Στο «κόκκινο» τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αλβανία γι’ αυτό ζητούνται…

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ!

Δεν επιτρέπεται καμία έκπτωση ενόψει του κρίσιμου 15ημερου για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα
Έρχονται νέοι περιορισμοί για χρήση μάσκας, γάμους,
βαπτίσεις, πάρτι, πανηγύρια…

kakavia

 Mέρα με την ημέρα μεγαλώνει η ανησυχία για τη μετάδοση του κορωνοϊού, με επακόλουθο στην Κυβέρνηση και στην επιστημονική κοινότητα να έχει σημάνει συναγερμός.
Η κατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα και η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες και ειδικά για την περιοχή μας στην Αλβανία, θέτουν πλέον επιτακτική την ανάγκη για λήψη νέων προληπτικών και προστατευτικών μέτρων.
Χθες ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε την επέκταση της χρήσης μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους (ενδεχομένως και στις εκκλησίες), ενώ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ν. Σύψας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επανέλθει- εάν ξεφύγει η κατάσταση – η έξοδος εκτός σπιτιού για ορισμένες κατηγορίες πολιτών με έγγραφη δήλωση.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντός Ελλάδος εντοπίζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όμως η ανησυχία για τη χαλάρωση των μέτρων είναι γενική καθώς δεν τηρούνται τα μέτρα ούτε σε μπάρ, ούτε σε γάμους και σε άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Εξίσου «μεγάλη απειλή» είναι πλέον η κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια.
Από σήμερα αυστηροποιούνται τα μέτρα εισόδου στην Ελλάδα από Βουλγαρία- Ρουμανία, καθώς όσοι θα έρχονται αεροπορικώς θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους.
Στο «κόκκινο» η Αλβανία
Όπως προαναφέραμε το μεγάλο πρόβλημα για την Ήπειρο είναι η γειτονική Αλβανία, στην οποία το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων, 117, ενώ άλλα έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η Αλβανία διέρχεται πλέον με ιδιαίτερη ένταση το 2ο κύμα της πανδημίας, χωρίς να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει με επάρκεια, με την Κυβέρνηση να απευθύνει δημόσιες εκκλήσεις για τήρηση των προληπτικών μέτρων.
Το πρόβλημα της Αλβανίας, είναι «εξαγώγιμο» προς την Ελλάδα, καθώς παρά τους σποραδικούς ελέγχους που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ, (και από τους οποίους δεν ανακοινώθηκαν ακόμη όλα τα αποτελέσματα), στην Κακαβιά χιλιάδες άτομα μπαινοβγαίνουν καθημερινά, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, όπως έδειξε και το περιστατικό με την Αλβανίδα υπήκοο που διαγνώστηκε θετική το Σάββατο κατά την προσέλευσή της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Καθολικοί έλεγχοι
Η μαζική είσοδος στα σύνορα είναι «δικαιολογημένη» όσον αφορά τις υπηρεσίες ελέγχου: Επιτρέπεται η είσοδος Ελλήνων πολιτών, κατόχων άδειας παραμονής και για όσους ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους, όπως δηλαδή ισχύει και για άλλες χώρες. Εδώ όμως προκύπτει ένα ουσιώδες ζήτημα, όπως επισημαίνουν πολλοί αναγνώστες μας, με αφορμή το περιστατικό του περασμένου Σαββάτου: Όλοι αυτοί έχουν «ανοσία» στον κορωνοϊό ή μήπως είναι το ίδιο υποψήφιοι φορείς που επειδή μάλιστα έχουν μεγαλύτερη άνεση κινήσεων, συναντήσεων και γνωριμιών μπορούν ποιο εύκολα να τον μεταδώσουν; Ασφαλώς και ισχύει το δεύτερο, για αυτό και όπως τονίζουν οι ίδιοι οι έλεγχοι πρέπει να είναι καθολικοί για όλους στα σύνορα και θα πρέπει να ισχύουν για όλους και τα τεστ και η περίοδος υποχρεωτικής καραντίνας, όπως άλλωστε το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για όσους κινούνται από Ελλάδα προς Αλβανία και τις άλλες Βαλκανικές χώρες.
