ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ!

- Στο ακέραιο η τήρηση μέτρων έως και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, ενώ από την επομένη αρχίζει -σε τρεις φάσεις- η άρση των περιορισμών

PARALIMNIO

• Με δεδομένο ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει για πάντα σε «lockdown», έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων, αφού όμως περάσει και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που θα είναι και το τελευταίο «κρας τεστ» για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα.
Μπορεί τα μέτρα να ισχύουν στο ακέραιο έως και τις 4 Μαΐου, ωστόσο ήδη το Σαββατοκύριακο παρατηρήθηκε αυξημένη κινητικότητα των πολιτών σε όλη τη χώρα, καθώς σύμμαχος στάθηκε και ο καιρός. Την εικόνα αυτή δεν άφησε ασχολίαστη ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «να μην κάνει κανείς σκέψη για εκδρομές την Πρωτομαγιά. Η μετάδοση του ιού μπορεί να έχει εστιάσει πλέον σε συγκεκριμένους χώρους, όμως ο ιός είναι εδώ, μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε και χτυπάει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και πριν».

Στα Γιάννενα
Ίδια η εικόνα και στα Γιάννενα, όπου το Σάββατο αρκετοί πολίτες σε σύγκριση με άλλες μέρες βγήκαν στους δρόμους για βόλτα ή ποδήλατο, τηρώντας ωστόσο οι περισσότεροι τις αποστάσεις. Οι αντοχές έχουν εξαντληθεί και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρα τα έχει πάει πολύ καλά στη μάχη κατά του κορωνοϊού περιορίζοντας σημαντικά τα κρούσματα, μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι δύσκολα μπορούν πλέον να μείνουν μέσα. Πάντως αυτή την εβδομάδα και κυρίως το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, θα πρέπει όλοι να δείξουν υπομονή και να τηρήσουν ευλαβικά τα μέτρα και να μην καταγράφονται περιπτώσεις... ανυπάκουων, όπως ένας 62χρονος στην Ανατολή Ιωαννίνων που βιάστηκε να ανοίξει το κατάστημά του, αλλά συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου. Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, ο κατηγορούμενος λειτουργούσε, ως ιδιοκτήτης, κατάστημα λιανικού εμπορίου, παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας συναφών επιχειρήσεων.
Μάλιστα σε βάρος του επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο, καθώς και το διοικητικό μέτρο της προσωρινής σφράγισης της επιχείρησης.

Παράταση περιορισμών...
Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας πολιτών από σήμερα Δευτέρα και ώρα 14:00 μέχρι και την Τρίτη, 5 Μαΐου και ώρα 22:00 στις εξής περιοχές:
- Από πλατεία Μαβίλη μέχρι τέλος ποδηλατόδρομου – πεζόδρομου (περιοχή Κατσικάς).
- Παράδρομοι εκατέρωθεν της περιφερειακής οδού Ιωαννίνων (από τη διασταύρωση Στ. Νιάρχου έως το τούνελ Αεροδρομίου - οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου).
- Περιαστικό μονοπάτι δασυλλίου Ιωαννίνων (περιοχή Φρόντζου).
Συγκεκριμένα, η απαγόρευση θα ισχύει για τις καθημερινές (Δευτέρα ως και Παρασκευή) από 14:00 έως και ώρα 22:00 και τα Σαββατοκύριακα και αργίες από ώρα 10:00 έως και ώρα 22:00. Μετά το τέλος του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών.
Όσον αφορά τις παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις το Σάββατο στην Ήπειρο καταγράφηκαν 23 και καμία για μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας, ενώ χθες μέχρι το μεσημέρι μόνο 3.

Η επόμενη μέρα...
Μετά και την Πρωτομαγιά λοιπόν, θα ξεκινήσει η σταδιακή, αλλά πολύ προσεκτική άρση των περιορισμών, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις (αρχές Μαΐου, τέλος Μαΐου, μέσα Ιουνίου), ενώ θα παρακολουθούνται οι υγειονομικές επιπτώσεις.
Το σχέδιο της επόμενης μέρας αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, Τρίτη ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. Κύριο λόγο φυσικά έχουν οι ειδικοί επιστήμονες που παρακολουθούν και την πορεία της νόσου στη χώρα μας. Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας η χαλάρωση θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου, με τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια. Την ίδια ημέρα αναμένεται να καταργηθεί το σύστημα αποστολής sms στο 13033.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, που επικαλείται το «in.gr»:
Σε ό,τι αφορά καφέ και εστιατόρια, έμφαση θα δοθεί στο εάν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικό χώρο. Θεωρείται βέβαιο, δε, ότι τα τραπεζοκαθίσματα θα είναι σε απόσταση, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει τους επιχειρηματίες να ζητήσουν περισσότερο χώρο από τους Δήμους.
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, τα ξενοδοχεία σχεδιάζεται να ανοίξουν σε δύο φάσεις: τα 12μηνης λειτουργίας στις αρχές Ιουνίου, τα εποχικά στα τέλη Ιουνίου.
Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, η απόφαση να καθίσουν στις 11 Μαΐου (με αποστάσεις) ξανά στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου είναι ειλημμένη. Όπως και το ότι οι πανελλήνιες θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο.
Θεωρείται πολύ πιθανό να επιστρέψουν στα θρανία και οι μαθητές των μικρότερων τάξεων του Λυκείου, ενώ μένει να αποφασιστεί τι θα γίνει με τους μαθητές γυμνασίου και αν θα ανοίξουν τα Δημοτικά. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα Δημοτικά, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο εθελοντικής παρουσίας των μικρών μαθητών.
Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται ν’ ανοίξουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις μόνο για ατομική άθληση σε ανοιχτό χώρο και με κανόνες, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.
Για τα μέσα Ιουνίου προσανατολίζεται η επαναλειτουργία των υπολοίπων δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και παιδότοπων, πάρκων αναψυχής, θεματικών πάρκων. Επίσης αναμένεται τότε να ανοίξουν και οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι εκδηλώσεων και χώροι φεστιβάλ.
Προς τα τέλη Ιουνίου αναμένεται το άνοιγμα νυχτερινών κέντρων, μπαρ, κινηματογράφων και γενικότερα χώρων διασκέδασης και ψυχαγωγίας, αλλά με ειδικούς κανόνες και μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τ.μ.

* * * 

8 στους 10 επικροτούν τα μέτρα της Κυβέρνησης

• Πάνω από 8 στους 10 πολίτες (82,4%) κρίνουν σωστά τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση, ενώ μόνο το 9,9% έχει αντίθετη άποψη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά». Η ίδια έρευνα καταγράφει προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που σχεδόν φτάνει τις 20 μονάδες!
Πιο συγκεκριμένα η Ν.Δ. συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 41% έναντι 21,2% του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6%, ενώ το ΚΚΕ είναι στο 4,5% και η Ελληνική Λύση στο 4%. Το ΜέΡΑ25 είναι στο 2,5% ενώ η επιλογή «Άλλο κόμμα» αποσπά το 3,1%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται καταλληλότερος πρωθυπουργός με 52,1% έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, το 60,5% των πολιτών πιστεύει ότι βρισκόμαστε στη μέση της υγειονομικής κρίσης.