Τα επαναλαμβανόμενα «λάθη» για τα κρούσματα του ιού δεν μπορεί να είναι λάθη…

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΣΤΟ…ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΕΟΔΥ

Και ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης «καυτηρίασε» χθες την τακτική του Οργανισμού, απέναντι στην περιοχή μας με συγκεκριμένα γεγονότα
Δικαιώνεται δυστυχώς ο «Π.Λ.» όταν περίπου πριν 1 μήνα
ζητούσε παραίτηση του Προέδρου του

KORONOIOS EODY DEIGMATA

• «Και επειδή οι ευθύνες προσωποποιούνται συνήθως στην κεφαλή του κάθε φορέα, χωρίς περιστροφές μπορούμε να πούμε ότι ο Πρόεδρός του κ. Παν. Αρκουμανέας, αποδεικνύεται ανίκανος στον διοικητικό και οργανωτικό τομέα.

Το επίπεδο συνεργασίας του ΕΟΔΥ με τους κατά τόπους φορείς είναι ανύπαρκτο! Το επιβεβαίωσαν εξάλλου με πρόσφατες δηλώσεις τους ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων. Το επιβεβαιώνει όμως και το γεγονός πως ακόμη και σήμερα, έξι μήνες μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο ΕΟΔΥ δεν μπόρεσε να αναπτύξει ένα ευρύτερο δίκτυο συνεργασιών με τις περιφερειακές υγειονομικές υπηρεσίες, ώστε να επεκταθούν οι έλεγχοι και να καλύπτονται έτσι περισσότερες ανάγκες».
To απόσπασμα αυτό είναι από κύριο άρθρο που δημοσίευσε ο «Πρωινός Λόγος» στις 19 Αυγούστου 2020, με αφορμή τότε την αδυναμία του ΕΟΔΥ να προχωρήσει έγκαιρα σε ελέγχους των εισερχομένων από τη γειτονική Αλβανία (και την κοροϊδία που επεφύλαξε με τα στέλνω – δεν στέλνω κλιμάκια για έλεγχο), αλλά και εν γένει με την ανυπαρξία συνεργασίας με τις τοπικές υπηρεσίες για καλύτερους ελέγχους και ιχνηλατήσεις στην Ήπειρο, προκειμένου να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα κρούσματα κορωνοϊού, που είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν αυξητική τάση.
Οι διαμαρτυρίες και οι εκκλήσεις των τοπικών αρχών μπορεί να μην εισακούστηκαν αρχικά τότε από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος χρειάστηκε να φτάσει «ο κόμπος στο χτένι» για να στείλει κλιμάκια στην Κακαβιά και να οδηγηθεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στη λήψη «σκληρών» μεν, αλλά αναγκαίων μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων στα σύνορα. Έτσι περιορίστηκε η εισαγωγή κρουσμάτων και από τη γειτονική Αλβανία, προστατεύοντας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας καθώς θα ήταν αδύνατη η διαχείριση και των κρουσμάτων που εντοπίζονται στην Αλβανία αφού πιθανότατα αρκετοί από αυτούς θα αναζητούσαν καλύτερες υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα.

Συνεχή ολισθήματα
Η περίπτωση της Κακαβιάς ήταν η κορυφή του «παγόβουνου» όσον αφορά τα προβλήματα δυσλειτουργιών που από τότε είχαν αρχίσει να επισημαίνονται σε ότι αφορά τις δράσεις του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο. Μία από τις κινήσεις, που προκάλεσε αίσθηση και επιβεβαιώνει ότι «κάτι τρέχει» με τον ΕΟΔΥ, είναι και η απαγόρευση στην Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου να εκδίδει καθημερινά ενημερωτικά δελτία για τα κρούσματα που διαπιστώνονται σε τοπικό επίπεδο. Είναι μάλιστα οξύμωρο το γεγονός, ότι ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν εκείνη που είχε ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, για να την ακολουθήσουν άλλες στη συνέχεια, μόνο στην Ήπειρο δόθηκε εντολή να μη γνωστοποιούνται τα κρούσματα! Ο Περιφερειάρχης ερωτηθείς μάλιστα χθες δεν μπόρεσε να δώσει σαφή εξήγηση: «Εμείς δείξαμε το δρόμο της σιγουριάς, της ασφάλειας και της ησυχίας του κόσμου με αυτό που κάναμε και ενοχλήσαμε. Αυτή είναι η αλήθεια», περιορίστηκε να πει.

