Ξεκίνησε χθες με μερική άρση μέτρων, ενώ πολλά θα κριθούν σε 15 μέρες…

Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ!

- Αυξημένη χθες η κίνηση στα Γιάννενα με τους πολίτες στην πλειοψηφία τους να τηρούν τα μέτρα προστασίας…

- Με αυστηρούς κανόνες η επιστροφή προς την κανονικότητα…

PARALIMNIO MWLOS

• Αυξημένη ήταν η κίνηση χθες και στην πόλη των Ιωαννίνων, πρώτη ημέρα μερικής άρσης των μέτρων, με τους πολίτες να βγαίνουν μαζικά στους δρόμους, μετά από την 40ημερη… καραντίνα που επέβαλε ο κορωνοϊός.
Κάποια καταστήματα, κυρίως λιανεμπορίου, ανέβασαν ρολά, με τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής να έχουν την… τιμητική τους, ενώ αρκετοί πολίτες φορούσαν μάσκα ακόμη και στους δρόμους ή σε χώρους που δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της.
«Ουρές» σχηματίστηκαν για μια ακόμη φορά έξω από τις τράπεζες, όπως και σε άλλες υπηρεσίες, με τους πολίτες να περιμένουν υπομονετικά, καθώς η νέα καθημερινότητα δεν θυμίζει σε τίποτα την προ κορωνοϊού εποχή!
Τέλος από χθες και στην αποστολή sms για έξοδο από το σπίτι, καθώς αίρονται οι περιορισμοί στις εντός του Νομού μετακινήσεις, αλλά όχι στις μετακινήσεις προς την Περιφέρεια και τα νησιά. Σύμφωνα πάντως με το τελευταίο δελτίο της ΕΛ.ΑΣ. την Κυριακή στην Ήπειρο βεβαιώθηκαν 5 παραβάσεις για μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας (πρόστιμο 300 ευρώ) και 21 για άσκοπες μετακινήσεις.

Χωρίς αυτοκίνητα στο Μώλο…
Στο μεταξύ, σήμερα λήγει και το απαγορευτικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την παραλίμνιο. Ωστόσο, με απόφαση που υπέγραψε ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ, λόγω της κίνησης πεζών και ποδηλατών που αναμένεται να είναι αυξημένη, από τις 6 Μαΐου και μέχρι τις 31 του μήνα (5 μ.μ. έως 10 μ.μ.) απαγορεύεται η κυκλοφορία Ι.Χ. στις παρακάτω οδούς:
- Διονυσίου Φιλοσόφου από το ύψος της διασταύρωσης αυτής με την οδό Καραμανλή έως τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης έναντι της πύλης εισόδου του Κάστρου.
- Το τμήμα της οδού έμπροσθεν της πλ. Μαβίλη, από τη διασταύρωση με την οδό Ευαγγελίδη έως τη διασταύρωση με την οδό Καραμανλή.
- Λεωφόρο Κ. Παπούλια από το ύψος της συμβολής αυτής με τη Γαριβάλδη μέχρι τη συμβολή αυτής με την οδό Βογιάννου.
- Από την πύλη του Κάστρου που βρίσκεται επί της οδού Διονυσίου Φιλοσόφου (έναντι καραβιών) θα επιτρέπεται μόνο η έξοδος οχημάτων με κατεύθυνση προς την πλατεία Μαβίλη.

Προσοχή στα fake news
Διευκρινίσεις σχετικά με το σχέδιο του πρώτου σταδίου άρσης των μέτρων έδωσε χθες το απόγευμα ο Υφυπ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για fake news.
Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για τους πολίτες άνω των 65 ετών, ενώ δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 π.μ. έως τις 6 π.μ., ωστόσο, συστήνεται να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις. Ανέφερε ότι πρόκειται απλά για συστάσεις και δεν συνδέονται με επιβολή προστίμων. «Αφήσαμε πίσω μας 42 μέρες πρωτόγνωρης προσπάθειας. Η νέα φάση έχει νέες προκλήσεις. Η νέα διαδικασία θα αξιολογείται καθημερινά. Ο ιός είναι ακόμη εδώ. Δεν έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο. Θα έχουμε και νέα κρούσματα και νέες απώλειες», σημείωσε.

