Με τον εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας…

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΧΩΜΑΤΕΡΩΝ

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επιταχύνουμε τις αδειοδοτήσεις, χωρίς εκπτώσεις στο περιβάλλον Επιλύονται προβλήματα με τους δασικούς χάρτες

XOMATERH SKOYPIDIA

• Με την ψήφιση χθες βράδυ του νόμου για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, μπαίνει ένα τέλος στην ατέλειωτη γραφειοκρατία που επικρατεί επί δεκαετίες ανάμεσα στις υπηρεσίες για την έκδοση αδειών και εν τέλει για την προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός δεκάδες επενδύσεις καθυστερούν εξαιτίας των δυσλειτουργιών που υπάρχουν.
Παράλληλα λύνονται προβλήματα που έχουν προκληθεί με τους δασικούς χάρτες που έχουν προκαλέσει νευρικό κλονισμό σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στην Ήπειρο.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του αντέκρουσε όλες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και ορισμένων περιβαλλοντικών οργανώσεων, τονίζοντας ότι η νομοθεσία ευθυγραμμίζεται με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπογράμμισε πως «η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Το μέλλον της πατρίδας μας συνδέεται απόλυτα με την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να αξιοποιούμε το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον».
Προκάλεσε μάλιστα την αντιπολίτευση να υποδείξει σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται κάτι διαφορετικό, από αυτό που προτείνει η Κυβέρνηση στο θέμα των αδειοδοτήσεων.
«Επιμένω ότι αυτό το οποίο κάνουμε στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων δεν είναι να κάνουμε εκπτώσεις στην περιβαλλοντική μας συνείδηση», τόνισε.

«Φυγή» Τσίπρα
Απάντηση βέβαια δεν έλαβε και χθες αργά το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αφού στην τοποθέτησή του επιτέθηκε γενικώς κατά της Κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αποχωρεί από τη συζήτηση, μην αποδεχόμενος τον τρόπο ψηφοφορίας που έγινε και δια επιστολικής ψήφου (λόγω κορωνοϊού).
Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κώστα Τασούλα. Ο Πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε να εξηγήσει με απλό και κατανοητό τρόπο ότι λόγω των συνθηκών που διαμορφώνονται με τον κορωνοϊό, επελέγη η επιστολική ψήφος για βουλευτές. Ο κ. Τσίπρας δεν το δέχτηκε και επέμεινε στην αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση. Την αποχώρηση Τσίπρα σχολίασε και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι απών από την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών και αντί να συμβάλει εποικοδομητικά στο διάλογο για μια πιο περιβαλλοντικά φιλική και βιώσιμη ανάπτυξη, επέλεξε να αποχωρήσει από τη Βουλή.

«Πράσινο ορόσημο»
Από τα βασικά σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκύπτουν και οι στοχεύσεις της Κυβέρνησης μέσω του εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ο Πρωθυπουργός έθεσε σε προτεραιότητα την ευημερία του λαού με πράσινο πρόσημο. Υπογράμμισε με νόημα ότι με το παρών σχέδιο νόμου μπαίνει ένα τέλος στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων και των χωματερών, ενώ χαρακτήρισε άδικη την κριτική τονίζοντας ότι η ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με το έμπρακτο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το νομοσχέδιο, όπως εξήγησε έχει τρεις στόχους: Πρώτον φέρνει ένα βήμα μπροστά τη χώρα σε τομείς που θα τους χαρακτήριζα τριτοκοσμικούς. Δεύτερον, στρέφει τη χώρα προς την ενέργεια που θα παράγεται από αέρα, ήλιο, νερά. Τρίτον, οι νέες ρυθμίσεις εισάγουν σύγχρονη οπτική για προστασία ελληνικής φύσης.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, άλλωστε, «το μέλλον της πατρίδας μας συνδέεται απόλυτα με την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να αξιοποιούμε το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον. Η Ελλάδα, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες, καλείται να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να διαχειριστεί τη μεγάλη κρίση της κλιματικής αλλαγής».

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Ο Πρωθυπουργός αφού υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει «στους στόχους για το 2020 ως προς τη μείωση εκπομπών αερίου θερμοκηπίου», πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την περαιτέρω διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Οργανώνουμε απόσυρση μεγάλων λιγνιτικών μονάδων νωρίτερα και μεθοδικότερα από κράτη ισχυρότερα όπως η Γερμανία», σημείωσε.

Το καθεστώς Νatura
O K. Mητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις περιοχές Natura ανακοινώνοντας ότι δρομολογείται η δημιουργία ενός κεντρικού φορέα για τις προστατευόμενες περιοχές Natura κατ΄ απαίτηση πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων: «Η χώρα εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές οδηγίες: Αν μια άδεια καθυστερεί πάνω από 3 μήνες θα αναλαμβάνει το κεντρικό συμβούλιο».
«Έγινε μεγάλη φασαρία, υπήρχε ένταση από πλευράς αντιπολίτευσης αναντίστοιχη με το κλίμα δημιουργικού διαλόγου που θέλουμε να καλλιεργήσουμε στη Βουλή», είπε ο Πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Τι κάνουμε λοιπόν; Αυτό που γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τις χωρίζουμε σε 4 ζώνες. Οι χρήσεις γης ανάλογα με το βαθμό προστασίας. Άλλη η περίπτωση του Ολύμπου ή του φαραγγιού της Σαμαριάς που πρέπει να είναι απόλυτη.
Η σημερινή αδιαφάνεια, οι συχνές τοπικές αυθαιρεσίες, δίνουν τη θέση τους σε ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο που θα ορίζει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο, η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην υπερύθμιση με νόμους και απαγορεύσεις σε θέματα περιβάλλοντος. «Βρίσκεται στην 35η θέση μεταξύ 40 χωρών ως προς την αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών πολιτικών».
Για τους φορείς Διαχείρισης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι με την αναδιάρθρωση επιδιώκεται τα καθήκοντά τους να επιτελούνται αποτελεσματικά.

Δασικοί χάρτες
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο βάζει επίσης μια τάξη στο θολό τοπίο των δασικών χαρτών. Τα σχέδια περιοχών -εξήγησε- που είχαν εξαιρεθεί με αυτό το ενδιαφέρον εφεύρημα περί οικιστικών πυκνώσεων, θα αναρτηθούν εκ νέου και όλη η διαδικασία θα κινηθεί και πρέπει να κινηθεί στο πνεύμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο, όπως ξέρετε, έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης. Ένα περίπλοκο ζήτημα. Έχει απασχολήσει πολλές Κυβερνήσεις στο παρελθόν. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα μπορέσουμε να δώσουμε μία οριστική λύση η οποία να είναι και απόλυτα στέρεη στο συνταγματικό της πλαίσιο».

Απάντηση στο λαϊκισμό
O K. Mητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης και στην απόπειρα επαναφοράς του μνημονιακού κλίματος: «Δεν μπορώ να απαντήσω σε φθαρμένα συνθήματα. Σε αυτά έχει απαντήσει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. Όχι άλλο κάρβουνο κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζοντας την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο αντίπαλος της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι συχνά ένας και κοινός: η φοβική γραφειοκρατία και υπογράμμισε: «Βιαζόμαστε να εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική για να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό ταμείο μετάβασης. Η απεξάρτηση από ρυπογόνο λιγνίτη θα γίνει θεμέλιο για νέα ζωή. Θέλουμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη της χώρας με πράσινο πρόσημο. Η ανάπτυξη τρέχει και το περιβάλλον δεν μπορεί να μας περιμένει. Πρέπει να είναι βιώσιμο και όχι αναλώσιμο».