«ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ!

- Σήμερα βγαίνουμε από το σπίτι, αλλά πρέπει να μείνουμε ασφαλείς...

- Με αυστηρούς κανόνες η επαναλειτουργία των καταστημάτων

KOSMOS PARALIMNIO

• Επιστροφή σε μερική κανονικότητα από σήμερα, καθώς η πρώτη άρση των έκτακτων μέτρων που είχαν ληφθεί για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού, είναι γεγονός. Τέλος στην αποστολή sms για έξοδο από το σπίτι, σταδιακό άνοιγμα κάποιων επιχειρήσεων και κυρίως αυστηροί κανόνες τήρησης υγιεινής και αποστάσεων, είναι τα νέα δεδομένα στην καθημερινότητα όλων μας.
Στο μεταξύ, από σήμερα Δευτέρα αναλαμβάνουν δράση και οι πρώτες Κινητές Ομάδες ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19. Σταδιακά, και σύμφωνα με τις ανάγκες και τον σχεδιασμό του Οργανισμού, θα προσληφθούν 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια.
Ανεβάζουν ρολά...
Από σήμερα λοιπόν ανεβάζουν ρολά βιβλιοπωλεία, επιχειρήσεις εμπορίου εφημερίδων και γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού, ανθέων, οι υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ), οι δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, οι υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων, καθώς και η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.
Και στα Γιάννενα πάντως αρκετοί καταστηματάρχες το Σαββατοκύριακο προέβησαν στις απαραίτητες εργασίες, προκειμένου νε είναι καθ’ όλα έτοιμοι για να υποδεχθούν από σήμερα τους πολίτες. Σε… πρώτο πλάνο βρίσκονται πλέον τα αντισηπτικά, ενώ σε πολλά καταστήματα αναπροσαρμόστηκαν οι χώροι για να τηρούνται οι αποστάσεις ή τοποθετήθηκαν πλεξιγκλάς.
Το δεύτερο βήμα άρσης των μέτρων είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Μαΐου, όταν και αναμένεται να επαναλειτουργήσουν όλες οι υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσεις – πλην καταστημάτων εστίασης, πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.
Με αυστηρούς κανόνες...
Ωστόσο η λειτουργία τους δεν θα έχει καμία σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές οφείλουν να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα και τους κανόνες λειτουργίας, όπως την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους, την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, την τήρηση καταλόγου που αφορά στα ραντεβού των πελατών όπου αυτό απαιτείται και τα ατομικά μέσα προστασίας, δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών.
Μάλιστα κατά την αναλυτική ενημέρωση ο Υφυπ. Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης ανέφερε ότι για τις παραβάσεις των κανόνων, προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις. Οι καταναλωτές μπορούν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1520 να καταγγέλλουν τη μη τήρηση των μέτρων, αισχροκέρδεια και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Επαγρύπνηση...
Η νέα καθημερινότητα που διαμορφώνεται από σήμερα δεν είναι καθόλου εύκολη! Μπορεί να βγαίνουμε από το σπίτι, όμως οφείλουμε όλοι με την υπεύθυνη στάση μας να μείνουμε ασφαλείς και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες όλων!
Ο λοιμωξιολόγος Σωτ. Τσιόδρας που έχει επιφορτιστεί με την διαχείριση της κρίσης, αλλά και την υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών είναι κατηγορηματικός: «Η επόμενη φάση των 15 ημερών, θα είναι εξίσου κρίσιμη με την έως τώρα φάση της επιδημίας στην χώρα μας. Αν τηρήσουμε όλα τα μέτρα υγιεινής, ιδιαίτερα της υγιεινής των χεριών, της τήρησης των αποστάσεων, όπως τα λέμε και τα ξαναλέμε, αν περιορίσουμε εθελούσια, δηλαδή με την θέλησή μας, τις πολλές επαφές μας, τις συναθροίσεις μας σε χώρους συνωστισμού, αν συνεχίσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς σε αυτό το διάστημα ως δυνητικούς φορείς, θα έχουμε μικρότερο κίνδυνο αναζωπύρωσης και ευρείας διασποράς».