Ομόφωνη παραίτηση καθηγητών της Σχολής Γεωπονίας Πανεπ. Ιωαννίνων

ΟΧΙ ΠΤΥΧΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ!

Σε ομηρία οι απόφοιτοι 5ετούς φοίτησης, αφού ακόμη δεν τους έχουν αποδοθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνου, παρά το πιστοποιημένο πρόγραμμα σπουδών

Το άρθρο 126 δεν δίνει καθαρή λύση, διατηρώντας το διαχωρισμό των Γεωπονικών Σχολών

TMHMA GEOPONIAS ARTA

• Η προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ σε ΑΕΙ, διαιωνίζεται μέχρι και σήμερα και διατηρεί σε «ομηρία» τους αποφοίτους των φοιτητών πενταετούς φοίτησης Γεωπονικών Σχολών, στους οποίους δεν τους έχουν αποδοθεί επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνου. 

Η νυν Κυβέρνηση επιχειρεί -με καθυστέρηση- να δώσει λύση στο πρόβλημα μέσω νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο όμως δεν ικανοποιεί τους φοιτητές, αλλά ούτε και την Ακαδημαϊκή κοινότητα και ειδικά το Επιστημονικό προσωπικό της Γεωπονικής Σχολής Ιωαννίνων που εδρεύει στην Άρτα, το οποίο υπέβαλλε ομαδικά την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας. 

Όπως αναφέρουν στην ομόφωνη απόφασή της Συνέλευσης της Σχολής, το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν δίνει καθαρή λύση στο πρόβλημα, καθώς διατηρεί το διαχωρισμό των Γεωπονικών σχολών που αναφέρονται ονομαστικά και σε όλες τις άλλες (που προέρχονται από τα ΤΕΙ), που αναφέρονται συνολικά και οι οποίες θα πρέπει κατά μόνας να αιτηθούν την αναγνώρισή τους! 

Στο «πόδι» ο νόμος για τα πρώην ΤΕΙ

Όπως προαναφέραμε το πρόβλημα έχει τις ρίζες της στην απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει τα ΤΕΙ σε ΑΕΙ, χωρίς παράλληλα να διασφαλίσει και το ζήτημα των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται 17 συνολικά   Τμήματα, μεταξύ των οποίων: Γεωπονίας Ιωαννίνων, Γεωπονίας,  Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας, Θεσσαλίας, Γεωπονίας Πατρών, Γεωπονίας Πελοποννήσου, Γεωπονίας Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Γεωπονίας Δυτ. Μακεδονίας, Γεωπονίας Διεθνούς Πανεπιστημίου. 

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Γεωτεχνικών καθορίστηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με Προεδρικό Διάταγμα αρχικά το 2000 και ακολούθησε τροποποίηση το 2014, με το οποίο καθορίστηκε η προέλευση των συγκεκριμένων πτυχιούχων/δικαιούχων. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα  με το Π.Δ. «η  άσκηση του επαγγέλματος του γεωπόνου επιτρέπεται μόνον:

α) στους πτυχιούχους γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των: αα) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ββ) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας,

γγ) Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης,

δδ) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος και

β) σε όσους έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του γεωτεχνικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 38/2010 « Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, και άλλες διατάξεις» (Α' 78), όπως ισχύει, καθώς και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται σύμφωνα με αυτό».

Τα άφησαν… «ξεκάρφωτα»!

Από το σημείο αυτό αρχίζει το «μπλέξιμο»: Για τα Τμήματα που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ της χώρας με τα Πανεπιστήμια, με τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και μετεξελίχθηκαν σε 5ετή σύγχρονα Τμήματα Γεωπονίας (αλλά και νέα που ιδρύθηκαν), δεν λήφθηκε πρόνοια ώστε και αυτά να περιληφθούν στο ανωτέρω άρθρο (με τροποποίηση) και έκτοτε παρέμεινε η εκκρεμότητα. 

Πρακτικά οι απόφοιτοι αυτών των Τμημάτων δεν μπορούν να εγγραφούν στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), για να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να εργαστούν στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μη μπορώντας να εργαστούν σε οποιαδήποτε θέση αφορά το πτυχίο τους ως Π.Ε. Γεωπόνοι/Γεωτεχνικοί, στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, όπως π.χ. εκτιμητές ζημιών στον ΕΛΓΑ. 

Θύματα οι φοιτητές

Θύματα της κατάστασης αυτής είναι οι φοιτητές που καλούνται να πληρώσουν μια πρόχειρη και αποσπασματική «μεταρρύθμιση» της προηγούμενης Κυβέρνησης, αλλά και μιας καθυστέρησης και δυσκολίας  που δεν εξηγείται επαρκώς ούτε από τη σημερινή. 

