Τέλος στις βόλτες από χθες σε Μόλο και δασύλλιο Φρόντζου!

- Απαγόρευση και σε παράδρομους της Περιφερειακής Οδού Ιωαννίνων - Ένας νεαρός το 13ο κρούσμα με κορωνοϊό

- Νοσηλεύεται με ήπια συμπτώματα στη Μονάδα Λοιμωδών του Π.Π.Γ.Ν.Ι. - Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στην Ήπειρο

PARALIMNIO MOLOS

«Σφίγγουν» τα μέτρα περιορισμού του συνωστισμού στα Γιάννενα, όπως ισχύει ήδη και σε άλλες πόλεις ανά τη χώρα, καθώς η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απαγόρευσε από χθες τις βόλτες των Γιαννιωτών σε δημοφιλή σημεία όπως η Παραλίμνιος περιοχή και το δασάκι του Φρόντζου, αλλά και σε παράδρομους της Περιφερειακής Οδού.
Στο μεταξύ, η Ήπειρος «μετράει», έπειτα από αρκετές ημέρες χωρίς περιστατικά, άλλο ένα θετικό στον κορονωϊό κρούσμα. Πρόκειται για νεαρό άνδρα ο οποίος εισήχθη και νοσηλεύεται στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Καλά νέα έρχονται πάντως από την Άρτα, καθώς ο έλεγχος στους εργαζόμενους της επιχείρησης όπου είχαν βρεθεί τέσσερα άτομα με κορωνοϊό δεν έβγαλε νέα κρούσματα!
Παράλληλα, βεβαιώθηκαν και στην Ήπειρο μέσα στο Σαββατοκύριακο τα πρώτα τρία πρόστιμα των 300 ευρώ σε οδηγούς που βρέθηκαν να κινούνται σε άλλη περιφερειακή ενότητα απ’ αυτή όπου κατοικούν μόνιμα. 
Απαγορευτικό στα Γιάννενα!
Με Απόφαση που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, απαγορεύθηκε από χθες και μέχρι τις 27 Απριλίου η κυκλοφορία των πολιτών στην παραλίμνιο περιοχή, από Πλατεία Μαβίλη μέχρι και το τέλος του ποδηλατοδρόμου (περιοχή Κατσικάς), στους παράδρομους εκατέρωθεν της Περιφερειακής Οδού Ιωαννίνων (από τη διασταύρωση της οδού Σταύρου Νιάρχου έως το τούνελ Αεροδρομίου – οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου) και στο περιαστικό μονοπάτι του δασυλλίου Ιωαννίνων (περιοχή Φρόντζου).
Η απαγόρευση ισχύει για τις καθημερινές (Δευτέρα – Παρασκευή) από 14:00 έως την 08:00 της επομένης και καθ’ όλο το 24ωρο τα Σάββατα και τις Κυριακές. 
Ένα νέο κρούσμα
Ένας νεαρός άνδρας είναι το πιο πρόσφατο κρούσμα που βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό για την Ήπειρο. Από την έναρξη της πανδημίας είναι ο 13ος πολίτης στην περιοχή μας που νοσεί.
Ο νεαρός εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το απόγευμα του Σαββάτου και  αφού το δείγμα που ελήφθη και εξετάστηκε βρέθηκε θετικό, μπήκε και νοσηλεύεται στη Μονάδα Λοιμωδών αρνητικής πίεσης. Παρουσιάζει ήπιας συμπτώματα και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή. Παράλληλα, οι διαπιστωμένες επαφές του νεαρού που προέκυψαν από την άμεση ιχνηλάτησή τους, τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας
Η εικόνα στο Π.Π.Γ.Ν.Ι.
Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή διασωληνωμένος ένας ασθενής, ο οποίος παρουσιάζει σημαντική βελτίωση. Στη Λοιμωδών, εκτός από τον νεαρό που εισήχθη προχθές, νοσηλεύονται άλλοι δύο ασθενείς με κορωνοϊό. Πρόκειται για έναν ασθενή που ήρθε από το Νοσοκομείο Κέρκυρας και για τη σύζυγο του ηλικιωμένου από την Κέρκυρα που πέθανε πρόσφατα. Χθες, πάλι, έλαβε εξιτήριο από τη Μονάδα ασθενής από την Πρέβεζα, η κατάσταση του οποίου είναι πολύ καλή. 
Το Σάββατο εξετάστηκαν από το Εργαστήριο του Π.Π.Γ.Ν.Ι. 30 νέα δείγματα. Τα 25 ήταν αρνητικά και το ένα, αυτό του νεαρού που εισήχθη στη Λοιμωδών, θετικό.
Τα άλλα Νοσοκομεία
Αρνητικά βγήκαν τα έξι δείγματα που έστειλε προχθές για εξέταση το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», ενώ χθες έστειλε ένα ακόμη δείγμα. Μέχρι τώρα το ίδρυμα έχει παραπέμψει 130 δείγματα, εκ των οποίων μόνο το ένα ήταν θετικό. 
