Σα να μην έφταναν τα πλήγματα σε υγεία, οικονομία, επιχειρήσεις…

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΓΑΛΟ «ΘΥΜΑ» ΤΟΥ ΙΟΥ!

- Εγκλωβισμένοι σπίτι παραμένουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους

- Οι ειδικοί θ’ αποφασίσουν για το άνοιγμα των σχολείων - Πανελλήνιες από μέσα Ιουνίου - Ο Δήμος Πρέβεζας προσφέρει σε μαθητές φορητές συσκευές…

SXOLEIO LOYKETO

Τα πάνω κάτω στη ζωή όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στη χώρα μας έφερε η πανδημία του κορωνοϊού, ανατρέποντας δεδομένα και συνήθειες και επηρεάζοντας αρνητικά την καθημερινότητα, τις δουλειές, την αναψυχή και κάθε άλλη έκφανσή της. 
Πέρα από τα θύματα, τις οικογένειες που έχουν χωρίσει, τους ηλικιωμένους που παραμένουν σε αυστηρή καραντίνα, τις επιχειρήσεις που έκλεισαν και όσους έμειναν άνεργοι, μεγάλο «θύμα» του ιού είναι και η Εκπαίδευση, η οποία ουσιαστικά έχει βάλει «λουκέτο» εδώ και ενάμιση μήνα περίπου. Το πλήγμα είναι μεγάλο για τους μαθητές όλων των επιπέδων που έμειναν ξαφνικά εγκλωβισμένοι στο σπίτι, όσο και αν γίνεται μία φιλότιμη προσπάθεια κάλυψης των κενών, μέσω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. 
Το ερώτημα λοιπόν που γεννάται είναι πότε θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Αυτό είναι κάτι που μελετάται, όπως ανέφερε χθες η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία έκανε γνωστό πως οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες έχουν γίνει ακόμα μεγαλύτερη πηγή άγχους φέτος για τους αποφοίτους Λυκείων, θα ξεκινήσουν γύρω στα μέσα Ιουνίου. 
Στο μεταξύ, ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι ΟΤΑ της Ηπείρου δίνει ο Δήμος Πρέβεζας, ο οποίος ανέλαβε πρωτοβουλία στήριξης μαθητών που δεν διαθέτουν φορητό υπολογιστή για να κάνουν μαθήματα απ’ το σπίτι. 
Εγκλωβισμένοι…
Λίγο πριν τα μέσα Μαρτίου έκλεισαν τα σχολεία στη χώρα μας ως μέτρο περιορισμού της μετάδοσης του κορωνοϊού και καθώς κοντεύουμε στα τέλη Απριλίου, συνειδητοποιεί κανείς ότι είναι μεγάλο το διάστημα που οι μαθητές έχουν μείνει μακριά από τις σχολικές αίθουσες.
Φυσικά, έχουν ξεκινήσει για όλους εξ αποστάσεως μαθήματα, με τις όποιες δυσκολίες αντιμετώπισε το όλο σύστημα ώσπου να πάρει μπροστά, όμως και πάλι είναι σαφές ότι αυτά δε μπορούν να υποκαταστήσουν τη φυσική διδασκαλία. Το γεγονός μάλιστα ότι χιλιάδες παιδιά παραμένουν εδώ και τόσες εβδομάδες εγκλωβισμένα μέσα στο σπίτι δημιουργεί και πρόσθετα προβλήματα στην ψυχολογία τους, ειδικά όταν μιλάμε για τις μικρότερες ηλικίες, η ολοήμερη απασχόληση των οποίων δεν είναι εύκολη για τους γονείς τους. 
Άνοιγμα σχολείων
Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν με το άνοιγμα των σχολείων; Το υπουργείο Παιδείας αναμένει την επίσημη εισήγηση των ειδικών προκειμένου να παρθούν οι τελικές αποφάσεις και να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.
Όπως ανέφερε χθες η Ν. Κεραμέως, η επαναφορά θα γίνει σε μία «νέα κανονικότητα», η οποία θα διατρέχει όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας των πολιτών και γι’ αυτό, το υπουργείο θα φροντίσει να ενημερώσει όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα πρέπει να λαμβάνουν στο εξής. Τέλος, σχετικά με το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «η κάθε χώρα έχει τα δικά της δεδομένα και τις δικές της ιδιαιτερότητες».
Οι Πανελλαδικές
Μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες  θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας. Ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες αποφάσεις για τις ακριβείς ημερομηνίες, τόνισε ωστόσο ότι για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών, το υπουργείο έχει στόχο αυτές να διεξαχθούν μέσα Ιουνίου με μέσα Ιουλίου. «Ο αριθμός εισακτέων θα παραμείνει στα περσινά επίπεδα με ανεπαίσθητες αυξομοιώσεις σε κάποια τμήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η κ. Κεραμέως έσπευσε ωστόσο να επισημάνει πως η ηγεσία του υπουργείου είναι σε τακτική συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ και τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια».
Παράδειγμα η Πρέβεζα!
Το δρόμο και στους υπόλοιπους Δήμους της Ηπείρου δείχνει με το παράδειγμά του ο Δήμος Πρέβεζας, ο οποίος, προκειμένου  να στηρίξει  τους μαθητές  που δε διαθέτουν την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή για να παρακολουθήσουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία, προχωρά στην προμήθεια φορητών συσκευών (laptops, tablets κλπ.) αξιοποιώντας πιστώσεις που προκύπτουν από την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων!
Κονδύλια που εξοικονομούν από τη μη λειτουργία των σχολείων τα οποία έχουν στην αρμοδιότητά τους μπορούν να αξιοποιήσουν κι άλλοι μικροί και μεγάλοι ΟΤΑ της Ηπείρου κι εδώ δεν εξαιρείται ούτε και ο μεγαλύτερος Δήμος της Περιφέρειας, αυτός των Ιωαννιτών. Με αυτά τα χρήματα μπορούν να εξοπλίσουν μαθητές οι οποίοι δεν διαθέτουν φορητή συσκευή προκειμένου να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ανάγκες υπάρχουν παντού!
Με προσωρινή χρήση…
Η πρωτοβουλία του Δήμου Πρέβεζας θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στον εξοπλισμό που θα διατεθεί από το υπουργείο Παιδείας, όπως αναφέρεται σε χθεσινή του ανακοίνωση. 
Ήδη έχουν σταλεί επιστολές προς τις Διευθύνσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πρέβεζας με τις οποίες ζητείται να αποσταλούν στοιχεία και ο αναγκαίος αριθμός των φορητών συσκευών και συνδέσεων διαδικτύου που απαιτούνται. Οι συσκευές θα παραδοθούν με προσωρινή χρήση στους μαθητές για όσο διάστημα  απαιτηθεί και θα αποτελέσουν στη συνέχεια μόνιμο εξοπλισμό των σχολείων.