Το τριήμερο της Πρωτομαγιάς το τελευταίο κρας τεστ κατά της πανδημίας…

ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ «ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΗ»!

- Υπομονή λίγες μέρες ακόμη για να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο…

- «Θολό το τοπίο» για το πώς και πότε θ’ ανοίξουν τα σχολεία…

PARALIMNIOS MOLOS GIANNENA

Παρασκευή πέφτει φέτος η Πρωτομαγιά και υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ένα καλό τριήμερο για απόδραση στα χωριά ή τις κοντινές παραλίες, εάν φυσικά «συνηγορούσε» και ο καιρός. 
Ωστόσο, η σημερινή πραγματικότητα, ελέω… κορωνοϊού, όχι μόνο δεν επιτρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα αυτό το διάστημα αποτελεί και το τελευταίο «κρας τεστ» για να επιστρέψει η χώρα, αργά αλλά σταθερά, σε μια «κανονικότητα». Η ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα, είναι το στοίχημα που καλείται τώρα να κερδίσει κοινωνία και πολιτεία, εάν και πάλι συνεργαστούν αρμονικά, όπως συνέβη στην πρώτη φάση της επιδημίας, που τότε ο στόχος ήταν να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα.
Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας εδώ και ενάμιση μήνα μπορεί να πέτυχαν τον σκοπό τους, ωστόσο δοκίμασαν και τις αντοχές των πολιτών. Το καθολικό lockdown επηρέασε την ψυχολογία πολλών, λόγω κυρίως της αβεβαιότητας σε οικονομικό επίπεδο. Η συζήτηση για την σταδιακή άρση των μέτρων έχει ήδη ξεκινήσει και κατά πάσα πιθανότητα ο Πρωθυπουργός με νέο διάγγελμά του τη Δευτέρα προς τον ελληνικό λαό θα προβεί και στις ανάλογες ανακοινώσεις. 
Υπομονή λίγες μέρες ακόμη…
Αφού τα πήγαμε τόσο καλά μέχρι σήμερα, θα ήταν κρίμα να μην κάνουμε λίγες μέρες ακόμη υπομονή, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο απέναντι στον κορωνοϊό. Φέτος λοιπόν ας μην «πιάσουμε το Μάη», ας μείνουμε σπίτι, καταστρώνοντας τα… πλάνα της επόμενης μέρας, πάντα όμως υπό τις υποδείξεις των ειδικών, αφού είναι γνωστό πλέον ότι δεν θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα, όπως τη γνωρίζαμε. 
Έκκληση σε όλους να μείνουν σπίτι, έκανε χθες για μια ακόμη φορά ο Υφυπ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Υπ. Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο καλός καιρός μας προσκαλεί να βγούμε από το σπίτι. Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο ως τις 4 Μαΐου. Δεν υπάρχει χώρος για χαλάρωση. Σε κάθε γωνιά της χώρας καραδοκούν λόγοι και αιτίες για αναζωπύρωση».
Όπως το Πάσχα…
Για να αποφευχθεί μια πιθανή μαζική έξοδος το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, η Κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε παράταση των περιοριστικών μέτρων έως και τις 4 Μαΐου, ωστόσο αναμένονται και αυστηροί έλεγχοι, όπως συνέβη και το Πάσχα, για να αποτραπούν μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή.  Δεν αποκλείεται λοιπόν η παρουσία περισσότερων αστυνομικών κυρίως στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, με έμφαση στα μεγάλα αστικά κέντρα, ίσως και διπλασιασμό προστίμων την περίοδο του τριημέρου. 
Πάντως τις τελευταίες μέρες στην Ήπειρο παρατηρείται σχεδόν πλήρης συμμόρφωση, με τις άσκοπες μετακινήσεις να έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί. Προχθές μόλις 13 παραβάσεις βεβαιώθηκαν για άσκοπες μετακινήσεις, ενώ χθες μέχρι το μεσημέρι μόνο 9. 
Η αρχή από τις 4 Μαΐου…
Ωστόσο από τις 4 Μαΐου η χώρα αναμένεται να γυρίσει σελίδα. Σταδιακά θα αρχίσουν να ανοίγουν κάποια καταστήματα, ενώ θα σταματήσει και η αποστολή SMS στο 13033, αν και εξετάζεται να εξακολουθήσουν να ισχύουν τα μέτρα προστασίας για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαριστεί πώς θα επιτευχθεί πρακτικά κάτι τέτοιο. 
Πάντως όπως έχει δηλώσει και ο λοιμωξιολόγος Σωτ. Τσιόδρας η μετάβαση στη σταδιακή και ελεγχόμενη άρση των μέτρων θα γίνει με χρήση προστατευτικής μάσκας.
Όπως και να’ χει τα κρούσματα στις δομές υγείας που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες, προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες, αλλά και στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς τέτοιες απρόοπτες καταστάσεις, μπορούν να τινάξουν τον σχεδιασμό στον αέρα!
Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί η άρση των μέτρων θα γίνει διαδοχικά τους δυο επόμενους μήνες, Μάιο και Ιούνιο, με χρονική απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 14 μέρες, ενώ η εφαρμογή κάθε μέτρου θα αξιολογείται, ανάλογα και με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.
«Γρίφος» τα σχολεία…
Εκεί που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει καθόλου το τοπίο είναι πώς και πότε θα λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία. Οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται, με την προτεραιότητα βέβαια να δίνεται στους μαθητές της Γ’ Λυκείου εν όψει και των πανελλαδικών. Ωστόσο άγνωστο παραμένει ακόμη τι θα γίνει με τις υπόλοιπες τάξεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σύμφωνα πάντως με τον Υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, αν η πορεία των κρουσμάτων, των θυμάτων και των διασωληνωμένων του κορωνοϊού συνεχίσουν πτωτικά θα ανοίξουν τα σχολεία, πιθανότατα σε διαφορετικές φάσεις. Αρχικά στα θρανία θα επιστρέψουν οι μαθητές της Γ' Λυκείου καθώς και στα φροντιστήρια, ενώ θα ακολουθήσει η επαναλειτουργία των Γυμνασίων από τα τέλη Μαΐου και μετά. 
Η Υπ. Παιδείας 
«Περιμένουμε τις τελικές εισηγήσεις των ειδικών για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα το Μάιο και μετά θα εξετάσουμε πώς αυτή θα αφορά και τις εκπαιδευτικές δομές» ανέφερε χθες η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
Όπως είπε «η πορεία είναι θετική, υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια. Επεξεργαζόμαστε τον βέλτιστο τρόπο αυτής της σταδιακής επαναφοράς» και επανέλαβε ότι προτεραιότητα έχει η Γ’ Λυκείου και οι Πανελλήνιες, προκειμένου αυτές να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο.
Όσον αφορά την επάρκεια αιθουσών είπε ότι το υπουργείο έχει επεξεργαστεί σχέδιο για λιγότερους μαθητές μέσα στις αίθουσες. «Συνεργαζόμαστε με τον ΕΟΔΥ για την παροχή οδηγιών για τα ατομικά μέτρα προστασίας και στην εκπαιδευτική κοινότητα» σημείωσε.
Η υπουργός έκανε τέλος γνωστό ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για ευπαθείς ομάδες, όσον αφορά στη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει η δυνατότητα για επαναληπτικές εξετάσεις για παιδιά που νοσήσουν από τον ιό.
Σχετικά με το άνοιγμα και των άλλων βαθμίδων, τόνισε ότι υπάρχει περίπτωση να μην ανοίξουν όλες μαζί.