Απαράδεκτη τακτική
Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέας παρά τα όσα έγιναν τον περασμένο Αύγουστο βεβαίως και δεν παραιτήθηκε, αλλά ούτε και άλλαξε στάση ως προς την Ήπειρο, την οποία για ανεξήγητους λόγους φαίνεται να την έχει εντάξει τελευταία στη λίστα των προτεραιοτήτων του. Ακόμη και αν αναγνωριστεί ο φόρτος εργασίας του ΕΟΔΥ, λάθη και παραλείψεις όπως αυτές που διαπιστώνονται στην Ήπειρο δεν δικαιολογούνται, ενώ δεν μπορεί να καταλάβει κανείς προς τι η αρνητική στάση που υπάρχει ως προς αιτήματα που διατυπώνονται από τοπικούς φορείς που στόχο έχουν την προστασία των κατοίκων τους. Τα επαναλαμβανόμενα «λάθη» για τα κρούσματα δεν μπορεί να εξηγηθούν και δικαιολογημένα έχει σχηματιστεί η εντύπωση ότι για τον ΕΟΔΥ και προσωπικά για τον κ. Αρκουμανέα η Ήπειρος για πολλούς έχει μπει στο… στόχαστρο.

Οξύτατη κριτική Περιφερειάρχη
Οξύτατη επίθεση κατά του ΕΟΔΥ εξαπέλυσε χθες ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή τον τρόπο διαχείρισης κρουσμάτων στην Παιδόπολη της Αγίας Ελένης, αλλά και την αδιαφορία που επιδεικνύει μέχρι σήμερα για οργανωμένους ελέγχους στις δομές προσφύγων και μεταναστών.
Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε μάλιστα και σε συγκεκριμένα συμβάντα που επιβεβαιώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τον ΕΟΔΥ. Υπενθύμισε τη «χρέωση» κρουσμάτων στην Ήπειρο που εντοπίζονται σε άλλους νομούς της χώρας, επειδή είχαν δηλώσει τόπο μόνιμης κατοικίας κάποια περιοχή της Ηπείρου, ή επειδή είχαν τύχει να εκδώσουν ΑΜΚΑ στην Ήπειρο, αλλά και τη φασαρία που έγινε ώστε επιτέλους να δεήσει ο ΕΟΔΥ να στείλει κλιμάκιο ελέγχου στην Κακαβιά.

«Διπλασίασαν» κρούσματα!
Η «σταγόνα» όμως που ξεχείλισε το «ποτήρι» ήταν τα 22 κρούσματα στη Δομή Μεταναστών και Προσφύγων στην Παιδόπολη της Αγίας Ελένης και ιδιαίτερα η λανθασμένη αναφορά του περασμένου Σαββάτου για δώδεκα κρούσματα αλλοδαπών, όταν αυτά ήταν έξι και απλά ο ΕΟΔΥ τα «διπλασίασε» επειδή τα χρέωσε δύο φορές, μια φορά με τα ονόματά τους στα Αγγλικά και μία στα ελληνικά! «Αυτό δείχνει ότι αυτοί που πρέπει να έχουν δέκα φορές περισσότερο από εμάς την προσοχή, δεν την έχουν» τόνισε ο κ. Καχριμάνης
Αναφέρθηκε επίσης στην αδιαφορία που επιδείχτηκε για τα τέσσερα ασυνόδευτα παιδιά που εντοπίστηκαν στην Ηγουμενίτσα, εκ των οποίων τρία ήταν θετικά στον κορωνοϊό, για να καταλήξει στο μεγάλο πρόβλημα που εντοπίζεται με την αδιαφορία διεξαγωγής τεστ σε όλες τις δομές μεταναστών.

