Θα βρεθούν στην «πρώτη γραμμή» τουριστικής προβολής της χώρας

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΤ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

Δέσμευση του Υπ. Τουρισμού Χ. Θεοχάρη προς τον Δήμαρχο Μ. Ελισάφ
«Βηματισμό» στη μετά κορωνοϊό εποχή αναζητά η Ήπειρος • Στους εσωτερικούς
επισκέπτες στρέφουν το βλέμμα οι επαγγελματίες του κλάδου

GIANNENA KASTRO PANORAMIKH

• Ένα καλοκαίρι διαφορετικό απ’ τα προηγούμενα θα είναι αυτό που έρχεται για τον τουριστικό κλάδο στην Ήπειρο, καθώς η επέλαση του κορωνοϊού έχει αλλάξει άρδην όλα τα δεδομένα.
Τοπικές Αρχές, φορείς και επαγγελματίες αναζητούν καινούριο «βηματισμό» στη νέα εποχή, προκειμένου να επιβιώσει ένα οικονομικό πεδίο στην ανάπτυξη του οποίου τόσο βάρος έπεσε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Για τα Γιάννενα τα νέα είναι καλά, καθώς ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύθηκε, απαντώντας σε σχετική επιστολή του Δημάρχου, πως η πόλη θα βρεθεί στην «πρώτη γραμμή» τουριστικής προβολής της χώρας!
Όσον αφορά στην υπόλοιπη Περιφέρεια, ειδικά στα παράλια, καθώς προχωρά ο Μάιος, γίνεται όλο και πιο σαφές πως θα απαιτηθεί μία αλλαγή φιλοσοφίας και μία γενικότερη αναθεώρηση πολλών παραμέτρων που συνδέονται με το τουριστικό μας προϊόν.

Στην πρώτη γραμμή!
Θετικές ειδήσεις για τα Γιάννενα έδωσε η απάντηση του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη σε επιστολή που του είχε απευθύνει ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός δεσμεύεται ότι ο προορισμός «Ιωάννινα» θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται λόγω της πανδημίας, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών! Μάλιστα, χαρακτηρίζει τα Γιάννενα ως μια πόλη ιστορική με υψηλή σημαντικότητα για τη χώρα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης, «δεσμεύομαι ότι τα Ιωάννινα ως προορισμός θα είναι στην πρώτη γραμμή των ενεργειών τουριστικής προβολής της χώρας, όχι μόνο διότι είναι ασφαλής προορισμός, αλλά και λόγω της φυσικής ομορφιάς του τόπου σας».
Σημειώνεται εδώ ότι η απάντηση του Υπουργού έρχεται μετά και τη διαβεβαίωση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη, ότι τα Γιάννενα θα προβληθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις επόμενες καμπάνιες του Οργανισμού.

Η επιστολή Ελισάφ
Μέσω της επιστολής του ο Μ. Ελισάφ είχε ζητήσει τη δυναμική συνδρομή τόσο του υπουργείου Τουρισμού, όσο και του ΕΟΤ στην ανάδειξη και προβολή του προορισμού «Ιωάννινα».
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, «αυτό που επιθυμούμε είναι να συμπεριλάβετε και να αναδείξετε τον προορισμό Ιωάννινα μέσα από τις εθνικές καμπάνιες προβολής της χώρας. Είμαστε μια περιοχή με μακρά παράδοση στη φιλοξενία, με εξαιρετικά τουριστικά πλεονεκτήματα, με εύκολη, οδική προσβασιμότητα και με πολύ χαμηλό δείκτη κρουσμάτων. Είμαστε μια δυναμική κοινότητα στον τουρισμό και τη φιλοξενία, μια ενωμένη ομάδα, που είναι πρόθυμη να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας».

