Από 4 Μαΐου σταδιακά η χώρα θ’ αρχίσει να… ανεβάζει ρολά

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΑΡΣΗ ΜΕΤΡΩΝ!

- Η μετάβαση θα είναι αργή και θα εξελιχθεί έως και τον Ιούνιο

- Επιφυλάξεις για το εάν θα πρέπει ν’ ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί

KORONOIOS KROYSMATA

Μπορεί χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, να ανακοίνωσε την παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 4 Μαΐου, ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο με τη βοήθεια των επιστημόνων υγείας καταρτίζει ήδη το σχέδιο για να βγει σταδιακά η χώρα από το lockdown! 
Η μετάβαση στη «νέα κανονικότητα» όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν όλες οι παράμετροι, έτσι ώστε να μην έρθουμε αντιμέτωποι με επάνοδο του ιού και διασπορά του ευρέως στην κοινότητα. 
Τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, γεγονός που επιτρέπει στην Κυβέρνηση να προχωρά σταθερά στον σχεδιασμό της άρσης των μέτρων, μια μετάβαση βέβαια, που όπως τόνισε χθες και ο Στ. Πέτσας, θα είναι αργή και θα εξελιχθεί διαδοχικά μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο.
Αυτό τόνισε χθες το απόγευμα και ο Υφυπ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς σημειώνοντας ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σε διαδοχικές ημερομηνίες τους δυο επόμενους μήνες, σε σταδιακές φάσεις. «Θα προχωράμε εβδομάδα- εβδομάδα. Μπορεί να χρειαστεί σε κάποιες περιπτώσεις φρένο» σημείωσε.
Καλή εικόνα
Η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοιο πληθυσμό, φαίνεται ξεκάθαρα στα διαγράμματα που παρουσίασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 
Όσον αφορά στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, η Ελλάδα έως προχθές, 22 Απριλίου, είχε επισήμως 2.408 κρούσματα, το Βέλγιο 41.889, η Ολλανδία 34.842 και η Πορτογαλία 41.889. Επίσης είχε καταγράψει 121 θανάτους, το Βέλγιο 6.262, η Ολλανδία 4.054 και η Πορτογαλία 785.
«Αυτή η εικόνα, δεν είναι για να μπει στο αρχείο. Ούτε για να αλληλοσυγχαιρόμαστε. Είναι για να μας θυμίζει καθημερινά γιατί πήραμε από την αρχή αυτά τα μέτρα: Για να μην νοσήσουν πολλοί, ταυτόχρονα. Για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας, από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών. Για να μην φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε – ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες χώρες – δηλαδή, με απόγνωση, να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει» τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Αυτή η επιτυχία μάς θυμίζει και κάτι ακόμη. Σκοπός των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας δεν είναι να μένουμε για πάντα μέσα σε μια «γυάλα», κλεισμένοι μόνιμα στα σπίτια μας. Σκοπός είναι, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό: την πανδημία του κορωνοϊου».
Μέσα την Πρωτομαγιά!
Μια εβδομάδα παράταση πήραν τα περιοριστικά μέτρα, καθώς αντί για τις 27 Απριλίου η ημερομηνία μεταφέρεται για τις 4 Μαΐου, ημέρα που όπως φαίνεται η χώρα θ’ αρχίσει σταδιακά να ανεβάζει ρολά. 
Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, για να αποφευχθεί τυχόν μαζική έξοδος το τριήμερο της Πρωτομαγιάς!
Ωστόσο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας,  ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο της Κυβέρνησης. Το πλαίσιο, δηλαδή, στο οποίο θα κινηθεί η χώρα το επόμενο διάστημα. Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρά η άρση εβδομάδα με εβδομάδα.
Σταδιακά…
Αρχικά όπως έχει γίνει ήδη γνωστό στις 27 Απριλίου ανοίγουν Υποθηκοφυλακεία, Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία. Στη συνέχεια εξετάζεται το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων, με προτεραιότητα τα μικρά, ίσως κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, τηρώντας φυσικά αυστηρά τους κανόνες υγιεινής και απόστασης.
Υπό προϋποθέσεις και μάλλον σε δεύτερη φάση αναμένεται ν’ ανοίξουν καφετέριες και εστιατόρια, ενώ όσον αφορά συναυλίες και μεγάλες συγκεντρώσεις, με τα σημερινά δεδομένα, φαντάζει σχεδόν αδύνατον να επιτραπούν σύντομα.
Γρίφος τα σχολεία…
Άγνωστο παραμένει ακόμη πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία, με την αγωνία κυρίως των μαθητών της Γ’ Λυκείου να έχει χτυπήσει «κόκκινο» αν και το Υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν από μέσα Ιουνίου έως μέσα Ιουλίου. 
Ως γνωστόν το κλείσιμο των σχολείων έχει παραταθεί έως τις 11 Μαΐου, όμως αρκετοί επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί για το εάν θα πρέπει ν’ ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί και ειδικά τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά.