Στερεύουν βρύσες της πόλης και πολλών χωριών στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ!

Σπατάλη, κακή διαχείριση και παλαιό δίκτυο ύδρευσης οι κυριότερες αιτίες του φαινομένου, σύμφωνα με τον πολιτ. μηχανικό Δημήτρη Μακρή

• Προτείνει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος

ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ είναι καιρός να συγχωνευθούν…

YDREYSH AGOGOS EPISKEYH

 Πολλές συζητήσεις γίνονται τελευταία σχετικά με τα προβλήματα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν περιοχές του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων αλλά και γειτονιές της πόλης, όπου στερεύουν κατά διαστήματα οι βρύσες. 

Και μπορεί οι καιρικές συνθήκες με την παρατεταμένη ανομβρία να έχουν ένα μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό, όμως άλλα είναι τα βασικά αίτια του προβλήματος, σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό Τ.Ε., Δημήτρη Μακρή, ο οποίος με άρθρο του προς τον «Π.Λ.» δείχνει παράγοντες όπως η σπατάλη του νερού, η διαχρονική κακή διαχείριση, αλλά και το παλαιό δίκτυο ύδρευσης που συνεπάγεται μεγάλες απώλειες. Ο κ. Μακρής τονίζει την ανάγκη λήψης άμεσα μέτρων που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ύδρευση του Λεκανοπεδίου και στο μέλλον, όταν θα επιδεινωθεί η κατάσταση, ακόμα και μέσω μεταφοράς υδάτων.
Σημαντικό τμήμα στο κείμενο του κ. Μακρή καταλαμβάνει αναφορά στο έργο της ΔΕΥΑΙ και του ΣΥΔΛΙ, στις περιοχές που υδρεύουν και στις χρεώσεις που κάνουν, προτείνοντας τη συγχώνευσή τους.
Χρειάζεται προσοχή
«Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ύδρευσης μιας περιοχής, χρειάζονται έργα υποδομής και τα σημαντικά έργα θέλουν προγραμματισμό», αναφέρει ο Δημ. Μακρής και προσθέτει: «Επίσης, η χαμηλή τιμή του νερού μας οδηγεί σε αλόγιστη χρήση μεγάλων ποσοτήτων και θέλει προσοχή γιατί αναφερόμαστε σε πόσιμο νερό το όποιο δεν είναι απεριόριστο και ανεξάντλητο»!
Όπως σημειώνει, για περιπτώσεις σχεδιασμού υδρευτικών έργων μια μέση μελλοντική ημερήσια κατανάλωση προτείνεται της τάξης από 150 έως 250 λίτρα ημερησίως ανά κάτοικο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑΙ, του ΣΥΔΛΙ, του ΤΕΕ Ηπείρου και πολλών μελετητών, η σημερινή ημερήσια κατανάλωση ανά κάτοικο, βάσει απογραφής στην περιοχή του Λεκανοπεδίου, είναι της τάξης των 300 έως 520 λίτρων την ημέρα. Η προκύπτουσα αυτή υπερκατανάλωση οφείλεται στην απώλεια νερού από βλάβες των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης των υδροδοτούμενων περιοχών της πόλης μας και των τοπικών Δημοτικών Διαμερισμάτων, καθώς εκτιμάται πως αυτές σε ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ είναι της τάξης του 30% - 60%!
Τα αίτια λειψυδρίας
«Ετήσια περίοδο ανομβρίας δεν διανύουμε, όμως αρκετές περιοχές του Λεκανοπέδιου και του Νομού Ιωαννίνων ταλαιπωρούνται από την έλλειψη νερού, ενός αγαθού που το παρέχει σε αφθονία ο τόπος μας. Τι μπορεί να φταίει; Σίγουρα, όχι οι καιρικές συνθήκες και η κλιματική αλλαγή, που πρέπει άμεσα να ενεργήσουμε ώστε να την αντιμετωπίσουμε στο μέλλον», υπογραμμίζει ο κ. Μακρής. Συνοψίζοντας τα βασικά αίτια της λειψυδρίας, κάνει λόγο για παράγοντες όπως η σπατάλη των υδάτων και η διαχρονικά κακή διαχείριση του νερού, τα παλαιά δίκτυα ύδρευσης και οι μεγάλες απώλειες που αυτά συνεπάγονται.
«Εύχομαι να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του Προέδρου της ΔΕΥΑΙ πως του χρόνου, το επόμενο καλοκαίρι, δεν θα έχουμε τέτοιας έκτασης προβλήματα. Δυο τετραετίες πριν, κάποιος άλλος πρόεδρος του ΣΥΔΛΙ υποσχέθηκε ότι ο κάθε πολίτης του Λεκανοπεδίου θα έχει όλο τον χρόνο νερό, καθώς εκτελεστήκαν τα απαιτούμενα έργα υποδομής, όμως διαψεύστηκε», σημειώνει με έμφαση.
Τι πρέπει να γίνει
