Λίγο πριν ξεκινήσει η υπό όρους σταδιακή άρση των απαγορεύσεων...

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΑΣΧΑ!

- Στις 9 Μαΐου ο εορτασμός - Αντιδράσεις από το ΚΚΕ ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ (κυβ. εκπρόσωπος): Δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα…

- Έως τις 5 Μαΐου οι ρυθμίσεις σε παραλίμνιο Ιωαννίνων – δασύλλιο Φρόντζου

ASTYNOMIKOI ELEGXOS DROMOS

• Με δεδομένο ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει για πάντα σε «lockdown», έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων, αφού όμως περάσει και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, που θα είναι και το τελευταίο «κρας τεστ» για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα.
Και μπορεί να έχει ξεκινήσει για τα καλά η συζήτηση για το πώς θα επανέλθουμε στην κανονικότητα - σήμερα το απόγευμα (6 μ.μ.) ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο της Κυβέρνησης – ωστόσο οι επόμενες μέρες μέχρι και τις 4 Μαΐου θα είναι καθοριστικές. Τα περιοριστικά μέτρα όχι μόνο ισχύουν στο ακέραιο, αλλά ενόψει και του τριημέρου της Πρωτομαγιάς αναμένεται να αυστηροποιηθούν, στα πρότυπα των ημερών του Πάσχα, προκειμένου να αποφευχθεί μια μαζική μετακίνηση των πολιτών. Δεν αποκλείεται λοιπόν να στηθούν μπλόκα στα σημεία εξόδου των μεγάλων αστικών κέντρων προς την επαρχία, ενώ εξετάζεται η επαναφορά των αυξημένων (300 ευρώ) προστίμων για τις άσκοπες μετακινήσεις, με το βλέμμα να στρέφεται και στα παραλιακά μέρη της χώρας, μιας και ο καιρός προβλέπεται ηλιόλουστος και ζεστός.

Για την Πρωτομαγιά…
Σε ό,τι αφορά την Πρωτομαγιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών ανέφερε χθες πως οι συμβολικοί εορτασμοί, με τήρηση κανόνων και αποστάσεων, μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, δηλαδή για τις 9 Μαΐου.
«Είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο για το εργατικό κίνημα, όσο και για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε μια ώρα αρχύτερα την υγειονομική κρίση ώστε να γυρίσουν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους. Αυτό είναι προς το συμφέρον του κόσμου της εργασίας σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις...
Αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης προκάλεσε αντιδράσεις, με το ΚΚΕ να καλεί τους εργαζόμενους να μη μείνουν σιωπηλοί.
«Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, δεν μπορεί να μείνουμε σιωπηλοί, πρέπει είτε από το σπίτι οι ευπαθείς ομάδες, είτε στο δρόμο εκεί που θα καλέσουν τα συνδικάτα συντεταγμένα να διαδηλώσουν» ανέφερε ο Γ.Γ. Δημ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας πως «μιλάμε για συμβολικές διαμαρτυρίες και στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις και σε συνοικίες της Αθήνας».
Υπογράμμισε ακόμη ότι «πρέπει να συνταχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με αυτή τη λογική και αυτήν την άποψη».

Διαδοχικά...
Όσον αφορά το σχέδιο της Κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν έως τις 4 Μαΐου, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις, διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο.
Όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού.
Στη συνέχεια, θα ανοίξουν σταδιακά -και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους- οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού.
Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο, οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν, με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας, τις λειτουργίες τους και για το ποίμνιο. Εν συνεχεία, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά 12μηνης διάρκειας και - αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών- και τα εποχικά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου.

Στα Γιάννενα
Πάντως ήδη τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα σε όλη τη χώρα, όπως και στα Γιάννενα, όπου αρκετοί πολίτες σε σύγκριση με άλλες μέρες βγαίνουν στους δρόμους για βόλτα ή ποδήλατο, τηρώντας ωστόσο οι περισσότεροι τις αποστάσεις.
Οι αντοχές έχουν εξαντληθεί και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρα τα έχει πάει πολύ καλά στη μάχη κατά του κορωνοϊού περιορίζοντας σημαντικά τα κρούσματα, μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι δύσκολα μπορούν πλέον να μείνουν μέσα. Αυτή την εβδομάδα και κυρίως το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, θα πρέπει όλοι να δείξουν υπομονή και να τηρήσουν ευλαβικά τα μέτρα και να μην καταγράφονται περιπτώσεις... ανυπάκουων, όπως ένας 62χρονος στην Ανατολή Ιωαννίνων που βιάστηκε να ανοίξει το κατάστημά του, αλλά συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, ο κατηγορούμενος λειτουργούσε, ως ιδιοκτήτης, κατάστημα λιανικού εμπορίου, παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας συναφών επιχειρήσεων.

Παράταση περιορισμών...
Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας πολιτών μέχρι και την Τρίτη, 5 Μαΐου και ώρα 22:00 στις εξής περιοχές:
- Από πλατεία Μαβίλη μέχρι τέλος ποδηλατόδρομου – πεζόδρομου (περιοχή Κατσικάς).
- Παράδρομοι εκατέρωθεν της περιφερειακής οδού Ιωαννίνων (από τη διασταύρωση Στ. Νιάρχου έως το τούνελ Αεροδρομίου - οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου).
- Περιαστικό μονοπάτι δασυλλίου Ιωαννίνων (περιοχή Φρόντζου).
Συγκεκριμένα, η απαγόρευση θα ισχύει για τις καθημερινές (Δευτέρα ως και Παρασκευή) από 14:00 έως και ώρα 22:00 και τα Σαββατοκύριακα και αργίες από ώρα 10:00 έως και ώρα 22:00. Μετά το τέλος του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών.
Όσον αφορά τις άσκοπες μετακινήσεις το Σάββατοκύριακο στην Ήπειρο καταγράφηκαν 42 παραβάσεις, ενώ χθες μέχρι το μεσημέρι έξι.