Επέστρεψαν οι πιστοί στις εκκλησίες, απελευθερώθηκαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις

ΟΛΑ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ!

Το βλέμμα τώρα στραμμένο στην εστίαση που ανεβάζει ρολά στις 25 Μαΐου…
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Οι πρώτες δύο εβδομάδες σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων έχουν στεφθεί με επιτυχία στο υγειονομικό σκέλος…

DIODIA EGNATIAS

Tο δρόμο προς την κανονικότητα βρίσκει σιγά σιγά η χώρα μας, η οποία φαίνεται πως κερδίζει τη μάχη με τον κορωνοϊο και σταδιακά επανεκκινεί την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητά της.
Χθες τέθηκε σε ισχύ το τρίτο στάδιο του σχεδίου της Κυβέρνησης, αναφορικά με την άρση των μέτρων, με απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, επιστροφή μαθητών στα σχολεία (σχετικά σε διπλανή στήλη), αλλά και επαναλειτουργία εμπορικών κέντρων και άλλων υπηρεσιών.
Παράλληλα επιτρέπεται και η μετακίνηση προς Κρήτη και Εύβοια, ενώ όσοι θέλουν να ταξιδέψουν προς τα υπόλοιπα νησιά θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι τις 25 Μαΐου, εφόσον συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα.
Κίνηση στους δρόμους…
Όπως ήταν αναμενόμενο, χθες η κίνηση στους δρόμους της Ηπείρου ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, με πολλούς Γιαννιώτες να εκδράμουν σε χωράφια και εξοχικά γειτονικών νομών, είτε για αναψυχή, είτε για αγροτικές εργασίες που τους έμειναν στη μέση από το lockdown.
Στις εκκλησίες…
Αλλά και η επιστροφή των πιστών την Κυριακή στις εκκλησίες έγινε τηρώντας αυστηρά τα μέτρα προστασίας, ενώ για την αποφυγή συνωστισμού όπου υπηρετούν περισσότεροι του ενός ιερέα, αποφασίστηκε να τελούνται δύο Θείες Λειτουργίες. Μάλιστα ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, που χοροστάτησε στον Ι.Ν. Αξίου Παϊσίου, ευχαρίστησε τους πιστούς που γέμισαν τις εκκλησίες, σεβόμενοι τους κανονισμούς…
Θετική η πρώτη εικόνα…
Οι πρώτες δύο εβδομάδες σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων έχουν στεφθεί με επιτυχία στο υγειονομικό σκέλος, ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, συνέχισαν να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και οι κατά περίπτωση αρμόδιοι φρόντισαν για την εφαρμογή των προβλεπόμενων κανόνων», τόνισε και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ενισχύθηκε σημαντικά η κινητικότητα του πληθυσμού, χωρίς όμως να επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες.
Όπως είπε «όλα τα βασικά στοιχεία, από τα θετικά κρούσματα μέχρι -δυστυχώς- τα θύματα, έχουν ως μέσοι όροι παραμείνει σταθερά. Το ίδιο διάστημα, οι νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείες βαίνουν μειούμενες. Παράλληλα, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ».
Συνολικά στα 4 στάδια επανεκκίνησης της οικονομίας από τις 4 έως τις 25 Μαΐου, επιστρέφουν σε, λειτουργία 197.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 65% των επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή εργασίας. Επανέρχονται στην εργασία τους 532.000 εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, που αντιστοιχεί στο 77% των εργαζομένων του συνόλου των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή.
Στις 25 Μαΐου η εστίαση
Κι ενώ ο πολύπαθος κλάδος της εστίασης αρχικά θ’ ανέβαζε ρολά την 1η Ιουνίου, τελικά η Υγειονομική Επιτροπή των ειδικών άναψε το «πράσινο φως» και θ’ ανοίξει μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαΐου, κάτω από με συγκεκριμένα μέτρα υγιεινής και τήρησης αποστάσεων. Όπως είπε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη στήριξή τους, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή - και θα ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου - δίνεται στους Δήμους η δυνατότητα να αυξήσουν έως και 100% τους κοινόχρηστους χώρους στους οποίους αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν να μειώνουν τα δημοτικά τέλη κατά 50%.
Υπό προϋποθέσεις…
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υφυπ. Ανάπτυξης τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα:
-Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά 2 τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
- Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
- Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
- Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
- Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
- Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ.
- Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
- Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου, ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.