Στοχευμένες εξαγγελίες με χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη

ΜΕΤΡΑ «ΣΩΣΙΒΙΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!

Ανακοινώθηκαν μειώσεις φόρων και προκατοβολών, αναστολή δόσεων, ενίσχυση ρευστότητας κ.α. συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ 

Ο τουρισμός και η διατήρηση των θέσεων εργασίας στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού

MHTSOTAKHS DIAGGELMA

• Μέτρα που αποτελούν «σωσίβιο» για την ελληνική οικονομία για τους επόμενους μήνες εξήγγειλε χθες το απόγευμα με διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατέστησε κοινωνούς όλους τους Έλληνες για τη δύσκολη περίοδο που έχουμε μπροστά μας.
Τα μέτρα αφορούν τον τουρισμό και την στήριξη της απασχόλησης, με το ύψος των παρεμβάσεων να υπολογίζονται σε 24 δισ. ευρώ. «Η υπεράσπιση της απασχόλησης αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη και η μαζική απώλεια θέσεων εργασίας δεν σημαίνει παρά διόγκωση των ανισοτήτων», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός δίνοντας το πλαίσιο στο οποίο δίνει βαρύτητα η Κυβέρνηση.
Πρόκειται για το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδος ( αλλά και όλων των χωρών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό), καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας. Περιοχές μάλιστα όπως η Ήπειρος, στις οποίες ακόμη και σήμερα η επαναλειτουργία αρκετών τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων είναι αβέβαιη, το πρόβλημα θα είναι οξύτερο και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες οδηγούν ήδη κάποιους από τους επιχειρηματίες να το ξανασκεφτούν.
Το σημαντικότερο από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες, είναι η δυνατότητα που δίνεται στις επιχειρήσεις μέχρι και τον Οκτώβριο να προσαρμόζουν ανάλογα τον χρόνο εργασίας του προσωπικού τους.
Πρόγραμμα «Συν-εργασία»
Για το σκοπό αυτό τίθεται σε εφαρμογή το προσωρινό πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" για την απασχόληση, το οποίο όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, αφορά την σύμπραξη του κράτους κι όλων των δυνάμεων παραγωγής, προκειμένου να μην χαθούν θέσεις απασχόλησης.
Η γενική κατεύθυνση της Κυβέρνησης είναι να επιδοτείται η εργασία σε αναστολή σε συνδυασμό με την χρηματοδότηση της πραγματικής απασχόλησης. Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν ως τα τέλη Οκτωβρίου να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους. Οι τελευταίοι ωστόσο αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται με τον ίδιο μισθό και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Στην πράξη δηλαδή το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή, με όριο ασφαλείας τον βασικό μισθό, ενώ παρατείνονται και όλα τα επιδόματα ανεργίας.
Αυτός ο Μηχανισμός Ενίσχυσης της Απασχόλησης απ’ τη μία πλευρά επιτρέπει στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν, να ανασάνουν, μειώνοντας το κόστος εργασίας και επιτρέποντάς τους ευελιξία στη διάταξη του προσωπικού τους.
Καμία απόλυση
Απ’ την άλλη, θωρακίζει την απασχόληση, αποκλείοντας κάθε απόλυση εργαζομένου σε αυτό το πλαίσιο και προστατεύει τις αποδοχές. Στο δίλημμα, συνεπώς, "επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση της εργασίας", επιλέγω "την ενίσχυση της εργασίας", ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE και σε πρώτη φάση θα κοστίσει 1 δισ. ευρώ. Και βέβαια ακόμα δεν έχουμε συνυπολογίσει στο σχέδιό μας τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα λάβουμε από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης.
Μειώσεις φόρων
Στο κεφάλαιο της φορολογικής ανακούφισης πολιτών και επιχειρήσεων, τα μέτρα που, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός περιλαμβάνουν:
