ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ- 25 ΜΑΗ ΕΣΤΙΑΣΗ!

Με αυστηρούς κανόνες ανοίγουν την άλλη Δευτέρα εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, ενώ πλήρης θα είναι η επέκταση τραπεζιών όπου είναι δυνατόν…

PLATEIA MABILH ADEIA

 

• Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Δευτέρα το τρίτο στάδιο του σχεδίου της Κυβέρνησης, αναφορικά με την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό. Αυτό περιλαμβάνει ελεύθερες πλέον μετακινήσεις στην Ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και προς Κρήτη και Εύβοια, ενώ όσοι θέλουν να ταξιδέψουν προς τα υπόλοιπα νησιά θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρις τις 25 Μαΐου, ημερομηνία – ορόσημο, καθώς τότε ανοίγει και η εστίαση (οι επιστήμονες έδωσαν τελικά το «πράσινο φως» μια εβδομάδα νωρίτερα, αντί της 1ης Ιουνίου).
Τέλος οι περιορισμοί…
Και μπορεί το καυτό Σαββατοκύριακο που μας πέρασε οι Γιαννιώτες να μην μπόρεσαν να κατευθυνθούν στις κοντινές παραλίες της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας για μια δροσιστική βουτιά, λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης από Νομό σε Νομό, πλέον αυτό δεν ισχύει και από σήμερα ελεύθερα θα ταξιδεύουν όλοι προς τα παράλια, αλλά και εκτός Περιφέρειας για δουλειές, υποχρεώσεις ή και αναψυχή!
Αυστηρά μέτρα
Επίσης, ανοίγουν οι εσωτερικές μετακινήσεις με αεροπλάνο, ΚΤΕΛ και τρένο, ωστόσο αυτές θα γίνονται πλέον κάτω από ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο με μέτρα προστασίας.
Για τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία και λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους, ενώ το ίδιο ισχύει και στις αερομεταφορές.
Επίσης, ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων.
Σε ό,τι αφορά στις αερομεταφορές του εσωτερικού:
Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.
Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας, τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητάς του.
Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης, ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.
Τι ανοίγει σήμερα
Στις επιχειρήσεις που θα επανεκκινήσουν σήμερα και στις 25 Μαΐου, αλλά και στον τρόπο και τα μέτρα λειτουργίας τους, αναφέρθηκε χθες το απόγευμα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης.
Σήμερα επανεκκινεί το λιανικό εμπόριο σε: Εμπορικά καταστήματα (malls), εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlets).
Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες: Διαιτολογικών μονάδων, Προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, Στολισμού εκκλησιών, και λοιπών αιθουσών, Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς και σχετικές δραστηριότητες καθώς και οι βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και οι φυσικοί βιότοποι.
Όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας.
Στις 25 Μαΐου η εστίαση
Κι ενώ ο πολύπαθος κλάδος της εστίασης αρχικά θ’ ανέβαζε ρολά την 1η Ιουνίου, τελικά η Υγειονομική Επιτροπή των ειδικών άναψε το «πράσινο φως» και τελικά θ’ ανοίξει μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαΐου.
Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υφυπ. Ανάπτυξης τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα:
- Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά 2 τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
- Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
- Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
- Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
- Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
- Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ.
- Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
- Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου, ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.
Η ρύθμιση για τα τραπεζοκαθίσματα
Στο μεταξύ, τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα επέκτασης στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματά τους σε κοινόχρηστους χώρους, καταθέτει με τροπολογία στη Βουλή ο Υπ. Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος.
Με τις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020, στόχος είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων, στα καταστήματα εστίασης, από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αποτροπή της πανδημίας του κορωνοϊού.
Με την τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα επέκτασης, ατελώς, έως και 100% του κοινοχρήστου χώρου που αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, εφόσον αυτό είναι δυνατόν και υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης ακώλυτης διέλευσης των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους, υπό προϋποθέσεις, να πεζοδρομούν για ορισμένες ώρες ή και ολόκληρη την ημέρα, συγκεκριμένους δρόμους προκειμένου να δώσουν περισσότερο χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε καταστήματα εστίασης, ή να δημιουργούν διαδρόμους κίνησης πεζών, ποδηλάτων ή διαδρόμους ήπιας κυκλοφορίας.
Σε περιπτώσεις παραβάσεων επιβάλλονται πρόστιμα ίσα με το ανάλογο τέλος του χώρου της παράνομης χρήσης και σε περίπτωση υποτροπής έως και τρίμηνη αφαίρεση της άδειας του καταστήματος. Για τις περιπτώσεις των καταστημάτων που δεν είναι εφικτή η παραχώρηση επί πλέον χώρου δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να μειώνουν τα τέλη έως και σε ποσοστό 50%.