Αρνητικά βγήκαν τα τέσσερα δείγματα που έστειλε το Σάββατο και το Νοσοκομείο της Άρτας. Όσο για τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα της περιοχής, παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους ακολουθώντας φαρμακευτική αγωγή. Σε κατ’ οίκον περιορισμό είναι και οι διαπιστωμένες επαφές τους. 
Όσον αφορά στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, σε απομόνωση νοσηλεύονται τέσσερα πιθανά περιστατικά κι αναμένονται τα αποτελέσματα για τα δείγματα που έχουν ληφθεί. Σε καραντίνα στα σπίτια τους βρίσκονται όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών κρουσμάτων που νοσηλεύθηκαν στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ενώ στο σπίτι τους βρίσκονται επίσης τα δύο θετικά περιστατικά που νοσηλεύθηκαν στο Π.Π.Γ.Ν.Ι. και έλαβαν πρόσφατα εξιτήριο και ένας ακόμη ασθενής που πήρε χθες εξιτήριο. 
 «Καθαρή» η επιχείρηση
Kαλά είναι τα νέα από τη γειτονική Άρτα, καθώς αρνητικά αποτελέσματα έδωσε η εξέταση των δειγμάτων που ελήφθησαν από την επιχείρηση στην οποία είχαν εντοπιστεί την προηγούμενη εβδομάδα τέσσερις εργαζόμενοι θετικοί στον κορωνοϊό. Συνολικά εξετάστηκαν 145 άτομα, μέλη του προσωπικού, από τα οποία τα 141 ήταν αρνητικά ως προς τη νόσο. 
Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ηπείρου επισημαίνει ότι το αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης δεν άρει την υποχρεωτική και αυστηρή τήρηση όλων των απαραίτητων κανόνων υγιεινής και τη διατήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης την οποία πρέπει να υιοθετεί κάθε πολίτης, είτε είναι εργαζόμενος σε μια βιομηχανία, είτε ασχολείται με αγροτικές κ.α. δραστηριότητες. 
Από τη μεριά της, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου εκφράζει την ευαρέσκειά της για τον σεβασμό που επέδειξε προς τους ασθενείς, τους εργαζόμενους και την ίδια την επιχείρηση η συντριπτική πλειοψηφία πολιτών, ΜΜΕ και φορέων της Ηπείρου και ειδικά της Άρτας. Εκφράζει δε την ελπίδα, «όσοι κινήθηκαν σε αντίθετη κατεύθυνση προκαλώντας σύγχυση να αντιληφθούν το λάθος τους και τουλάχιστον να μην το επαναλάβουν σε τυχόν άλλη περίπτωση». 
Στο Δρέπανο…
Στο μεταξύ, αυξάνει ο αριθμός των ξένων φιλοξενούμενων στο Camping του Δρεπάνου, όπου αυτή τη στιγμή διαμένουν, σύμφωνα με την ενημέρωση από την Περιφέρεια Ηπείρου, 41 άτομα από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Οι περισσότεροι είναι Γάλλοι υπήκοοι για τους οποίους βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την προώθησή τους στις χώρες προέλευσης. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους.
Τα πρώτα… 300άρια!
Τα πρώτα για την Ήπειρο τρία πρόστιμα ύψους 300 ευρώ για μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν το τελευταίο διήμερο στην περιοχή μας. Σε πανελλαδικό επίπεδο βεβαιώθηκαν χθες 38 και το Σάββατο 74 πρόστιμα για αντίστοιχες παραβάσεις, με τα περισσότερα να αφορούν στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία. Σε 82 περιπτώσεις, μάλιστα, εκτός από το πρόστιμο των 300 ευρώ, αφαιρέθηκαν επίσης τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες!
Όσον αφορά στις άσκοπες μετακινήσεις, στην περιοχή μας βεβαιώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο 74 νέες παραβάσεις, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχαν βεβαιωθεί άλλες 60 για τον ίδιο λόγο.