Έλεγχος στις δομές
Προβληματισμός υπάρχει όμως και για τη δομή του Κατσικά, καθώς μετανάστης που ήταν πρόσφατα στη Δομή, βρέθηκε θετικός στην Αθήνα.
«Δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι η κατάσταση», τόνισε ο κ. Καχριμάνης και συνέχισε: «Έπρεπε άμεσα να ληφθούν τα μέτρα και για τις δύο δομές. Σκεφτείτε αυτός ο κόσμος να βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση και μετά να βρεθεί όλη η πόλη. Όπως απαιτώ από όλο τον κόσμο να σέβονται τις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε, έχω την ίδια απαίτηση και από τον ΕΟΔΥ και από την Ύπατη Αρμοστεία και όσους χειρίζονται τους μετανάστες. Η περιοχή δεν δημιούργησε κανένα θέμα. Έχουμε αγκαλιάσει όλο τον κόσμο, αλλά δεν μπορεί στην πρώτη δυσκολία οι αρμόδιοι να κάνουν τους αναρμόδιους. Ούτε αυτοί που είναι μέσα χρωστάνε τίποτα, ούτε εμείς που είμαστε έξω. Είναι άνθρωποι που ζουν στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων».

Η ευθύνη του Υπ. Υγείας
Η χθεσινή δημόσια τοποθέτηση του Περιφερειάρχη θα φανεί τις επόμενες ημέρες εάν «συγκινήσει» ή ταρακουνήσει τους αρμόδιους, συμπεριλαμβανομένους και του Υπουργείου Υγείας, που επιτέλους θα πρέπει να θέσουν προς των ευθυνών της την ηγεσία του ΕΟΔΥ, η οποία ενώ «τρέχει» σε κάθε άλλη περιοχή που εντοπίζονται μαζικά κρούσματα, στην Ήπειρο δεν έχει φροντίσει ακόμη ώστε να εκδοθεί (σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας) απόφαση για επιβολή καραντίνας στους φιλοξενούμενους στην Παιδόπολη Αγία Ελένη, παρά τα 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Αλλαγή ή παραίτηση!
«Ο κ. Αρκουμανέας με τη στάση και την τακτική του προκαλεί ζητήματα, που δεν συνάδουν με το αξίωμα του Προέδρου του Ε.Ο.Δ.Υ. Είναι ζήτημα απειρίας; Ίσως. Είναι απόρροια διοικητικών δυσλειτουργιών; Μπορεί. Ή μήπως πρόκειται για επίδειξη αλαζονείας;
Και τα τρία πάντως παίζουν το ρόλο τους. Εκείνο όμως που βαραίνει την πλάστιγγα είναι μάλλον η υπέρμετρη υπεροψία. Όταν βρισκόμαστε σε «πόλεμο», τέτοιες συμπεριφορές οδηγούν στον όλεθρο! Για την αποτροπή του, υπάρχει μόνο μια λύση: Η άμεση απομάκρυνσή του από την προεδρία του ΕΟΔΥ».
Τα παραπάνω ήταν ο επίλογος του άρθρου του «Π.Λ.» της 19ης Αυγούστου. Μετά και τα όσα έχουν μεσολαβήσει έκτοτε, ισχύουν και με το παραπάνω. Εκτός και αν αλλάξει τακτική και αρχίσει επιτέλους να αντιληφθεί ότι και η Ήπειρος, είναι Ελλάδα.

Έκκληση προς πολίτες
Ο Περιφερειάρχης έκανε για άλλη μια φορά χθες έκκληση προς τους πολίτες να εφαρμόζουν με σχολαστικότητα τα μέτρα: «Εμείς εδώ στην Ήπειρο πορευτήκαμε μέχρι σήμερα με σύνεση, θεωρώ υποχρέωσή μας να σκεφτούμε τις συνέπειες που θα έχουμε αν δεν συνεχίσουμε όπως ξεκινήσαμε από την αρχή. Κάνω έκκληση στους πάντες να παίρνουν τα μέτρα προφύλαξης. Από τα θετικά δείγματα που βρέθηκαν στην περιοχή μας, φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι δεν υπολογίζουν ούτε τον εαυτό τους, ούτε τους διπλανούς τους, ούτε τους μεγαλύτερους σε ηλικία και τους ανθρώπους που χρειάζονται τη δική μας συμπαράσταση. Μη δημιουργούμε άλλα θέματα και μακριά από μας αυτοί που λένε δεν υπάρχει τίποτε. Αυτοί είναι πιο επικίνδυνοι από όλους».