Η Πολιτεία θα διασφαλίσει τη συμμετοχή όλων των παιδιών στην εκπαίδευση…

ΚΕΡΑΜΕΩΣ: ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Ξεκάθαρη η απάντηση της Υπουργού Παιδείας σε εκπαιδευτικούς και γονείς που χθες και στα Γιάννενα έκαναν πορεία διαμαρτυρίας

ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ «έβαλαν πλάτη» στις κινητοποιήσεις...

ELME POREIA 13 5 20

• Την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας εξέφρασαν εκπαιδευτικοί και γονείς κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες έξω από την Ζ.Π. Ακαδημία και την πορεία που πραγματοποίησαν στη συνέχεια.
Από τα κύρια αιτήματά τους η απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την παιδεία, η μη εφαρμογή της τροπολογίας Κεραμέως για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, η λήψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία αλλά και η αύξηση της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Στέφανος Μιχάλης εξέφρασε την αντίθεση σχεδόν σε όλα όσα προωθεί το Υπουργείο, ενώ όσον αφορά τις κάμερες κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να μην συναινέσουν στην διαδικασία...

ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Ούτε βήμα πίσω!
Την ίδια ώρα η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως δήλωσε στη Βουλή ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω, τονίζοντας ότι πρόκειται να εκδοθεί άμεσα η απαραίτητη κανονιστική πράξη για την εφαρμογή της διάταξης που ψηφίσθηκε και παρέχει τη δυνατότητα ψηφιακής σύνδεσης των μαθητών που μένουν σπίτι -προστατεύοντας την υγεία τη δική τους, της οικογένειάς τους και του κοινωνικού συνόλου- με την τάξη τους.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Δράμας και τομεάρχη Παιδείας του ΚΙΝΑΛ Χ. Κεφαλίδου, η υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Δύο ημέρες τώρα έχουμε γίνει μάρτυρες μίας δίκης προθέσεων. Γιατί; Επειδή θεωρούμε υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στα παιδιά αυτά που μένουν σπίτι».
Και πρόσθεσε: «Παρά την εκστρατεία παραπληροφόρησης, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δήλωσε:
1ον) ότι είναι νόμιμος καταρχήν ο σκοπός της ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως προβλέπεται στην πρόσφατη ρύθμιση,
2ον) ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε συμβουλευθεί την Αρχή πριν τη διαμόρφωση της ρύθμισης και ενσωμάτωσε συγκεκριμένες προτάσεις της.
»Μετά την ανακοίνωση της Αρχής, κάποιοι εν απογνώσει ψάχνουν νέες άμυνες, και προσπαθούν να συνεχίσουν την παραπληροφόρηση λέγοντας ότι δήθεν κάνουμε πίσω. Ούτε βήμα πίσω. Προχωράμε όπως ακριβώς ξεκινήσαμε, για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος».

Τι προτείνετε;
Η υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη στάση της αντιπολίτευσης στη Βουλή, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Εσείς που ψηφίσατε ΠΑΡΩΝ στην εν λόγω ρύθμιση κα Κεφαλίδου τι ακριβώς προτείνετε; Και το ερώτημα προφανώς απευθύνεται και σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και λοιπούς που καταψήφισαν ή αντιτάχθηκαν στη ρύθμιση αυτή: Τι απαντάτε στους μαθητές που μένουν σπίτι τους γιατί ο παππούς ή η γιαγιά που μένει μαζί τους ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και θέλουν – και θέλουμε – να τους προστατεύσουμε; Αυτά τα παιδιά να μην έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση;».

Σε κοινή γραμμή!..
Στην χθεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και το Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ, η Ένωση Γονέων Ιωαννίνων αλλά και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, που με σχεδόν κοινή γραμμή (!) εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αποφάσεις του Υπ. Παιδείας.
Μάλιστα με ανακοίνωσή της που είχε προηγηθεί της παράστασης διαμαρτυρίας, η Ένωση Γονέων σημείωνε πως η τροπολογία δεν προάγει την ουσιαστική εκπαίδευση των μαθητών και χαρακτήρισε τα μέτρα προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών ανεπαρκή…
Το Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή του δηλώνει αντίθετο στην τροπολογία για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, η οποία, όπως τονίζει, «παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και τις αρχές που διέπουν την ίδια την παιδαγωγική διαδικασία».

Αντίθετοι και στο Καπλάνειο…
Την αντίθεσή του στην τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για την απευθείας μετάδοση της διδασκαλίας που πραγματοποιείται εντός της σχολικής τάξης σε μαθητές που συμμετέχουν εξ αποστάσεως, εξέφρασε και το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού (Καπλάνειου) Σχολείου Ιωαννίνων.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πώς αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη θα παραβιάσει τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών, θα διαταράξει την παιδαγωγική σχέση εκπαιδευτικών- μαθητών, αλλά και θα επηρεάσει την κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών!..

Να αφεθούν ελεύθερα…
«Θέλουμε να διαφυλάξουμε την παιδικότητα των παιδιών μας, τις αδυναμίες τους, τον αυθορμητισμό τους και να νιώθουν ελεύθερα μέσα στην τάξη να μιλήσουν και να εκφραστούν με τον τρόπο που ταιριάζει στην ηλικία τους» δηλώνει χαρακτηριστικά το Δ.Σ. και υπογραμμίζει πώς ως γονείς ενδιαφέρονται για τον αντίκτυπο της βιντεοσκόπησης του μαθήματος στην κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών και να μην νιώθουν πώς θα παρακολουθούνται ή ελέγχεται η συμπεριφορά τους.
«Ζητάμε να αφεθούν τα παιδιά ελεύθερα να χτίσουν την προσωπικότητά τους μέσα στο ελεύθερο περιβάλλον του σχολείου, για να μπορέσουν αργότερα να λειτουργήσουν ως υπεύθυνοι πολίτες με κριτική σκέψη για όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Πανσπουδαστική
Η «Πανσπουδασστική» Πανεπ. Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στην τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η Κυβέρνηση «δεν έχει διασφαλίσει την ύπαρξη όλου εκείνου του υλικοτεχνικού εξοπλισμού (υπολογιστές, μικρόφωνα, ίντερνετ κλπ.) που είναι απαραίτητος για την ισότιμη πρόσβαση όλων των φοιτητών σε αυτήν. Το παράδειγμα της Κυβέρνησης που ‘πετάει το μπαλάκι’ στα Πανεπιστήμια, φαίνεται να ακολουθούν και κάποιοι καθηγητές οι οποίοι, ενώ θα έπρεπε να στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, απαιτούν από τους ίδιους να διασφαλίσουν τους όρους διεξαγωγής των εξετάσεων μαζί με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται».