Έως 14 Δεκεμβρίου -και βλέπουμε- παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα

«ΟΜΗΡΟΣ» ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ Η ΧΩΡΑ!

Μόνο το εμβόλιο θα την… απελευθερώσει από τα δεσμά του κορωνοϊού

Ασανσέρ τα κρούσματα (1.882), 100 νέοι θάνατοι και 622 οι διασωληνωμένοι

• Στην Ήπειρο χαμηλές οι πτήσεις του ιού: 5 Γιάννενα, 7 Πρέβεζα, 1 Άρτα

EMBOLIO XERI

• «Όμηρος» της πανδημίας παραμένει η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.

Παρά τις τέσσερις εβδομάδες εφαρμογής του καθολικού lockdown, τα καθημερινά κρούσματα θυμίζουν «ασανσέρ» ανεβοκατεβαίνοντας πάνω και κάτω από το όριο των 2.000, οι θάνατοι συνεχίζουν να είναι πάρα πολλοί επί ημέρες και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε ύψος ρεκόρ. Συγκεκριμένα χθες ανακοινώθηκαν 1.822 νέα κρούσματα, 100 νέοι θάνατοι και 622 ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι.

«13αρι» στην Ήπειρο
Στην Ήπειρο η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται, έστω με μικρές… ανατροπές: Χθες ανακοινώθηκαν 13 νέα κρούσματα, (5 σε Γιάννενα, 7 σε Πρέβεζα, 1 σε Θεσπρωτία), τα οποία όμως δεν επιτρέπουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού και χαλάρωσης των μέτρων ακόμη και σε οικογενειακό επίπεδο, καθώς ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην κοινωνία και ανά πάσα στιγμή ξεπηδούν νέες εστίες, όπως συνέβη και τελευταία στην περίπτωση του στρατοπέδου «Κατσιμήτρου» ή την τελευταία εβδομάδα στην Πρέβεζα.

Παράταση του lockdown
Οι χθεσινοί πανελλαδικοί αριθμοί κρουσμάτων, θανάτων, διασωληνωμένων σε συνδυασμό με αυτούς του προηγούμενου διημέρου, οδήγησαν Επιστήμονες και Κυβέρνηση να παρατείνουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για μια ακόμη εβδομάδα, ήτοι μέχρι τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου. «Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται προφανές ότι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απομακρύνεται χρονικά», ήταν η δήλωση του Κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, με την οποία συνόδευσε την ανακοίνωση παράτασης του Lockdown.

Τα εποχιακά καταστήματα
Από τη Δευτέρα η μοναδική «έκπτωση» που γίνεται είναι το άνοιγμα των εποχιακών καταστημάτων με χριστουγεννιάτικα είδη, ενώ τα επόμενα που είναι στο πρόγραμμα να ανοίξουν είναι τα κομμωτήρια και οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.
Το ποιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν και ποια ακριβώς ημερομηνία πριν τα Χριστούγεννα δεν είναι ακόμη ξεκαθαρισμένο, χωρίς να αποκλείεται και νέα επέκταση των καθολικών μέτρων και για λίγες ημέρες ακόμη. Είναι σαφές όμως και από την πρόσφατη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, ότι την περίοδο των εορτών δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία (όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο), τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης και οι πολυχώροι πολιτισμού.

Οι αποφάσεις για
τα σχολεία
Όσον αφορά τα σχολεία, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το άνοιγμά τους πριν τις γιορτές. Ο Καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Χαράλαμπο Γώγος, υποστήριξε ότι με τα σημερινά δεδομένα, πιθανότατα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά σχολεία. Αυτό που «παίζει» είναι αν θα αρχίσουν στις 14. «Αν δεν αρχίσουν στις 14 τα δημοτικά, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως, υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές», ανέφερε.

Οι ελπίδες στο εμβόλιο
Το άνοιγμα των καταστημάτων, όποτε και αν γίνει, θα γίνει με αυστηρούς κανόνες οι οποίοι θα ισχύσουν σε βάθος χρόνου. Ήδη οι επιστήμονες προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να ενσκήψει τρίτο κύμα πανδημίας, το οποίο θα είναι πολύ πιο ισχυρό και θανατηφόρο από το δεύτερο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ελπίδες στρέφονται πλέον στο εμβόλιο, που θα «απελευθερώσει» τη χώρα και όλο τον κόσμο από τα «δεσμά» της πανδημίας. Στον εμβολιασμό παρέπεμψε και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος για την ριζική αντιμετώπιση του ιού: «Αυτά τα Χριστούγεννα θα υπάρχει και θα είναι ορατή η ελπίδα που φέρνει σε ολόκληρο τον κόσμο η επιστήμη. Το ένα μετά το άλλο μια σειρά εμβόλια μπαίνουν στη διαδικασία της τελικής έγκρισης και θα είναι στη χώρα μας».