Ο έμπειρος μηχανικός, ο οποίος ειδικεύεται σε υδραυλικά έργα υποδομής και εγγείων βελτιώσεων, προτείνει οι πολιτικές παρεμβάσεις να στραφούν στην εξασφάλιση των κονδυλίων για την κατασκευή ενός νέου δικτύου ύδρευσης, μεταφοράς νερού στο Λεκανοπέδιο από άλλη περιοχή, το οποίο, όπως τονίζει, είναι απολύτως αναγκαία υπόθεση για το δύσκολο μέλλον που θα διανύσουμε, προσθέτοντας πως οι μελέτες υπάρχουν. Όπως επισημαίνει, «οι ανάγκες νερού για ύδρευση σήμερα και στο μέλλον απαιτούν μέτρα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι καθώς πλησιάζει η επιδείνωση του προβλήματος της λειψυδρίας και ξηρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου». Και συμπληρώνει: «Απαιτείται εδώ και είναι αναγκαία, η συγχώνευση των δυο φορέων ύδρευσης (ΔΕΥΑΙ –ΣΥΔΛΙ) της περιοχής μας».
ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ
Εκτενή αναφορά κάνει ο Δημήτρης Μακρής στους δύο φορείς που επωμίζονται σήμερα το έργο της ύδρευσης στο Λεκανοπέδιο. Όπως τονίζει, η ΔΕΥΑΙ σήμερα υδροδοτεί την πόλη των Ιωαννίνων με κάποιες από τις όμορες εκτάσεις, αντλεί νερό από την περιοχή Κρύας και ο ΣΥΔΛΙ, ο οποίος αντλεί νερό από την περιοχή Τούμπας και από αρκετές τοπικές γεωτρήσεις, υδροδοτεί περιοχές των πρώην Δήμων, Ανατολής, Μπιζανίου, Παμβώτιδος (Κατσικάς – Κουτσελιό), Περάματος (τμήμα), το Νησί, Πασσαρώνος (εκτός Ελεούσας), Εκάλης, Ζίτσας, τις Τοπικές Κοινότητες Σερβιανά, Αυγό, Μολυβαδιά και Επισκοπικό του σημερινού Δήμου Δωδώνης και Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Ιωαννιτών (Μάρμαρα, Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο, Καρδαμίτσια, Ολυμπιάδα, Νέα Ζωή, Προφήτης Ηλίας Καρδαμιτσίων, Κάτω Μάρμαρα). Επίσης, υδροδοτεί πολλές βιομηχανικές, κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές μονάδες, ιδρύματα και οικίες διάσπαρτες στο Λεκανοπέδιο. Συμπερασματικά και οι δύο φορείς αντλούν νερό κατά το πλείστον από την ιδία λεκάνη απορροής, στους πρόποδες του Μιτσικελίου.
Σύμφωνα με τον έμπειρο μηχανικό, τόσο η ΔΕΥΑΙ όσο και ο ΣΥΔΛΙ διοικούνται υπό Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου τα μέλη ορίζονται από τον Δήμο/Δήμους. Μέλη της Διοίκησης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ τυγχάνουν μάλιστα και μέλη της Διοίκησης του ΣΥΔΛΙ, δηλαδή ο Δήμος Ιωαννιτών είναι μέλος και του Συνδέσμου κι έχει πρόσβαση και στα δυο συμβούλια. Κάπως έτσι, όπως τονίζει, «αποτελούν δύο ανεξάρτητα μορφές ύδρευσης, ίσως με κάποιες συνεργασίες, αλλά, ενώ διαχειρίζονται ένα πολύτιμο και κοινό αγαθό, το νερό, ο κάθε φορέας κοιτάζει το συμφέρον του».
Οι διαφορές
Όπως επισημαίνει ο κ. Μακρής, «η ΔΕΥΑΙ από οικονομικής άποψης δεν τα πάει καλά καθώς έχει χρέη, διαθέτει αρκετό προσωπικό, πουλάει το νερό στον καταναλωτή με τιμή ακριβότερη (στην πόλη μας, πληρώνουμε το ακριβότερο νερό στην Ελλάδα), για τον δε ΣΥΔΛΙ, ακούμε ότι δεν έχει χρέη, γνωρίζουμε ότι έχει λίγο προσωπικό και πουλάει το νερό πολύ φθηνότερο. Συμπερασματικά, το νερό, το κοινό αυτό αγαθό, πουλιέται στην ίδια περιοχή με διαφορετική τιμή και, όπως καταλαβαίνουμε, δεν θα υπάρξει περίπτωση εξομοίωσης της τιμής του, ούτε συγχώνευση των δυο φορέων, κάτι που αποτελούσε και μια παλαιά προσδοκία».
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή που υδρεύει ο ΣΥΔΛΙ, λόγω του ημιαστικού χαρακτήρα που παρατηρείται στο Λεκανοπέδιο, παρουσιάζεται μεγάλη διακύμανση στις καταναλώσεις νερού ανά δίμηνο, με χαμηλές καταναλώσεις το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος όπου υπάρχει και επάρκεια νερού λόγω χειμώνα ενώ το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος καταγράφονται μέγιστες καταναλώσεις και έλλειψη ύδατος λόγω καλοκαιριού, με αποτέλεσμα πολλές βρύσες να στερεύουν κάθε καλοκαίρι. Στην δε πόλη που υδρεύει η ΔΕΥΑΙ συμβαίνει το αντίθετο. Δηλαδή, έχουμε μικρότερες καταναλώσεις το καλοκαίρι από τον χειμώνα, λόγω της απουσίας μεγάλου μέρους του πληθυσμού.