Μετά την Εβδομάδα των Παθών θα ακολουθήσει η Ανάσταση…

ΠΑΣΧΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗΣ!

Η τεχνολογία θα φέρει φέτος κοντά τους ανθρώπους μεταξύ τους και θα βάλει την εκκλησία στα σπίτια μας

Εν μέσω πανδημίας η χώρα χτίζει ξανά ένα ισχυρό Σύστημα Υγείας

EPITAFIOS ESTAYROMENOS

• Φτάσαμε αισίως στο «κατώφλι» της Ανάστασης κι ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε φέτος ένα Πάσχα πολύ διαφορετικό απ’ αυτά που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες που επικρατούν και στη χώρα μας και σύμφωνα με τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού.
Λογικό είναι και οι Γιαννιώτες στην μεγάλη τους πλειοψηφία να νιώθουν «μουδιασμένοι» συνειδητοποιώντας ότι δεν θα πάνε στα χωριά τους, δε θα μπουν στις εκκλησίες, δε θα ψήσουν στις αυλές τους και δε θα μαζευτούν σε σπίτια με συγγενείς και φίλους όπως συνήθιζαν. Ωστόσο, ας είμαστε αισιόδοξοι. Μετά την Εβδομάδα των Παθών ακολουθεί η Ανάσταση, κυριολεκτικά και μεταφορικά!
Ας βρούμε λοιπόν εναλλακτικούς τρόπους να περάσουμε αυτές τις γιορτές όσο πιο ευχάριστα μπορούμε. Ας «φέρουμε» την εκκλησία και τους δικούς μας ανθρώπους κοντά με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Υπάρχουν σήμερα τα μέσα. Κι ακόμα, ας σκεφτούμε ότι εν μέσω πανδημίας χτίζεται και στην Ελλάδα ένα πιο ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας. Κάτι που είναι προς όφελος όλων μας. 

Με βιντεοκλήσεις…
Μπορεί φέτος να μην καθίσουμε όλοι μαζί γύρω από το γιορτινό τραπέζι, να μην τσουγκρίσουμε κόκκινα αβγά και να μη φάμε αρνάκι στη σούβλα, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, όμως όπως εύστοχα αναφέρεται σε άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», ο περιορισμός στο σπίτι δίνει την ευκαιρία και τον χρόνο στους μεγαλύτερους να μιλήσουν στα παιδιά για τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες, για το πως κάθονταν δίπλα από τη γιαγιά ή τη μητέρα τους και τις έβλεπαν να μαγειρεύουν, για τη μυσταγωγία που επικρατούσε μέχρι να στρωθεί το γιορτινό τραπέζι. «Όλοι μας έχουμε να μοιραστούμε και όμορφες στιγμές, από τις οποίες μόνο κερδισμένοι θα βγούμε εμείς, αλλά και οι σημαντικοί μας άνθρωποι», αναφέρεται σχετικά.
Εξάλλου, χάρη στην τεχνολογία που έχει προχωρήσει πολύ τα παιδιά μπορούν μέσω βιντεοκλήσεων να δουν τον παππού και τη γιαγιά που με τόση λαχτάρα ανυπομονούσαν να συναντηθούν και να «ανταμώσουν» έστω μ’ αυτό τον τρόπο!

«Ζωντανά» οι ακολουθίες
Mπορεί οι εκκλησίες να παραμένουν κλειστές για τους πιστούς, όμως οι θείες λειτουργίες των ημερών είναι εύκολα «προσβάσιμες» σε όλους όσοι θέλουν να τις παρακολουθήσουν, εκ του μακρόθεν φυσικά, καθώς πολλοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί τις μεταδίδουν «ζωντανά», προκειμένου να έχουν πρόσβαση όσοι μένουν σπίτι. Λειτουργίες μεταδίδονται και από εκκλησίες του Ν. Ιωαννίνων. Μάλιστα, από τη Μεγάλη Τρίτη, η Ε.Ρ.Τ. προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και στη νοηματική γλώσσα για τους τηλεθεατές που έχουν προβλήματα ακοής!

«Μαζεύουν οι μέρες!
Στο μεταξύ, οι μέρες περνούν και μετά την Κυριακή του Θωμά έχει γίνει ξεκάθαρο από την κυβέρνηση ότι θα αρχίσουν σταδιακά να χαλαρώνουν τα μέτρα, καθώς το επιτελείο της ήδη επεξεργάζεται το Στρατηγικό Σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών, όπως τόνισε χθες στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Έχουμε αρκετές ημέρες ακόμη μέχρι τις 27 Απριλίου. Και μέχρι τότε τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα. Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές», σημείωσε, προσθέτοντας πως η μετάβαση στην κανονικότητα θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις, διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Κάθε βήμα θα είναι ελεγχόμενο και κάθε επόμενο θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα του προηγούμενου. 

Ενίσχυση του ΕΣΥ
Εξάλλου, από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός προέκυψαν και ορισμένα θετικά γεγονότα, ειδικά για τον τομέα της δημόσιας Υγείας ο οποίος υπέστη μεγάλη αποδυνάμωση τη δεκαετία που προηγήθηκε. 
Μεταξύ άλλων και σύμφωνα με όσα τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, συνεχίζεται η δημιουργία νέων κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων, οι οποίες από 565 που ήταν πριν λίγες εβδομάδες, έφτασαν πλέον στις 997! Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.073 προσλήψεις, εκ των οποίων 381 σε ιατρικό προσωπικό και 2.692 σε νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό, ενώ οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις φτάνουν τις 4.824.  Στο μεταξύ, συγκροτούνται και 500 κινητές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας  οι οποίες θα παρέχουν κατ' οίκον νοσηλευτικές υπηρεσίες. Κάπως έτσι, δημιουργείται μία σοβαρή παρακαταθήκη για το μέλλον που μας αφορά όλους.

Εργαζόμενοι κι άνεργοι
Τίποτα δεν αναπληρώνει τη δουλειά που χάνει κανείς κλείνοντας την επιχείρησή του ή μπαίνοντας σε αναστολή σύμβασης. Από την άλλη, όμως, είναι θετικό το γεγονός ότι υλοποιείται ήδη ένα σχέδιο στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων, είτε μέσω καταβολής του επιδόματος των 800 ευρώ, είτε μέσω φορολογικών και άλλων διευκολύνσεων.
Σημαντικά είναι και τα μέτρα ανακούφισης των ανέργων όπως οι δίμηνες παρατάσεις στα επιδόματα ανεργίας, αλλά και η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους και σε επιστήμονες.