ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ!

-Χιλιάδες πολίτες διεκδικούν μία θέση σε Περιφερειακό και Δημοτικά Συμβούλια σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου. • Αλωνίζουν ήδη πόλεις και χωριά αναζητώντας σταυρούς.

◗ Ο «χάρτης» με τους 27 δημοτ. συνδυασμούς στην Π.Ε. Ιωαννίνων…

KALPES DHMOTIKES PERIFEREIAKES EKLOGES

• Εδώ και αρκετό καιρό, ήδη από τα μέσα περίπου του καλοκαιριού, έχει ξεκινήσει η «μάχη του σταυρού» για τους υποψηφίους των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, η οποία όμως θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς διανύουμε πλέον την κατεξοχήν προεκλογική περίοδο.

Σε αρκετές χιλιάδες ανέρχονται στο σύνολό τους οι υποψήφιοι περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι σε όλη την Ήπειρο, οι οποίοι αναζητούν ήδη ψηφοφόρους προκειμένου να εξασφαλίσουν την εκλογή τόσο την προσωπική τους όσο και των συνδυασμών στους οποίους ανήκουν. Ο ακριβής αριθμός τους θα διαπιστωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου με την ανακήρυξη των συνδυασμών από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία. Περίπου οι μισοί υποψήφιοι, πάντως, βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, στους οκτώ Δήμους της οποίας κατέρχονται συνολικά 27 συνδυασμοί με δεκάδες έως εκατοντάδες υποψηφίους ο καθένας.

Οι περισσότεροι, επτά συνδυασμοί, κατεβαίνουν στον Δήμο Ιωαννιτών, ενώ επτά είναι και οι παρατάξεις που διεκδικούν το «τιμόνι» ή μία καλή έστω επίδοση και στην Περιφέρεια Ηπείρου. 

Οι Δήμοι Ν. Ιωαννίνων

- Λιγότεροι κατά δύο σε σχέση με το 2019 είναι οι συνδυασμοί που θα δώσουν στις 8 Οκτωβρίου την εκλογική μάχη για τον Δήμο Ιωαννιτών. Συγκεκριμένα, τη δημαρχία διεκδικούν ο νυν Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου και η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», ο Θωμάς Μπέγκας και η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», η Τατιάνα Καλογιάννη και τα «Ιωάννινα_2023», ο Νίκος Γκόντας και η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», ο Παντελής Κολόκας και τα «Γιάννενα Όμορφη Πόλη», η Όλυ Τσουμάνη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Χρήστος Πατσούρας με την παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα». Από τις παρατάξεις αυτές, καινούρια προσθήκη είναι μόνο αυτή του Παντελή Κολόκα. Όλες οι υπόλοιπες εκπροσωπούνται ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ απουσιάζει αυτή τη φορά η παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα «Γιάννενα Τώρα», η οποία έχει απορροφηθεί από εκείνη της Δημοτικής Αρχής και το «Μέτωπο Δράσης» του Βασίλη Καφαράκη που το 2019 δεν είχε καταφέρει να μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

- Στον Δήμο Ζίτσας τέσσερις είναι οι συνδυασμοί που θα κατέβουν στις εκλογές. Ο νυν Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος θα διεκδικήσει, με πολλές αξιώσεις μάλιστα, μία ακόμη θητεία. Απέναντί του έχει τον πρ. αντιδήμαρχο και πρ. περιφερειακό σύμβουλο Σπύρο Πάϊκα, την Γιάννα Γεωργούλη, επί σειρά ετών αντιδήμαρχο στη δική του Δημοτική Αρχή, η οποία κατεβαίνει υποψήφια με ανεξάρτητο συνδυασμό, ενώ στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ έχει τεθεί επικεφαλής αυτή τη φορά η Σπυριδούλα Δαρδάνα.

