ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ «ΕΠΩΑΖΕΤΑΙ» Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ!

- Αν και τα κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά της Ελλάδος, μιλάνε μόνο για 11 νεκρούς έναντι 16 στη χώρα μας…
-  Σωστή η απόφαση να καθυστερήσει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων

- Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις στον «Π.Λ.» και από τον Μιχ. Ντιναλέξη

ERYTHROS STAYROS KAKABIA THERMOMETRHSEIS

 

• Την πόρτα του τουρισμού ανοίγει σήμερα η Ελλάδα και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες για το φετινό καλοκαίρι, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να βρίσκονται σε… πρώτο πλάνο, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η διασπορά του κορωνοϊού.

Το στοίχημα είναι μεγάλο και όπως είπε και ο Πρωθυπουργός το Σάββατο από τη Σαντορίνη, με αφορμή το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, το ζητούμενο δεν είναι να καταστεί η Ελλάδα νούμερο ένα προορισμός της Ευρώπης, αλλά ο ασφαλέστερος στην Ευρώπη!

Έκδηλη ανησυχία…
Παρόλα αυτά, με αφορμή το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων, έκδηλη είναι η ανησυχία για πιθανή είσοδο κρουσμάτων από το εξωτερικό στη χώρα μας. Σε πολλές χώρες παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, γεγονός που προβληματίζει τις ελληνικές αρχές, όμως η χώρα δεν μπορεί να μείνει και για πάντα σε απομόνωση, καθώς επιβάλλεται να πάρει ξανά μπροστά η οικονομία της. Γι’ αυτό και δίνεται μεγάλη σημασία στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και στην ατομική ευθύνη όλων μας!

«Πονοκέφαλος»η Αλβανία…
Πονοκέφαλος για την Ήπειρο είναι η γειτονική Αλβανία, καθώς τα στοιχεία για την πορεία του κορωνοϊού είναι συγκεχυμένα. Ωστόσο, σωστή κρίνεται η απόφαση να καθυστερήσει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων, αφού η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ανοίγουν μόνο για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές μετακινήσεις.
Τους προβληματισμούς της προ ημερών είχε εκφράσει και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων με επιστολή της προς τον ΕΟΔΥ, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ζητώντας να ληφθούν μέτρα στην Κακαβιά, την κύρια πύλη εισόδου προς τη χώρα μας. Η ΕΑΥΝΙ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που να διασφαλίζει την προστασία διερχόμενων πολιτών και εργαζομένων και ζητά την τήρηση των προβλεπομένων υγειονομικών πρωτοκόλλων, την παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ για δειγματοληπτικούς ελέγχους και κατάλληλο σχεδιασμό, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Αξιόπιστα τα στοιχεία;
Καίριες επισημάνσεις με επίκαιρο σημείωμά του στον «Π.Λ.» κάνει ο πολιτικός μηχανικός Μιχάλης Ντιναλέξης.

Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρει: Ο αριθμός των νεκρών που έχει ανακοινωθεί από την Αλβανική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά χαμηλός (11 νεκροί ανά εκ. κατοίκους έναντι 16 στην Ελλάδα). Πραγματικά, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, οι συνθήκες στην Αλβανία δυσχεραίνουν τη διάδοση του κορωνοϊού. Η κακή συνδεσιμότητα της χώρας ελέω ελλιπέστατων οδικών υποδομών, ο μικρός και αραιός πληθυσμός και ο στρατιωτικός νόμος που κήρυξε ο Έντι Ράμα ήταν ικανά (θεωρητικά) να περιορίσουν σημαντικά τον ιό στη χώρα, ειδικά μετά από δύο μήνες.
Όσοι όμως έχουν ξεκάθαρη εικόνα του εσωτερικού της Αλβανίας γνωρίζουν ότι η Αλβανική κυβέρνηση δεν έχει ούτε την ισχύ να επιβάλει τα μέτρα επαρκώς, ούτε τις ιατρικές υποδομές που θα τις έδιναν τη δυνατότητα να αξιολογήσει την κατάσταση πλήρως, αλλά ούτε και αξιοπιστία σε όσα δηλώνει ή δημοσιεύει. Μία γρήγορη ανασκόπηση των στατιστικών των κρουσμάτων προκαλεί σοβαρά ερωτήματα: παρά το χαμηλότερο αριθμό θανάτων, τα κρούσματα ανά εκ. κατοίκους είναι 492 σε σχέση με τα δικά μας 296 και η καμπύλη εξέλιξης των κρουσμάτων δεν έχει το αναμενόμενο σχήμα. Αντί, δηλαδή, να παρουσιάζει σαφή κορύφωση η οποία ακολουθείται από μείωση των κρουσμάτων, όπως στις περισσότερες χώρες, έχει ακανόνιστες σποραδικές κορυφώσεις και διακυμάνσεις. Είναι εύλογο, λοιπόν, να διερωτάται κανείς αν τα στοιχεία είναι αξιόπιστα!

Η ελληνική μειονότητα
Η γενικότερη έλλειψη ενημέρωσης για τον πορεία του ιού στη γειτονική χώρα από το ξέσπασμα της πανδημίας, προβληματίζει όχι μόνο για το τι θα συμβεί όταν θα απελευθερωθούν για όλους οι μετακινήσεις, αλλά και για το πώς διαχειρίζεται την κατάσταση η ελληνική εθνική μειονότητα, η οποία γενικώς έχει παραγκωνισθεί από την Αλβανική πολιτεία.

Ο Μιχ. Ντιναλέξης, καταλήγοντας στο σημείωμά του επισημαίνει: «Η Ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει διαρκώς εύσημα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς για την άριστη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Αντικειμενικά πλέον αναγνωρίζεται ότι έθεσε την ασθένεια υπό έλεγχο εγκαίρως, σώζοντας χιλιάδες ζωές. Είναι επιτακτική ανάγκη – και ευθύνη του ελληνικού κράτους – να διασφαλίσει την υγεία και την επιβίωση όχι μόνο των Ελλήνων που ζουν στην επικράτειά του αλλά και όσων οι πατρογονικές τους εστίες δεν εντάχθηκαν ποτέ σε αυτή, όπως στη Βόρειο Ήπειρο».