ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η πανδημία, έναυσμα για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στη χώρα…

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΕΡΓΑΣΙΑ!

- Παράταση επιδομάτων, αποζημιώσεων, νέες επιδοτήσεις… - Στείρα αντιπολίτευση και χωρίς προτάσεις ο Αλ. Τσίπρας χθες στη Βουλή

- Σε ήπιους γενικά τόνους οι ομιλίες των αρχηγών των άλλων κομμάτων

BOYLH MHTSOTAKHS

«Η κυβέρνηση έκανε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή. Προστάτεψε την υγεία, τη ζωή των πολιτών υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των πολιτών», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής, που είχε θέμα τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.
«Μέχρι σήμερα -ανέφερε- το ελληνικό κράτος προχώρησε σε μέτρα ύψους 17,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του ΑΕΠ. Ένα ποσό το οποίο με την περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσει τα 24 δισ. Δύο ήταν οι προτεραιότητές μας, η ενίσχυση του εισοδήματος και η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το κύριο μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της απασχόλησης. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις και επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυση των νοικοκυριών».
Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής, ρεαλιστής και απόλυτα αληθινός, τονίζοντας ότι μετά την υγειονομική κρίση θα ακολουθήσει σφοδρή κρίση που θα είναι παγκόσμια και οι συνέπειές της θα είναι δραματικές. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση πως η πανδημία δίνει το έναυσμα για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στη χώρα.
Ανακοίνωσε επίσης νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, ενώ αντέκρουσε τις αιτιάσεις και τις υποσχέσεις που «μοίραζε» η Αντιπολίτευση και ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το «λεφτόδεντρο» που φαντάζετε μαράθηκε οριστικά το 2015.
Η συζήτηση στη Βουλή κινήθηκε γενικά σε ήπιους τόνους, με τον Αλέξη Τσίπρα για άλλη μια φορά να εμφανίζεται κατώτερος των περιστάσεων, δεν είχε προτάσεις, και επιχείρησε να υποβαθμίσει την επιτυχία των μέτρων της Κυβέρνησης, αναγκάζοντας τον Πρωθυπουργό να του πει ότι εκπέμπει… μιζέρια, καλώντας τον να μην «μικραίνει τη χώρα», όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι και ο κ. Τσίπρας θα έχει ακούσει τους ψιθύρους στην κοινωνία «τί θα γινόταν, αν…».
Τα μέτρα
Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε τα μέτρα της επόμενης περιόδου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την στήριξη των εργαζόμενων και του οικογενειακού εισοδήματος και την στήριξη των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας.
Για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια ανακοίνωσε ότι η απόλυτη προστασία της πρώτης επεκτείνεται για ακόμα 3 μήνες έως το τέλος Ιουλίου.
Αναφορικά με τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως:
1. Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της κρίσης το κράτος θα συνεχίσει την χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους των οποίων αναστάλθηκε η σύμβαση.
2. Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και κέρδους θα δουν το Κράτος να στηρίζει το εισόδημά τους με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.
3. Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις
4. Νέα δέσμη μέτρων από τον Μάιο τα οποία θα ανακουφίσουν όσες επιχειρήσεις δουν τον τζίρο τους να μειώνεται.
5. Σχέδιο εξπρές για την τόνωση του τουρισμού.
Καλλιτέχνες- αγρότες
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά για τα σχέδια στήριξης του αγροτικού κλάδου, των καλλιτεχνών αλλά και τις πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την δημιουργία πρωτοκόλλου ασφαλών μετακινήσεων.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήδη έχει αυξηθεί κατά 150 εκατ. ευρώ το κονδύλι για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, ενώ αν διαπιστωθεί ότι οι επιπτώσεις στην παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα είναι πιο εκτεταμένες θα υπάρξει επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο τρίμηνο τα οποία χαρακτήρισε «κλειδιά» για να εξασφαλιστούν οι όροι για αναπτυξιακό άλμα και για να κινητοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα χώρας, όπως είπε.
Ο Αλέξης Τσίπρας
Για μια «πρωτόγνωρη κρίση, που έχει να κάνει με τη ζωή και την υγεία, αλλά και με το σήμερα και το αύριο όλων» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε, η διαχείριση της κρίσης αυτής «απαιτούσε και απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μια νέα ιεράρχηση προτεραιοτήτων από όλους μας», διευκρινίζοντας ότι «οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν πολύ μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια». Επιτέθηκε με δριμύτητα -και εκτός κλίματος στον Πρωθυπουργό- για εργασιακά ζητήματα, για αστοχίες κλπ, για το άνοιγμα των σχολείων, τη χρήση μάσκας, τα ΚΕΚ κλπ.
Οι άλλοι αρχηγοί
Η κυρία Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ενδιάμεσου σχεδίου στήριξης της οικονομίας, ενώ ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις για την κινητοποίηση της οικονομίας, ενώ ο Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν θρίαμβος της προπαγάνδας.
Η δευτερολογία του Κ. Μητσοτάκη
Στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγκαταλείψει την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος ανασφάλειας στους πολίτες για μια σειρά υγειονομικών θεμάτων όπως είναι η χρήση μάσκας, τα διαγνωστικά τέστ ή ακόμα και την ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Άφησε ανοικτό το θέμα της διατίμησης, του ελέγχου των τιμών στις μάσκες, ενώ για τα δημοτικά σχολεία είπε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 20 Μαϊου. Για τα ΚΕΚ είπε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε λεφτά και αν υπάρχει σκάνδαλο βαρύνει περισσότερο την προηγούμενη κυβέρνηση, «αφού εμείς δεν δώσαμε τα λεφτά».