Σε στάση αναμονής
Σε επίπεδο Ηπείρου, τους πρώτους τους επισκέπτες δέχονται συνήθως τέτοια εποχή τα δημοφιλή παραθαλάσσια θέρετρα όπως η Πάργα, τα Σύβοτα και η Πρέβεζα, καθώς ετοιμάζονται για το κυρίως κομμάτι της καλοκαιρινής περιόδου.
Φέτος, όμως ο κορωνοϊός ανέτρεψε τις… παραδόσεις και προς το παρόν δεν υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση στα παράλια, με την εξαίρεση του Σαββατοκύριακου που πήγε λίγος κόσμος για μπάνιο παρακινούμενος από τον καλό καιρό. Πάντως, οι επαγγελματίες του κλάδου ετοιμάζουν τις επιχειρήσεις τους ευελπιστώντας πως όταν δοθεί το σύνθημα από την Κυβέρνηση να ανοίξουν, θα έχουν δουλειά.
Πιο αισιόδοξοι είναι όσοι δουλεύουν με Έλληνες τουρίστες, ενώ εκείνοι που συνεργάζονται με πρακτορεία του εξωτερικού δεν μπορούν να προβλέψουν τις εξελίξεις. Τα δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο είναι πολύ θετικά για τη χώρα μας, όμως αυτό δεν αρκεί. Κάπως έτσι, δε λείπουν περιπτώσεις καταλυμάτων που δουλεύουν με ξένους τουρίστες, οι ιδιοκτήτες των οποίων αποφάσισαν να μην τα ανοίξουν καθόλου φέτος. Ήδη στα Σύβοτα τουλάχιστον τρία πολυτελή ξενοδοχεία έγινε γνωστό ότι θα παραμείνουν κλειστά αυτό το καλοκαίρι.

Γενική αναθεώρηση
Η κατάσταση που έχει προκύψει με την πανδημία του κορωνοϊού οδηγεί λοιπόν σε μία γενικότερη αναθεώρηση της φιλοσοφίας και της στόχευσης που διέπει τον κλάδο στην Ήπειρο.
Μέχρι τώρα όλοι, Αυτοδιοίκηση και φορείς, έριχναν το βάρος στην προσέλκυση τουριστών από άλλες χώρες. Πεδίο στο οποίο η περιοχή μας έχει πολύ μικρό μερίδιο της συνολικής «πίτας» που αναλογεί στη χώρα. Τώρα, όμως, τα πράγματα αλλάζουν άρδην και γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι για ένα διάστημα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα είναι, θα στηριχθούμε αναγκαστικά κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό.
Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν πρέπει να δουλέψουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, τόσο οι φορείς που συντονίζουν την προβολή της περιοχής μας όσο και οι επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι προφανώς και θα πρέπει να βάλουν και… νερό στο κρασί τους για να προσελκύσουν κυρίως ντόπιους πελάτες.

…Και στα ορεινά
Τα παραπάνω δεν ισχύουν μόνο για τα παράλια της Ηπείρου αλλά και για τα ορεινά της, καθώς ζητούμενο ήταν και παραμένει ο τουρισμός 12 μήνες τον χρόνο. Η κρίση του κορωνοϊού θα επηρεάσει τουριστικά και χωριά που είναι δημοφιλή όπως το Μέτσοβο, αυτά του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων, τα οποία προσελκύουν κατά βάση συμπατριώτες μας επισκέπτες. Άρα κι εδώ θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να ληφθούν μέτρα που θα βοηθήσουν να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα η δύσκολη αυτή περίοδος.

Η Ένωση Ξενοδόχων
«Ταξιδεύουμε στην πανέμορφη Ήπειρο, αγοράζουμε τοπικά προϊόντα, στηρίζουμε τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής μας», είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, με αφίσα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Ο Κοινωνικός Τουρισμός
Την επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού (2019-2020) αποφάσισε η Διοίκηση του ΟΑΕΔ για διάστημα ίσο με τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων, λόγω του κορονοϊού, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των δικαιούχων και ωφελουμένων να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους. Ουσιαστικά, το πρόγραμμα της περιόδου 2019 - 20 έχει ανασταλεί από τις αρχές Μαρτίου, λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης, που αντιμετωπίζει η χώρα. Όπως ανέφερε ο Διοικητής του Οργανισμού Σπύρος Πρωτοψάλτης, το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού είναι ένα πολύτιμο εργαλείο κοινωνικής, αλλά και οικονομικής πολιτικής, με πολλαπλασιαστικά οφέλη, στηρίζοντας τόσο το εργατικό δυναμικό, όσο και τις επιχειρήσεις.