4 για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς
4 Ετοιμάζονται και θα ανακοινωθούν σύντομα προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού για τους πιο αδύναμους.
4 Μειώνεται ο ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, αλλά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.
4 Για τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης διατηρείται η μείωση ενοικίου κατά 40%.
4 Επίσης μειώνεται και η προκαταβολή φόρου, καθώς όπως είπε ο Πρωθυπουργός είναι άδικο να καλείται κανείς να προπληρώσει φόρους με βάση τα όποια κέρδη είχε τη μία χρονιά, όταν αυτά -ειδικά φέτος- θα είναι πολύ λιγότερα.
«Η προκαταβολή φόρου, λοιπόν, θα μειωθεί γενναία. Και το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη. Θα σημειώσω, πάντως, ότι οι μειώσεις φόρων στην κατανάλωση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Αποτελούν, όπως εξήγησα, μέτρα-γέφυρα για να περάσουμε από την πλευρά της ύφεσης στην όχθη της ανάπτυξης όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ενίσχυση ρευστότητας
Προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στον Μάιο δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής και ότι αυτή επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου.
Για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθεί 1 ακόμη δισεκατομμύριο, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιείται και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, κινητοποιώντας 7 δισεκατομμύρια μέσα στο 2020. Οι επιχειρήσεις θα έχουν, έτσι, τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων.
Αναστολή χρεολυσίων και δόσεων
Μια ακόμη ουσιαστική παρέμβαση, είναι η αναστολή έως τον Σεπτέμβριο των πληρωμών χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων.
Από 15 Ιουνίου η τουριστική σεζόν
Η τουριστική σεζόν ξεκινά στις 15 Ιουνίου, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία. Από την 1η Ιουλίου, σταδιακά ξεκινούν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς προορισμούς και όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στους επισκέπτες θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά μας πρωτόκολλα. «Όπλο μας είναι τα διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας που έχει κερδίσει η χώρα μας, η μεγάλη της φήμη, η υγειονομική ασπίδα, σε κάθε τόπο φιλοξενίας και βέβαια, το μεράκι του Έλληνα που πάντα τον εμπνέει ο Ξένιος Δίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
«Ό,τι πετύχουμε, λοιπόν, φέτος θα είναι κέρδος», προσέθεσε, δεδομένου ότι Απρίλιο και Μάιο ο τουρισμός βρέθηκε στο ναδίρ, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα είναι η προστασία των θέσεων εργασίας και η στήριξη των επαγγελματιών του κλάδου να ετοιμάσουν την μεγάλη τους αντεπίθεση το 2021.
Μήνυμα αισιοδοξίας
Καταλήγοντας στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας προς τους πολίτες:
«Ξέρω ότι σε πολλούς από εσάς συνυπάρχει η ελπίδα και ο φόβος. Ας κρατήσουμε τα θετικά συναισθήματα ως πολεμοφόδια για τη μάχη που έρχεται.
Προσωπικά, νιώθω πιο δυνατός, έχοντας αντιμετωπίσει σε λίγους μήνες -και σχεδόν παράλληλα- την πρόκληση της οικονομίας, την καταιγίδα του μεταναστευτικού και την απειλή μίας παγκόσμιας πανδημίας.
Όλα ήταν δύσκολα. Πήγαμε όμως καλά. Γι’ αυτό και αισιοδοξώ για την επόμενη μέρα. Γιατί ο στόχος μου παραμένει ένας: Η Ελλάδα να διατηρεί το δικαίωμά της να αλλάζει και να γίνεται όλο και καλύτερη!
Στην αρχή της γέφυρας που έχουμε να διασχίσουμε, λοιπόν, σας ζητώ να κάνουμε το φετινό καλοκαίρι επίλογο της κρίσης και πρόλογο της αναγέννησης. Με αναπτερωμένη την υπερηφάνεια και την πίστη στις δυνάμεις μας. Κι όπως πάντα, με πυξίδα τον ρεαλισμό και με χάρτη μας το μελετημένο σχέδιο. Και να είστε σίγουροι, μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι!»