* * * 

Η νέα δέσμη μέτρων για οικονομία- εργαζόμενους

Τη νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων ανακοίνωσαν χθες βράδυ και μετά τη συζήτηση στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης, κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Γεωργιάδης αντίστοιχα. Ο Υπουργός Οικονομικών σε συνέχεια της ομιλίας του Πρωθυπουργού, ανακοίνωσε πως παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Νόμου, για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020.
Με το νέο πρόγραμμα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου:
1ον. Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.
2ον. Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.
3ον. Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.
4ον. Αποτρέπεται η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
5ον. Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.
6ον. Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.
7ον. Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο».
Στήριξη εργαζομένων
Επίσης ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τη στήριξη των εργαζομένων μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού όσο διαρκεί η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, την οποία ανήγγειλε νωρίτερα και ο πρωθυπουργός.
Σε ισχύ μένει η απαγόρευση των απολύσεων για όσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση του μέτρου.
Επίσης διατηρείται και τον Μάιο η έκπτωση 40% στο ενοίκιο της επιχείρησης που πλήττεται και στο ενοίκιο των εργαζομένων της.
Επεκτείνεται για τον Μάιο η αναστολή βεβαιωμένων οφειλών προς Εφορία και Ταμεία για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.
Στήριξη επιχειρήσεων
Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.
Υλοποιούνται εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.
Επιπλέον, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, επιστρατεύεται κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό μέσο, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, εγγυοδοτικοί μηχανισμοί, επιδοτήσεις επιτοκίου, κεφάλαια κίνησης, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Μέτρα για εργασία
Τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων εξειδίκευσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων στη νέα φάση που εισέρχεται η οικονομία, καλείται να κινηθεί σε 3 άξονες:
1. Στην συνέχιση στήριξης των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων
2. Στην στήριξη των εισοδημάτων μέσω ενός νέου μηχανισμού αναπλήρωσης τυχόν απωλειών του εισοδήματος των εργαζομένων
3. Στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με πλήρη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους.
Χρηματοδοτικά προγράμματα
Ενεργοποίηση επιπρόσθετων - αυτών που ήδη τρέχουν - χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων αλλά και αναθέρμανση επενδυτικών σχεδίων αφενός μέσα από δύο νέους κύκλους προσκλήσεων του αναπτυξιακού νόμου και αφετέρου από την πλήρη κάλυψη των αιτήσεων που έχουν γίνει ήδη, προβλέπουν τα νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, τα οποία και παρουσίασε ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης.
Όπως είπε, ως τα μέσα Μαϊου το αργότερο θα δοθεί στην κυκλοφορία το δεύτερο εργαλείο που σχεδιάστηκε μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας για παροχή δανείων για Κεφάλαιο Κίνησης εγγυημένου στο ποσό του δανείου ως 80% για το 25% του ετήσιου τζίρου ή του διπλάσιου της ετήσιας μισθοδοσίας σε κάθε επιχείρηση (και μεγάλες άνω των 250 εργαζομένων).