έθεσε ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ την οποία και αποδέχεται, ενώ ο Δήμαρχος σε δηλώσεις του, επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται καθημερινά τα νέα δεδομένα και είναι πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης.  Από νωρίς πάντως είχε διαδοθεί πως η σχετική απόφαση θα ανακοινώνονταν χθες το απόγευμα από τον Υφυπουργό, κάτι που τελικά δεν έγινε, χωρίς να αποκλείεται αυτή να γίνει σήμερα και εφόσον επιμείνουν Περιφερειάρχης και Δήμαρχος. 
Τι ανακοίνωσε ο Σωτ. Τσιόδρας
Με τα 56 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο κ. Τσιόδρας ο συνολικός αριθμός στη χώρα έφτασε τα 2011. Ανακοίνωσε επίσης τέσσερις νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 90, αν και χθες βράδυ υπήρχαν πληροφορίες για δύο ακόμη νεκρούς.
Η ηλικία μεταξύ 18 και 39 ετών έχει το 30,8% των κρουσμάτων, μεταξύ 40 και 64 ετών είναι το 45,2% των κρουσμάτων, 65 ετών και άνω το 21,3% των κρουσμάτων και στην ηλικία κάτω των 17 ετών, είναι λιγότερο από το 2,8%. Επίσης από το σύνολο των κρουσμάτων τα 525 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 776 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 
Σημειώνεται ότι από τα περιστατικά που νοσηλεύονται, 77 αφορούν σε διασωληνωμένους ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 75% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω. 
Συνολικά  και μέχρι χθες είχαν  ελεγχθεί 35432 κλινικά δείγματα για την παρουσία του ιού.
Στην Ήπειρο
Όπως προαναφέρθηκε στην Ήπειρο δεν υπάρχει τις τελευταίες ημέρες κανένα νέο κρούσμα, αν και αναμένονται απαντήσεις για δείγματα που έχουν σταλεί από νοσοκομεία, με τον μεγαλύτερο αριθμό από την Άρτα που σχετίζονται με τον εξαντλητικό έλεγχο που γίνεται στο σύνολο των εργαζομένων σε επιχείρηση στην οποία είχε βρεθεί θετική στον κορωνοϊό εργαζόμενη. 
Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος ο ασθενής από τα Γιάννενα με την κατάσταση της Υγείας του να έχει σταθεροποιηθεί, στη ΜΕΘ έχει μεταφερθεί από τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας από προχθές ο ηλικιωμένος από την Άρτα, στη Μονάδα Λοιμωδών εξακολουθούν να νοσηλεύονται τρία άτομα με την υγεία τους να έχει σταθεροποιηθεί, ενώ κατ΄ οίκον (τρία σε Άρτα- τέσσερα σε Πρέβεζα) εξακολουθούν να παραμένουν τόσο οι υπόλοιποι που έχουν εντοπιστεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό, όσο και οι ιχνηλατημένες επαφές τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι  προχθές εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σαράντα τέσσερα   νέα δείγματα, που αφορούν όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου και ήταν όλα αρνητικά.
37 στο Δρέπανο
Ένα νέο στοιχείο που προέκυψε χθες, είναι η αύξηση κατά 17 των αλλοδαπών (σύνολο 37 πλέον) που βρίσκονται στο Δρέπανο της Ηγουμενίτσας, περιμένοντας να επαναπατριστούν. Πρόκειται για άτομα που έκαναν τουρισμό σε τροχόσπιτα στην Πάργα και τα οποία μεταφέρθηκαν εκεί περισσότερο για λόγους ασφάλειας, παρά για να αναχωρήσουν για τις χώρες τους. 
Νέες παραβάσεις
Η αυστηροποίηση των μέτρων μετακίνησης, δεν φαίνεται να πτοεί ορισμένους πολίτες που είτε δεν εκδίδουν τις προβλεπόμενες βεβαιώσεις, είτε επικαλούνται ανύπαρκτους λόγους. Χθες και μέχρι το μεσημέρι σε επίπεδο επικράτειας βεβαιώθηκαν 725 παραβάσεις, εκ των οποίων 22 στην Ήπειρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας, μέχρι και χθες το μεσημέρι, είχαν βεβαιωθεί συνολικά 29,866 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα, με τα χρήματα- όπως έχει ανακοινωθεί- να προορίζονται για το Υγειονομικό προσωπικό που δίνει «μάχη» κατά του κορωνοϊού.