Εθελοντικός ο εμβολιασμός
Επιπρόσθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε τη λειτουργία 1.018 κέντρων εμβολιασμού σε όλη τη χώρα και υπογράμμισε ότι «ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρχει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του». Η παρουσία του εμβολίου θα έχει ως αποτέλεσμα να χαλαρώσουμε «τέλος Άνοιξης με αρχές του καλοκαιριού» εκτίμησε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, εξηγώντας πως παρά το πρώτο κύμα εμβολιασμών, κάποια μέτρα θα ισχύουν μέχρι το καλοκαίρι. Ουσιαστικά η τοποθέτηση του κ. Γώγου ήταν προμήνυμα για το πώς θα διαμορφωνόταν η -αναμενομένη για χθες- εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών του Υπουργείου Υγείας για τα βήματα και το χρόνο επιστροφής των μαθητών στα θρανία.

Mε κορωνοϊό από Αλβανία
Αν στην Ήπειρο η κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται υπό έλεγχο στη γειτονική Αλβανία η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ανεξέλεγκτη. Η τελευταία ανακοίνωση ανέφερε 705 νέα κρούσματα και 17 νεκρούς, όμως είναι «κοινό μυστικό», ότι ειδικά ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα, καθώς δεν γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι. Αυτό είναι εμφανές και στην Κακαβιά, που αποτελεί τη μοναδική «πύλη» εισόδου προς τη χώρα μας, όπου από τα rapid test που πραγματοποιεί η Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ, μόνο σε διάστημα ενός διημέρου καταγράφηκαν 25 κρούσματα σε πολίτες που ανήκουν στις κατηγορίες με δικαίωμα εισόδου και παραμονής στη χώρα μας. Σε αυτούς η είσοδος επιτρέπεται με την προϋπόθεση να τηρούν τα μέτρα που προβλέπονται και ειδικά να τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών. Εκείνο όμως που έχει επισημάνει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ ο «Π.Λ.» είναι η δυσκολία που υπάρχει στις αρμόδιες υπηρεσίες του τόπου προορισμού τους να ελέγξουν αν πράγματι τίθενται σε καραντίνα ή αν κυκλοφορούν ελεύθερα, αποτελώντας εν δυνάμει πρόξενοι διασποράς του κορωνοϊού.
Τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για την Κακαβιά και γενικά για την είσοδο στη χώρα μας από την Αλβανία, πήραν κι αυτά παράταση μέχρι την 14η Δεκεμβρίου.

Η χθεσινή κατανομή
Από τα 1.882 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες μόνο 8 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να κρατά την πρωτιά με 428 κρούσματα, αρκετά λιγότερα από άλλες ημέρες, ενώ ακολουθεί η Αττική με 334. Τα υπόλοιπα κατανέμονται ως εξής: 121 από Λάρισα, 110 από Πιερία, 76 από Σέρρες, 75 από Δράμα, 71 από Ημαθία, 69 από Πέλλα, 50 από Ξάνθη, 49 από Καβάλα, 43 από Καρδίτσα, 38 από Κοζάνη, Τρίκαλα, 35 από Μαγνησία, 28 από Έβρο, 24 από Λέσβο, 23 από Ροδόπη, 19 από Χαλκιδική, 17 από Aχαΐα, 16 από Γρεβενά, Φθιώτιδα, 15 από Ηράκλειο, 12 από Κιλκίς, 10 από Φλώρινα, 9 από Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Χανιά, 8 από Ευρυτανία, 7 από Πρέβεζα, Βοιωτία, 6 από Καστοριά, Χίο, 5 από Ιωάννινα, Αρκαδία Ρέθυμνο, 4 από Εύβοια, Κέρκυρα, Κορινθία, Φωκίδα, 3 από Ηλεία, Κάλυμνο, Λακωνία, 2 από Θάσο, Μήλο, Σάμο, 1 από Άρτα, Αργολίδα, Θήρα, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Νάξο, Ρόδο, Σύρο και 40 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.