- Στον Δήμο Ζαγορίου κατέρχονται δύο υποψήφιοι δήμαρχοι, γεγονός που σημαίνει ότι η μάχη θα κριθεί στον πρώτο γύρο. Πρόκειται για τον νυν Δήμαρχο Γιώργο Σουκουβέλο, ο οποίος θα διεκδικήσει μία ακόμη θητεία και για τον επιχειρηματία Λευτέρη Ζαρκάδα, επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία για το Ζαγόρι», η οποία προήλθε από τη συνένωση των παρατάξεων των πρώην δημάρχων Λεωνίδα Τσουμάνη και Βασίλη Σπύρου.

- Στον Δήμο Κόνιτσας οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι τρεις. Πρόκειται για τον σημερινό Δήμαρχο Νικόλαο Εξάρχου, ο οποίος θέλει δεύτερη θητεία, για τον πρ. δήμαρχο Ανδρέα Παπασπύρου, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής κοινού ψηφοδελτίου που συγκροτήθηκε με τη συνεργασία της δικής του παράταξης με την παράταξη «Ο τόπος που θέλω να ζω» του Βασίλη Σπανού, ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατεβάζει δικό της συνδυασμό με εκ νέου επικεφαλής τον Δημήτρη Σδούκο. 

- Στον Δήμο Μετσόβου, μετά την απόσυρση του νυν Δημάρχου Κώστα Τζαφέα, δύο είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Η Μαρία – Χριστίνα Αβέρωφ, η οποία κατεβαίνει για πρώτη φορά με τον συνδυασμό «Μαζί Ψηλά» και, αν εκλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Μέτσοβο και ο Θεόφιλος Σούλτης, ο οποίος κατεβαίνει επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία Προόδου» που συγκροτήθηκε με τη σύμπραξη των τριών σημερινών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, της δικής του και εκείνων των Σπύρου Βασιλείου και Αποστόλη Μπιτούνη.

-Στον Δήμο Δωδώνης από τους πέντε συνδυασμούς που είχαν ανακοινωθεί για τις εκλογές, το «νήμα» έκοψαν τελικά οι τρεις. Έτσι, τη δημαρχία θα διεκδικήσουν ο σημερινός Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης και ο πρ. αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας, ενώ δικό της ψηφοδέλτιο κατεβάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Αντώνη Πετράκη. Από τη μάχη αποσύρθηκε ο Νίκος Λώλος, ενώ δεν κατάφερε να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο ο πρ. δήμαρχος Γιάννης Μπούκας. 

- Στον Δήμο Πωγωνίου αδιαφιλονίκητο φαβορί προβάλλει ο νυν Δήμαρχος Κώστας Καψάλης, επί σειρά ετών επικεφαλής του Δήμου. Αντίπαλός του στις 8 Οκτωβρίου θα είναι ο παλιός του συνεργάτης Χρήστος Γκόγκος, πρ. αντιδήμαρχος και πρ. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ψηφοδέλτιο κατεβάζει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον συνδικαλιστή Δημήτρη Ροσιλόβαλη.

- Τέλος, τρεις υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, έπειτα από την αποχώρηση του νυν Δημάρχου Γιάννη Σεντελέ. Πρόκειται για τον σημερινό Αντιδήμαρχο Νίκο Βαΐτση, «διάδοχο» κατά κάποιο τρόπο του κ. Σεντελέ, για τον Λάμπρο Τραγουδάρα, ο οποίος έχει συγκροτήσει ανεξάρτητο συνδυασμό και για τον Λεωνίδα Λεοντάρη, επικεφαλής του συνδυασμού της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η Περιφέρεια Ηπείρου

Ξεκάθαρο είναι πλέον το τοπίο στην Περιφέρεια Ηπείρου ενόψει των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου. Συνολικά επτά συνδυασμοί θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, τέταρτη συνεχόμενη θητεία στη θέση του Περιφερειάρχη θα διεκδικήσει ο Αλέκος Καχριμάνης, επικεφαλής της παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου», ο οποίος την προηγούμενη φορά εξελέγη άνετα συγκεντρώνοντας ποσοστό 57,10%.

Θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πρ. βουλευτή Γιάννη Στέφο και τον συνδυασμό «Κοινό των Ηπειρωτών» που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Σπύρο Ριζόπουλο και τους ανεξάρτητους «Ορίζοντες Ηπείρου, τον Στέφανο Ζούμπα και την παράταξη «Ήπειρος Όλον», με αναφορά στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, τον Γιώργο Πρέντζα και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ, τον Ζώη Γαλατά της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση» στην Ήπειρο – Αγωνιστικό Μέτωπο» και τον Λάμπρο Γεωργόπουλο, ο οποίος δοκιμάζεται για πρώτη φορά στον περιφερειακό στίβο ως επικεφαλής της παράταξης «ΦΩΣ».

Eκδηλώσεις – ομιλίες

Kαθώς ο χρόνος «τρέχει», τις επόμενες ημέρες θα γίνουν αρκετές προεκλογικές εκδηλώσεις με ομιλίες από επικεφαλής συνδυασμών και παρουσιάσεις ψηφοδελτίων. Όσον αφορά στον Δήμο Ιωαννιτών, το σύνολο των υποψηφίων της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα γίνει σήμερα, Δευτέρα και ώρα 19.30 στο ξενοδοχείο «Grand Serai». Επίσης σήμερα και ώρα 18.00 θα γίνει και από την παράταξη του Θωμά Μπέγκα «Ενότητα πολιτών Νέα Γιάννενα» η παρουσίαση των τοπικών ψηφοδελτίων της Δ.Ε. Ιωαννίνων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο Ναυτικού Ομίλου. 

Τους υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους της παρουσιάζει και η παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννης. Εκδηλώσεις θα γίνουν αύριο, Τρίτη, ώρα 19.00 στην πλατεία της Πεδινής, μεθαύριο, Τετάρτη, ώρα 19.00 στο ισόγειο του παλαιού Δημαρχείου Κατσικά, την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.00 στο κέντρο προβολής σπηλαίου «Άννα Πετροχείλου» και την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο Ανατολής.

Σε επίπεδο Περιφέρειας, ο Αλέκος Καχριμάνης σε εκδήλωση που θα λάβει χώρα μεθαύριο, Τετάρτη, και ώρα 7.30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου «Du Lac». θα παρουσιάσει τις βασικές προγραμματικές θέσεις της παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» και το πλήρες ψηφοδέλτιό της. Αύριο, Τρίτη, πάλι και ώρα 7.30 μ.μ. θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου, στη Στοά Σάρκα, η παρουσίαση του ψηφοδελτίου της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» με επικεφαλής τον Ζώη Γαλατά, ενώ το ψηφοδέλτιο της παράταξης για τον Δήμο Ιωαννιτών θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο. 

Ριζόπουλος - Στέφος

Επίσης την Τετάρτη και ώρα 6.30 μ.μ. ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος θα ανοίξει το πρόγραμμα των προεκλογικών ομιλιών του στην Άρτα και συγκεκριμένα, στον Δήμο Νικ. Σκουφά και στην Πλατεία Μνημείου Πεσόντων στη μάχη του Πέτα. Σε περίπτωση βροχής έχει προβλεφθεί εναλλακτικό σημείο για την ομιλία του κ. Ριζόπουλου, η οποία θα γίνει στο «Τhe Point», στο μνημείο Πέτα την ίδια ώρα.

Τέλος, την Παραμυθιά επισκέφθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών»  Γιάννης Στέφος, όπου συνομίλησε με πολλούς κατοίκους, οι οποίοι ζήτησαν να δοθεί έμφαση στη βελτίωση των υποδομών, στην αντιμετώπιση της ερημοποίησης της ευρύτερης περιοχής, και στον  ουσιαστικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του τουρισμού.