Προς καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας και των Ι.Χ.

Αυστηρά… «κατ’ οίκον» φέτος η Ανάσταση!

- ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν υπάρχει «επιλογή επίσκεψης» σε συγγενή, φίλο ή γείτονα...

- Κλειστά τα κοιμητήρια τη Μ. Παρασκευή - Έξι ώρες ανοιχτά τα καταστήματα

ASTYNOMIKOI PERIPOLIKA MPLOKO

• Να εξαντλήσουν όλα τα αποθέματα υπομονής που τους έχουν απομείνει καλούνται οι πολίτες για το επόμενο διάστημα και ενόψει Πάσχα, αναλογιζόμενοι ότι εάν παραμείνουν πειθαρχημένοι στα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί, σύντομα θ΄ αρχίσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Οι ανατροπές που έχει φέρει η υγειονομική κρίση στην καθημερινότητά μας, αναμφίβολα είναι σαρωτικές, όπως όμως σαρωτικός είναι και ο κορωνοϊός που θερίζει ανθρώπινες ζωές. 
Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ακολουθεί τις ολέθριες επιπτώσεις άλλων χωρών, με τους χιλιάδες νεκρούς και τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα, οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι τα μέτρα ελήφθησαν έγκαιρα και δεν χαλάρωσαν στο ελάχιστο. Δεν θα ήταν κρίμα να αφήσουμε να πάνε χαμένες όλες αυτές οι θυσίες, μόνο και μόνο για να γιορτάσουμε το Πάσχα με συγγενείς και φίλους; 

Ανάσταση… «κατ’ οίκον»!
Το σλόγκαν «μένουμε σπίτι» που μας συντροφεύει το τελευταίο διάστημα γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ αυτές τις μέρες, που παραδοσιακά η πλειοψηφία των πολιτών θα ετοιμάζονταν να γιορτάσουν το Πάσχα στα χωριά μαζί με συγγενείς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όμως όπως γίνεται αντιληπτό απ’ όλους οι ειδικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τον παραδοσιακό εορτασμό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι φέτος Ανάσταση και Πάσχα όλοι θα πρέπει να κάνουμε σπίτι και φυσικά χωρίς πολυπληθή τραπέζια και μαζώξεις! 
Εξάλλου όπως δήλωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας «δεν υπάρχει πεδίο στο έντυπο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων, που να προβλέπει επίσκεψη στον φίλο, στον γείτονα ή στον συγγενή»! 

Και απαγόρευση Ι.Χ.; 
Η καλυτέρευση της εικόνας όσον αφορά την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας σε επίπεδο κρουσμάτων που βαίνουν συνεχώς μειούμενα (χθες ανακοινώθηκαν μόλις 25 νέα) δεν εφησυχάζει την Κυβέρνηση, η οποία εξετάζει διάφορα σενάρια, προκειμένου να προλάβει τυχόν ανυπάκουους που θα επιχειρήσουν να σπάσουν τα μέτρα. 
Στο τραπέζι έχουν πέσει όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και απαγόρευση κυκλοφορίας των Ι.Χ. από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, όταν θα κλείσουν τα καταστήματα, αλλά και την Κυριακή του Πάσχα. Στόχος να μπει «φρένο» στις μετακινήσεις πιστών προς εκκλησίες για την Ανάσταση, αλλά και την Κυριακή σε σπίτια συγγενών και φίλων.
«Ο πολίτης καταλαβαίνει πως ζούμε κάτι πρωτοφανές, μία κατάσταση που δεν έχουμε ξαναζήσει. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε σε ένα διαφορετικό πλαίσιο σήμερα. Δεν θα κάνουμε φέτος αυτά που κάναμε κάθε χρόνο. Δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας, δυστυχώς. Δεν δοκιμάζεται, όμως, η πίστη μας. Δοκιμάζεται η ατομική μας υπευθυνότητα και η συλλογική μας ωριμότητα….», ανέφερε μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του χθες ο Στ. Πέτσας. 

Όσοι έφυγαν…
Πάντως κατά την χθεσινή ενημέρωση ο λοιμωξιολόγος Σωτ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε όσους έφυγαν με προορισμό την επαρχία εν μέσω κορωνοϊού, λέγοντας πως  «είναι σημαντικότατη η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και απομόνωση με το παραμικρό σύμπτωμα για όσους συμπολίτες μας έχουν μετακινηθεί στην επαρχία, κυρίως για να μη μεταδώσουν τον ιό στους άλλους. Δεν ξέρω αν μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα, αλλά δεν θα ήθελα να χαλάσουμε επ' αφορμή των γιορτών τις γιορτές μας. Εγώ δεν θα ήθελα να έχω τέτοια ευθύνη πάνω μου, ότι μετέφερα τον ιό».
Μάλιστα, όπως είπε ακόμα και σε έναν πονόλαιμο θα πρέπει κάποιος να δώσει σημασία.

Έκκληση από Ν. Χαρδαλιά
Έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους τις κρίσιμες ημέρες του Πάσχα απηύθυνε και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για μια «εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα και οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Πόσο γρήγορα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας». Παράλληλα τόνισε ότι δεν θα πάμε σε συγγενείς και φίλους αυτό το Πάσχα και κάλεσε να μην ετοιμαστούμε να μαζευτούμε γύρω από το τραπέζι ή όλη η γειτονιά ή σε ταράτσες. Επίσης, ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι την Μ. Παρασκευή τα κοιμητήρια θα παραμείνουν κλειστά. «Να προσευχηθούμε για όλους αυτούς που δεν είναι μαζί μας από το σπίτι. Τα κοιμητήρια συγκαταλέγονται στους χώρους λατρείας και θα μείνουν κλειστά την Μεγάλη Παρασκευή…», ανέφερε.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε πως την Μ. Παρασκευή τα καταστήματα τα οποία προβλέπεται να είναι ανοιχτά θα λειτουργήσουν από 1 μ.μ. έως 7 μ.μ.

Εντατικοί έλεγχοι…
Ωστόσο οι έλεγχοι στους δρόμους συνεχίζονται κανονικά και είναι εντατικοί σε όλη τη χώρα! Το ίδιο ενδελεχείς θα είναι και τις επόμενες μέρες, καθώς οι εντολές είναι να ελέγχονται στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο όλα ανεξαιρέτως τα αυτοκίνητα. 
Τη Μεγάλη Δευτέρα για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας που το πρόστιμο φτάνει τα 300 ευρώ, βεβαιώθηκαν 98 παραβάσεις σε όλη τη χώρα (6 στην Ήπειρο), ενώ για άσκοπες μετακινήσεις, με πρόστιμο 150 ευρώ, βεβαιώθηκαν 1.998 (36 στην Ήπειρο).