Τη μερίδα του λέοντος παίρνουν τα Σούπερ Μάρκετ των Ιωαννίνων…

«ΓΟΛΓΟΘΑΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ!

- Αισθητά πεσμένη η κίνηση σε κρεοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία…

- Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι από τη μειωμένη ζήτηση και τις χαμηλές τιμές αμνοεριφίων

SOYPER MARKET GYNAIKA

• Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και, υπό κανονικές συνθήκες, οι καταναλωτές θα κατέκλυζαν την αγορά για τα καθιερωμένα πασχαλινά ψώνια. Φέτος όμως όλα είναι διαφορετικά, όπως τελείως διαφορετικό θα είναι και το Πάσχα που θα γιορτάσουμε σε λίγες μέρες, μένοντας στα σπίτια μας, μακριά από τα χωριά, συγγενείς και φίλους, χωρίς εκκλησίες και οβελία στη σούβλα!
Τον δικό της όμως Γολγοθά ανεβαίνει εδώ και λίγο καιρό και η τοπική αγορά, όχι αυτή τη φορά γιατί οι καταναλωτές περιορίζουν τα ψώνια τους, όπως τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά γιατί το σύνολο σχεδόν των καταστημάτων έχει βάλει λουκέτο λόγω κορωνοϊού! Όλα τα εμπορικά καταστήματα και στα Γιάννενα έχουν κατεβάσει ρολά, ενώ οι μετακινήσεις των πολιτών έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο για την προμήθεια των απολύτως απαραίτητων αγαθών που είναι τρόφιμα και φάρμακα! 

Κατακόρυφη πτώση!
Αλλά ακόμη και σ’ αυτά που παραμένουν ανοιχτά, όπως κρεοπωλεία, μανάβικα, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι, η κίνηση έχει πέσει κατακόρυφα και δεν θυμίζει σε τίποτα πασχαλινή περίοδο.
Ανάσταση χωρίς λαμπάδες η φετινή, με την πτώση στη συγκεκριμένη κατηγορία να αγγίζει το 90%! Οι περισσότεροι νονοί δεν αγόρασαν την καθιερωμένη λαμπάδα για τα βαφτιστήρια, ούτε το πασχαλινό σοκολατένιο αυγό ή το τσουρέκι από φούρνους και ζαχαροπλαστεία, αφού ούτε επισκέψεις στα σπίτια γίνονται, ούτε και το Μ. Σάββατο Ανάσταση στις εκκλησίες. Εξάλλου υπάρχει περίπτωση να απαγορευθεί ακόμη και η κυκλοφορία των Ι.Χ. από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα. 

Λιγότερες αγορές...
Σε μια κανονική πασχαλινή περίοδο, αυτές τις μέρες την... τιμητική τους θα είχαν τα κρεοπωλεία για τον πατροπαράδοτο οβελία. Φέτος όμως οι πολίτες δεν θα στήσουν σούβλες στις αυλές των σπιτιών τους, οπότε το αρνάκι θα μπει αναγκαστικά στο φούρνο. Επόμενο είναι και οι παραγγελίες να είναι λιγότερες, αλλά και μικρότερες. Ωστόσο οι κρεοπώλες των Ιωαννίνων έχοντας προσαρμοστεί στην εποχή του... κορωνοϊου προχωρούν και σε κατ’οίκον διανομή των προϊόντων, συμβάλλοντας στον περιορισμό των μετακινήσεων των καταναλωτών.

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι...
Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι, καθώς όπως αναφέρει σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία της χώρας ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας οι τιμές παραγωγού κρέατος αμνοεριφίων κατρακυλούν στα 3 εως 4 ευρώ το κιλό /σφάγιο έναντι 5,5 έως 6 ευρώ που ήταν πέρυσι. Όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» κτηνοτρόφος του Πωγωνίου ο ίδιος αναγκάστηκε να δώσει τα αρνιά 2,5 ευρώ/ζων βάρος για να μην του μείνουν αδιάθετα!
Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις του Υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν θα μείνουν αβοήθητοι και εξήγησε ότι το υπουργείο θα κινηθεί σε δύο άξονες για να εξετάσει τι ζημιές έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι και το πώς θα τους στηρίξει. Πρώτον την τιμή πώλησης: Θα δουν πόση θα είναι η μεσοσταθμική μείωση των τιμών φέτος. Και δεύτερον θα καταγραφούν τα ζώα που τελικά δεν σφαγιάστηκαν λόγω μειωμένης ζήτησης.

Εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ!
Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα σούπερ μάρκετ που έχουν πάρει τη μερίδα του λέοντος αυτή την περίοδο από την αγορά, καθώς σ’ αυτά βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα σχεδόν τα βασικά προϊόντα που ψάχνουν οι καταναλωτές!
Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποκαλυπτικά: οι πωλήσεις στα σούπερ μάερκετ ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία το τελευταία διάστημα, αφού σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΙRI την εβδομάδα 30 Μαρτίου έως 5 Απριλίου η αύξηση που καταγράφηκε ήταν 27,6%. Την συγκεκριμένη εβδομάδα, η συνολική άνοδος στις 41 κατηγορίες Οικιακής Φροντίδας υπολογίζεται στο 32,9,1%  ενώ στις 45 κατηγορίες Προσωπικής Φροντίδας και Υγιεινής καταγράφηκε άνοδος 14,7%. Άνοδος 29,7% στα Τρόφιμα (168 κατηγορίες), ενώ συνολικά όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες γνώρισαν άνοδο 22,6%. 
* * *
Οι έρημοι δρόμοι και τα κλειστά καταστήματα στα Γιάννενα, δημιουργούν μια θλιβερή εικόνα για όλους. Είναι αναγκαίο κακό όμως για να μπορέσει η χώρα να νικήσει τον κορωνοϊό και να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον...