Ανησυχητικά τα έως τώρα σημάδια ενόψει θερινής περιόδου

Η ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

«Ξηρό» το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού Παν/μίου Ιωαννίνων

• Α. ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ: «Προσέχουμε για να έχουμε…»

• Έκκληση Δήμου Ζίτσας για αποφυγή σπατάλης νερού

Ισχυρές καταιγίδες προβλέπει για αύριο η ΕΜΥ…

POTISMA KHPOS

Δεν είναι καλή χρονιά το 2020, τουλάχιστον απ’ τα σημάδια που έχει δείξει μέχρι στιγμής.
Χειρότερο κακό υπήρξε αναμφισβήτητα η πανδημία του κορωνοϊού που χτύπησε και τη χώρα μας βάζοντάς την στον «πάγο» για ένα δίμηνο περίπου.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό. Και από άποψη καιρικών συνθηκών τα μέχρι τώρα σημάδια δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Ο χειμώνας ήταν γενικά ήπιος, ενώ το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους υπήρξε εξαιρετικά «ξηρό», όπως εξάλλου και το μεγαλύτερο τμήμα του Μαΐου. Αυτό αποδεικνύουν μετρήσεις του Μετεωρολογικού Σταθμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που γνωστοποίησε στον «Π.Λ.» ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας.
Η έλλειψη χιονιού και επαρκών βροχών οδηγεί σε λειψυδρία, ειδικά αν οι πολίτες δεν προσέχουν πώς ξοδεύουν το νερό και όλα δείχνουν ότι, αν δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική μεταβολή στον καιρό το επόμενο διάστημα, το καλοκαίρι θα έχουμε πρόβλημα. Ήδη η ΔΕΥΑΙ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τη σπατάλη, ενώ χθες στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με ανακοίνωσή του και ο Δήμος Ζίτσας, σε περιοχές του οποίου επίσης προέκυψε έλλειψη νερού.
Κοντά στο μέσο όρο…
Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο διαρκεί το λεγόμενο υδρολογικό έτος, το οποίο «καλύπτει» ολόκληρο τον χειμώνα και το μεγαλύτερο μέρος του φθινοπώρου και της άνοιξης, δηλαδή την πιο βροχερή περίοδο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε ο Μετεωρολογικός Σταθμός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από την 1η Οκτωβρίου 2019 μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020 έπεσαν στο Λεκανοπέδιο 728 χιλιοστά βροχής, έναντι 850 που πέφτουν κατά μέσο όρο. Υπάρχει λοιπόν μία μείωση, όχι όμως ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς η βροχόπτωση αγγίζει το 85% του ετήσιου μέσου όρου. Η κατάσταση «σώθηκε» χάρη σε ορισμένες βροχερές περιόδους κυρίως του περασμένου χειμώνα.
«Ξηρό» το τετράμηνο!
Ωστόσο, τα στοιχεία από το Εργαστήρι Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου γίνονται πολύ πιο ανησυχητικά αν συγκρίνει κανείς τις επιδόσεις σε βροχή των πρώτων τεσσάρων μηνών του τρέχοντος έτους.
Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου έριξε στα Γιάννενα συνολικά 185 χιλιοστά βροχής, τη στιγμή που ο μέσος όρος του τετραμήνου είναι 408 χιλιοστά! Με άλλα λόγια, φέτος έριξε το 45% της βροχής που πέφτει συνήθως αυτό το διάστημα στην περιοχή μας, δηλαδή ποσότητα μικρότερη της μισής! Όσο για τον Μάιο, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού μέχρι και σήμερα, δηλαδή τα δύο πρώτα δεκαήμερα του μήνα, έπεσε μόνο ένα χιλιοστό βροχής στο Λεκανοπέδιο!
Ο Πρόεδρος ΔΕΥΑΙ
Κληθείς από τον «Π.Λ.» να σχολιάσει τους αριθμούς, ο Άρης Μπαρτζώκας, απάντησε με την ιδιότητα του Προέδρου Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, τονίζοντας πως «πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε νερό». Επανέλαβε δε όσα επισήμαινε η ΔΕΥΑ σε προχθεσινή της ανακοίνωση, ότι δηλαδή το νερό που λαμβάνουμε μέσω του δικτύου της επιχείρησης προορίζεται για οικιακή χρήση και όχι για άρδευση, εξαιτίας της οποίας μπορεί να προκύψουν προβλήματα έλλειψης, ειδικά σε περιόδους με έντονη ζέστη όπως αυτή που διανύουμε.
Με άλλα λόγια, η επάρκεια πόσιμου νερού για τους καλοκαιρινούς μήνες που θα ακολουθήσουν εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη χρήση που κάνουν οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι πρέπει να αποφεύγουν τη σπατάλη.
Έκκληση Δήμου Ζίτσας
Μετά τη ΔΕΥΑΙ και ο Δήμος Ζίτσας ζητάει από τους καταναλωτές να περιορίσουν άμεσα τη σπατάλη και την αλόγιστη χρήση νερού. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος του Νομού, η υπερκατανάλωση και αλόγιστη χρήση νερού έχουν ως αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες να παρατηρηθούν σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση οικισμών σε πολλές κοινότητες κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Στην ανακοίνωσή του το Τμήμα Ύδρευσης-Αποχέτευσης επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας του Χειμώνα (χωρίς χιόνια και βροχοπτώσεις) αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν με την έναρξη του καλοκαιριού παρατηρείται χαμηλή στάθμη των πηγών καθώς και των γεωτρήσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή έλλειψη νερού. Επειδή ο κίνδυνος λειψυδρίας είναι έντονος και δεδομένου ότι θέλουμε να ανταποκριθούμε στην ομαλή υδροδότηση όλων των οικισμών μας, θα πρέπει όλοι να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό την κατανάλωση νερού και να το χρησιμοποιούμε για οικιακή χρήση αποκλειστικά και μόνο».
Ο Δήμος κατανοώντας τις ανάγκες των δημοτών για την εκμετάλλευση μικρών καλλιεργειών, προτρέπει τους Δημότες να προβαίνουν στο πότισμα κήπων ή άλλων καλλιεργειών από το δίκτυο ύδρευσης, στο πλύσιμο κοινόχρηστων χώρων με λάστιχο κλπ κατά τις νυχτερινές ώρες και από τις 23:00 και μετά.
…Και στα ορεινά!
Το πρόβλημα της έλλειψης νερού δεν αφορά μόνο το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και τους δύο μεγαλύτερους Δήμους του Νομού. Αντίστοιχα σημάδια διαπιστώνουν και κάτοικοι ορεινών Δήμων, όπως είναι για παράδειγμα αυτός του Πωγωνίου, όπου οι τοπικές Αρχές επίσης προβαίνουν ήδη σε συστάσεις προς τους πολίτες να αποφεύγουν τη σπατάλη νερού. Το δε καλοκαίρι με την επάνοδο των απόδημων στις ιδιαίτερες πατρίδες τους αναμένεται να γίνει ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα, καθώς θα αυξηθεί περαιτέρω η κατανάλωση, ενώ τα αποθέματα είναι φέτος μειωμένα.
Ισχυρές καταιγίδες
Αύριο, Πέμπτη αναμένεται να πέσουν στην Ήπειρο οι πρώτες αξιόλογες ποσότητες νερού των τελευταίων αρκετών μηνών. Μάλιστα, σε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ και κοινοποίησε το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας, γίνεται λόγος για βροχές και βαθμιαία καταιγίδες που από τις μεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και κατά τόπους θα είναι ισχυρές και στην Ήπειρο. Παράλληλα, επισημαίνεται πως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, ειδικά σε ορεινές περιοχές, αναμένεται πτώση κεραυνών με μεγάλη συχνότητα. Με βάση τις προβλέψεις, η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας συνιστά σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδίως στους πολίτες που εργάζονται στην ύπαιθρο να είναι πολύ προσεκτικοί.