Το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης:

Χαλάρωση μέτρων χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια

- «Βήμα - βήμα» η έξοδος από την καραντίνα

- Από Δευτέρα αρχίζει σταδιακά το άνοιγμα καταστημάτων

MHTSOTAKHS KYRIAKOS DIAGGELMA 28 4 20

• Το κυβερνητικό σχέδιο για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα παρουσίασε χθες σε διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε μεν σειρά από μέτρα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση στην ασφάλεια των πολιτών.
Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα: Πρώτο η άρση των μέτρων συνοδεύεται με υψηλό ρίσκο, δεύτερο όλα θα κριθούν στην ατομική ευθύνη των πολιτών και το τρίτο είναι ότι όλα τελούν υπό αίρεση και δεν αποκλείεται να επανέλθουν περιορισμοί, εάν διαπιστωθούν εστίες αναζωπύρωσης της νόσου.
Ο Κ. Μητσοτάκης, συνοψίζοντας το πρώτο στάδιο των αποφάσεων για τον κορωνοϊό, είτε ότι «στην πρώτη φάση στόχος ήταν να σώσουμε ζωές, τα μέτρα πέτυχαν», για να προσθέσει ότι «το αποτέλεσμα είναι εύθραυστο γι αυτό αίρονται μεν περιορισμοί, αλλά θα πρέπει να μείνουμε ασφαλείς».

Βήμα – βήμα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως η έξοδος από την καραντίνα γίνεται βήμα - βήμα και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αναζωπύρωση της απειλής.
Αναφερόμενος στο σχέδιο της Κυβέρνησης για το επόμενο δίμηνο, είπε ότι είναι εξαιρετικά αναλυτικό και επεξεργασμένο. «Είναι όμως αυτό που δηλώνει η λέξη: Σχέδιο. Άρα, θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών. Και μόνο η πειθαρχία του κάθε πολίτη θα είναι αυτή που θα κρίνει την επιτυχία του», τόνισε.
Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια περιέγραψε το γενικό πλαίσιο άρσης των μέτρων που περιλαμβάνει:

Από τη Δευτέρα, 4 Μαΐου:
- Αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, δηλαδή η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας.
- Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα (όχι όμως σε οργανωμένες παραλίες).
- Θα λειτουργήσουν Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ, καταστήματα αθλητικών ειδών και κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού.
Τη Δευτέρα 11 Μαΐου θα λειτουργήσει το υπόλοιπο λιανεμπόριο, ενώ την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα.

Οι εκκλησίες
Για την Εκκλησία ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 4 Μαΐου οι ναοί θα είναι ανοιχτοί για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.

Εκπαίδευση
Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά.
«Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Εστίαση - Δικαστήρια
Την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της Εστίασης, πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί.
Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης.

Υπό αίρεση…
Μέσα στον Ιούνιο, τέλος, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Ο Πρωθυπουργός πάντως εξέφρασε αμφιβολίες- για την ακρίβεια είπε ότι είναι απίθανο- για το αν θα επιτραπούν το καλοκαίρι μεγάλες συναθροίσεις, όπως τα φεστιβάλ, οι συναυλίες και οι αθλητικές συναντήσεις με θεατές.

Προβληματισμός για την οικονομία
Ο Πρωθυπουργός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και στην οικονομία, τονίζοντας ότι όλοι θα πρέπει να σηκώσουν τα βάρη των συνεπειών της. «Στο μεταξύ -κατέληξε- Πολιτεία και πολίτες οφείλουμε να συνεχίσουμε τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, που θα παραμονεύει να χτυπήσει με τον παραμικρό εφησυχασμό. Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι δεν θα διακόψουν την καθημερινή ενημέρωση. Και το Κράτος θα είναι σε μόνιμη επιφυλακή. Μέσα στην τελευταία δοκιμασία γεννήθηκε μια νέα αισιοδοξία. Μία ανανεωμένη εθνική αυτοπεποίθηση. Είμαι σίγουρος πως και η κοινωνία μας θα απαντήσει με ευθύνη και σοβαρότητα στη νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας: Στην ομαλή, ασφαλή και σταδιακή επιστροφή σε πιο γνώριμους ρυθμούς της καθημερινής ζωής. Όπως το είπαμε: Επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε. Πάνω απ’ όλα Μένουμε Ασφαλείς».