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα αφορά τους νέους φοιτητές, αυτούς δηλαδή που εισήχθησαν μετά την ανωτατοποίηση του Τμήματος, καθώς οι απόφοιτοι του Τμήματος που λειτουργούσε ως  ΤΕΙ -όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Συνέλευσης της Σχολής Άρτας- απολαμβάνουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα από το 1989!

Πτυχία χωρίς αντίκρισμα!

Στην ομόφωνη απόφασή της η Συνέλευση της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τονίζει, ότι οι πρώτοι φοιτητές στο Τμήμα πενταετούς φοίτησης εισήχθησαν το 2019 και μάλιστα το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών είναι πιστοποιημένο και κατά 90% ταυτίζεται με το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζουν καθιερωμένες Γεωπονικές σχολές της Ελλάδος και του Εξωτερικού. Επισημαίνει ότι η Πολιτεία, αν και επιλέγει φοιτητές για να σπουδάσουν στο Τμήμα Γεωπονική Επιστήμη, τους αποκρύβει «ότι ακόμη δεν έχει αποδώσει επαγγελματικά δικαιώματα με την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, καθιστώντας το πτυχίο τους άξιο για κορνίζα και χωρίς κανένα επαγγελματικό αντίκρισμα στην Ελλάδα». 

Οι καθηγητές αναφέρουν επίσης το αυτονόητο: Ότι η έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων αμφισβητεί στην πράξη την ίδια της υπόσταση, «παρά το κύρος και την αναγνωρισμένη αξία του ακαδημαϊκού προσωπικού που υπηρετεί σε αυτή, το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σπουδών που οργανώνει κ.α.».  

Σχολές δύο ταχυτήτων

Όπως προαναφέραμε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων παραμένει ο διαχωρισμός των δύο «ειδών» Γεωπονικών Σχολών. Σύμφωνα με τη συνέλευση του Τμήματος Γεωπονίας Άρτας, όσες δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό Π.Δ., θα πρέπει να κινηθούν από μόνες τους για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, «αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοι με την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να προβλέπει ρητές προθεσμίες για την ευόδωση του αιτήματός τους, αλλά καταλήγει στην αόριστη αναφορά έκδοσης μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δημιουργώντας οφθαλμοφανή περιθώρια για τη διατήρηση των συνθηκών ομηρίας χιλιάδων πτυχιούχων». 

Καταλήγοντας τα μέλη της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δηλώνουν ότι «έχοντας πλήρη επίγνωση για τις πράξεις μας και με αίσθημα ευθύνης και αξιοπρέπειας, τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποφασίζουμε να υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας στην αξιότιμη κα Πρύτανη και να απαλλάξουμε πλέον το Δημόσιο από το κόστος της μισθοδοσίας μας, αφού, όπως φαίνεται, δεν μας χρειάζεται».  

Στήριξη από Δήμο Αρταίων 

Το δίκαιο αίτημα των φοιτητών Γεωπονίας στηρίζει με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων. «Η μη δυνατότητα εγγραφής τους συνεπάγεται τη μη απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των αποφοίτων του τμήματος, με συνέπεια τον καθολικό αποκλεισμό τους από τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του Π.Ε. Γεωπόνου/Γεωτεχνικού. Τέλος η έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν περιορίζει απλά την ελκυστικότητα της Σχολής, αλλά αμφισβητεί στην πράξη την ίδια την υπόστασή της», τονίζει ο Δήμος Αρταίων.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ!

Ανακοινώσεις εξέδωσαν η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η βουλευτής Ιωαννίνων και αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη (υφυπουργός Παιδείας κατά την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ), οι οποίοι επιτίθενται στην Κυβέρνηση επειδή δεν έλυσε το πρόβλημα, χωρίς ούτε λέξη αυτοκριτικής για την προχειρότητα με την οποία έγιναν τα ΤΕΙ, ΑΕΙ, όταν και θα έπρεπε ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων. 

Το κράτος έχει συνέχεια και θα πρέπει -έστω και τώρα- να δοθεί λύση, να σταματήσουν οι φοιτητές να πληρώνουν «τα σπασμένα» πολιτικών επιλογών και τα όποια κωλύματα υπάρχουν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν… Σε κάθε όμως περίπτωση πρέπει υπεύθυνα κάποιος κυβερνητικός παράγοντας να εξηγήσει με σαφήνεια για ποιο λόγο αντιμετωπίζονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά οι γεωπονικές σχολές…