Προκαλεί πάντως απορία η εικόνα Αλβανών πολιτών στην πόλη των Ιωαννίνων, που εκ πρώτης άποψης δεν δικαιολογεί επίσκεψη για «ουσιώδεις λόγους». Όπως έλεγε αναγνώστης μας, την τελευταία εβδομάδα κυκλοφορούν πολλά αλβανικά αυτοκίνητα με ρομά και άλλους πολίτες που ψάχνουν τους κάδους και τις γειτονιές για σίδηρα και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. Και αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτοί γυρνάνε όλη την πόλη, έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και αντικειμενικά ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες, τότε μπορεί να αντιληφθεί την έκταση του κινδύνου.
Από τα σύνορα!
Μια άλλη κατηγορία Αλβανών που μπορεί να μεταφέρουν και να μεταδώσουν εύκολα τον κορωνοϊό, είναι όσοι εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα από τα σύνορα ή και όσοι ασχολούνται σε κτηνοτροφικές εργασίες. Το θετικό είναι ότι ορισμένοι κτηνοτρόφοι που είναι συνειδητοποιημένοι λαμβάνουν από μόνοι τους μέτρα και όπως έλεγε στον «Π.Λ.» ένας εξ αυτών που δραστηριοποιείται στο Πωγώνι, εργαζόμενο που επέστρεψε από την Αλβανία τον υποχρέωσε σε 14ημερη καραντίνα! Πιθανότητα αυτός όμως να είναι η εξαίρεση και δεν αποτελεί το «άλλοθι» των αρμόδιων Υπηρεσιών για ένταση και αύξηση των ελέγχων.
Κρίσιμο το επόμενο 15μερο
Η συζήτηση που άνοιξε είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς όλοι συμφωνούν ότι το επόμενο 15μερο θα είναι κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να θέλουν να αποφύγουν ένα δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι. Οι ενδείξεις πάντως είναι ανησυχητικές καθώς και χθες καταγράφηκαν 35 νέα κρούσματα εκ των οποίων μόνο τα 9 ήταν εισαγόμενα. Από τα υπόλοιπα τα 17 καταγράφηκαν στην Αττική και τα άλλα ήταν ευρείας διασποράς.
Παρέμβαση  Κ. Μητσοτάκη
Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει. είναι η χθεσινή τοποθέτηση – μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω του Twitter: «Όπως ακούσαμε τους ειδικούς όλο αυτό το διάστημα, τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και τώρα που ανοίγουμε σταδιακά την Ελλάδα σε επισκέπτες» αναφέρει ο πρωθυπουργός ο οποίος συνοδεύει την ανάρτησή του με ένα νέο βίντεο.
Έρχονται νέα μέτρα
Στα τέλη της εβδομάδας αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με την απαγόρευση των πανηγυριών στη χώρα. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής επιπρόσθετων αυστηρών κανόνων εφόσον καταστεί αναγκαίο.
Στις προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνεται για παράδειγμα πλέγμα περιορισμών στο ωράριο ή στη χωρητικότητα των beach bar, αλλά και στον αριθμό των προσκεκλημένων σε γάμους και βαπτίσεις, που έχουν μετατεθεί μαζικά για τον Αύγουστο, μετά τους περιορισμούς του προηγούμενου διαστήματος. Στην κλιμάκωση των προτάσεων περιλαμβάνεται πάντοτε το απευκταίο μέτρο, ιδίως για τους τουριστικούς προορισμούς, δηλαδή το τοπικό «lockdown».
Οι ειδικοί έχουν θέσει ως χρονικό ορόσημο για την επανεξέταση των δεδομένων που αφορούν την επιδημία στη χώρα μας το τέλος Ιουλίου, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή. Τότε θα έχουν την πλήρη και σαφή εικόνα για το αν η διαφαινόμενη σταθερή επιδημιολογική πορεία της χώρας παραμείνει σε αυτή τη θέση ή αν κινηθεί ανοδικά.
Ανησυχία για τα ορφανά κρούσματα
Έκκληση στους πολίτες να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουν τον συνωστισμό απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας , εκφράζοντας την ανησυχία του για τα ορφανά κρούσματα, καθώς δείχνουν διασπορά στην κοινότητα.