Με αυστηρούς κανόνες...
Η επιστροφή στη μερική κανονικότητα γίνεται με αυστηρούς κανόνες, καθώς οι επιχειρήσεις οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα και τους κανόνες λειτουργίας, όπως την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους, την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, την τήρηση καταλόγου που αφορά στα ραντεβού των πελατών όπου αυτό απαιτείται και τα ατομικά μέσα προστασίας, δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών.
Οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να τη φορούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα. Για τους εργαζόμενους είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Κρίσιμο 15νθημερο…
Πάντως όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να διαγιγνώσκονται έγκαιρα οι νέες περιπτώσεις της νόσου. «Αν συνεχίσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως δυνητικά φορείς του κορωνοϊού και συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής των χεριών και όσα αφορούν τις αποστάσεις και εάν περιορίσουμε με τη θέληση μας τις πολλές επαφές μας, τις συναθροίσεις μας σε χώρους συνωστισμού, θα έχουμε λιγότερο κίνδυνο αναζωπύρωσης και ευρείας διασποράς», ανέφερε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτ. Τσιόδρας.
Όσον αφορά το τι θα καθορίσει ένα νέο lockdown, αυτό θα είναι ο ενεργός παραγωγικός αριθμός R0. Ας σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δείκτης όπως είχε εξηγήσει σε παλαιότερη ενημέρωση ο καθηγητής, δείχνει τον ρυθμό που μπορεί να μεταδοθεί ο ιός στον πληθυσμό.
Αυτός ο αριθμός, όπως είπε χθες, είναι πιο κάτω και από το 0,5.

Ενίσχυση του ΕΣΥ
Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση επιδιώκει την ενίσχυση του ΕΣΥ, προκειμένου να παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα για τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό και αφετέρου να επιστρέψει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς.
Όπως ανέφερε χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας «συνεχίζεται η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς προσλαμβάνεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και παράλληλα δημιουργείται απόθεμα υλικών. Μαζί με τους αυξημένους κρατικούς πόρους, αξιοποιούνται για τον σκοπό αυτό και οι σημαντικές δωρεές των ιδιωτών».

Οι κινητές μονάδες…
Στο μεταξύ, από χθες ξεκίνησε και η λειτουργία των πρώτων κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τέστ, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών. Σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα, αυτές εξυπηρετούν τρείς στόχους:
- Τη διεξαγωγή διαγνωστικών τέστ, με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τις κλειστές δομές όπως, για παράδειγμα, γηροκομεία και φυλακές. Στα διαγνωστικά τέστ θα προστεθούν σταδιακά και τα τέστ αντισωμάτων.
- Τη συλλογή στοιχείων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, για τη διενέργεια των απαραίτητων επιδημιολογικών μελετών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
- Την ενίσχυση των προσπαθειών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ώστε να γίνεται η καλύτερη και ταχύτερη δυνατή ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρουσμάτων κορωνοϊού.

* * * 

Αρνητικά και όλα τα νέα δείγματα στην Ήπειρο.

Αρνητικά βγήκαν όλα τα νέα δείγματα που εξετάστηκαν για κορωνοϊό στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από 1 έως 3 Μαΐου, σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, ενώ πολύ καλά στην υγεία τους είναι και οι δυο ασθενείς που νοσηλεύονται στο Πανεπ. Νοσοκομείο.
Συνολικά εξετάστηκαν 181 νέα δείγματα. Τα οκτώ από το Νοσοκομείο Κέρκυρας και τα εννιά από το Νοσοκομείο Λευκάδας ήταν αρνητικά. Αρνητικά όμως ήταν και τα υπόλοιπα 164 που αφορούσαν τα Νοσοκομεία της Ηπείρου.
Από το «Χατζηκώστα» χθες στάλθηκαν έντεκα νέα δείγματα για εξέταση, δυο από το Νοσοκομείο Άρτας, τέσσερα από το Νοσοκομείο Πρέβεζας και τέσσερα από το Νοσοκομείο Φιλιατών.
Σε πανελλαδικό επίπεδο ο λοιμωξιολόγος Σωτ. Τσιόδρας ανακοίνωσε χθες έξι νέα κρούσματα και δύο θανάτους που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα σε 146.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.632. Από αυτούς το 55,4% είναι άνδρες, ενώ 22,6% σχετίζεται με ταξίδι από το εξωτερικό και 50% με ήδη γνωστό κρούσμα κορωνοϊού. Παράλληλα, 35 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ μέχρι σήμερα, 81 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.