ΔΕΥΤΕΡΟ «ΞΕΚΙΝΗΜΑ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ!

Σήμερα ανεβάζει ρολά ακόμη ένα 25% των επιχειρήσεων λιανικής (συνολικά είναι τώρα 35%) • Ποια καταστήματα ανοίγουν και τι μέτρα προστασίας ισχύουν

Το ωράριο των εμπορικών στα Γιάννενα…

KATASTHMA MENOYME SPITI ANOIGMA

• Ημέρα – ορόσημο είναι η σημερινή για τις επιχειρήσεις λιανικής, καθώς η χώρα μας περνάει στη δεύτερη φάση του ξεκινήματος εμπορικών καταστημάτων και επαναλειτουργεί ένα σημαντικό ποσοστό που περιλαμβάνει και τον μεγαλύτερο αριθμό τους.
Η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων όπως η ένδυση, η υπόδηση, ο οικιακός εξοπλισμός, τα ηλεκτρικά είδη κ.λ.π. θα κάνει πιο αισθητή την επιστροφή στην κανονικότητα, παρόλο που τίποτε δεν θα είναι το ίδιο με την προ κρίσης εποχή, καθώς σε όλα ανεξαιρέτως τα μαγαζιά θα ισχύσουν συγκεκριμένοι κανόνες και μέτρα προστασίας. Όσο για τα ωράριο, αυτό για τα Γιάννενα θα είναι εκείνο που ίσχυε έως τον περασμένο Μάρτιο.
Όπως και να έχει, ένα είναι σίγουρο. Για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με πισωγύρισμα, θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες να επιδείξουμε αυξημένη ατομική ευθύνη ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ όταν επισκεπτόμαστε την αγορά.

Περιμένουν κόσμο!
Αυξημένη κίνηση είχαν την περασμένη εβδομάδα, ιδίως το πρώτο διήμερο επαναλειτουργίας τους, οι επιχειρήσεις που άνοιξαν, με τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα ινστιτούτα περιποίησης να έχουν την… τιμητική τους!
Όσον αφορά στη δεύτερη φάση ανοίγματος καταστημάτων, παράγοντες του εμπορίου εκτιμούν ότι κατά το δίμηνο lockdown και δεδομένης της μετάβασης σε μια νέα θερμότερη εποχή έχουν γεννηθεί ανάγκες που θα φέρουν καταναλωτές στα καταστήματα. Ιδιαίτερη ροή αναμένεται από παραδοσιακούς καταναλωτές που θέλουν να έχουν φυσική εμπειρία αγορών. Ωστόσο, όπως αναφέρει το «Ιn.gr», αμηχανία επικρατεί κυρίως για την αγορά ένδυσης και υπόδησης, όπου η διαδικασία θα απαιτεί περιορισμούς στη δοκιμή προϊόντων.

Ποια εμπορικά ανοίγουν
Το δεύτερο «κύμα» ανοίγματος καταστημάτων επαναφέρει σε λειτουργία από σήμερα την πλειονότητα του λιανικού εμπορίου. Συγκεκριμένα, «ανοίγει» ρολά ακόμη ένα 25% των επιχειρήσεων που έπαψαν να λειτουργούν με κυβερνητική απόφαση το Μάρτιο στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Έτσι, σε λειτουργία θα βρίσκεται πλέον το 35% της αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, επανεκκινούν σήμερα τα καταστήματα με το εξής αντικείμενο: εξοπλισμού ήχου και εικόνας, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών, χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου, ηλεκτρικών συσκευών, επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης, εγγραφών μουσικής και εικόνας, παιχνιδιών, ενδυμάτων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών, καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού, ρολογιών και κοσμημάτων, καινούριων και μεταχειρισμένων ειδών.
Παράλληλα, επανεκκινούν οι εξής επιχειρήσεις: ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων, ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος».
Παράλληλα, από σήμερα επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών. Τέλος, ξαναλειτουργούν οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών, οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

Το ωράριο στα Γιάννενα
Σχεδόν κανονικά θα λειτουργεί από σήμερα η αγορά στα Γιάννενα καθώς ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα της πόλης στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Το ωράριο λειτουργίας των μαγαζιών όπως το ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων έχει ως εξής: Δευτέρα - Τετάρτη – Σάββατο 09.00 – 14.30. Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 09.00 – 14.00 και 17.30 – 21.00. Κυριακή τα καταστήματα θα παραμένουν κλειστά.

Μέτρα προστασίας
Σε ισχύ τίθεται από σήμερα μία σειρά από μέτρα για την προστασία τόσο των πελατών όσο και των υπαλλήλων των καταστημάτων. Πιο συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται για τα καταστήματα επιφάνειας έως 20 τ.μ. σε τέσσερα άτομα. Για μαγαζιά από 20 έως 100 τ.μ. σε τέσσερα άτομα συν ένα άτομο ανά 10 τ.μ.. Για χώρους άνω των 100 τ.μ. σε 12 άτομα συν ένα ακόμη ανά 15 τ.μ..
Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300 τ.μ. και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται έως ένα άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.