Η προχθεσινή ξαφνική νεροποντή χτύπησε καμπανάκι κινδύνου…

ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

Απαιτούνται άμεσα δράσεις αντιπλημμυρικής προστασίας για την πόλη και το Λεκανοπέδιο • Αργεί η μελέτη της Περιφέρειας

• «Βολές» από την αντιπολίτευση κατά της Δημοτ. Αρχής

Φταίνε τα… φύλλα των δέντρων υποστηρίζουν Δήμος και ΔΕΥΑΙ

FREATIO REMA XORTA

• Μία μικρή «γεύση» του τι μπορεί να συμβεί τον χειμώνα που έρχεται, αν δεν προετοιμαστούμε κατάλληλα ως περιοχή, πήραν τα Γιάννενα με την ξαφνική νεροποντή που έπληξε προχθές την πόλη. 

Αυτά τα μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα πρέπει να εκληφθούν ως προειδοποιητικό «καμπανάκι», θέτοντας σε συναγερμό τους αρμόδιους φορείς, κυρίως Περιφέρεια και Δήμους, προκειμένου να λάβουν έγκαιρα τα μέτρα τους, γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα για τους επόμενους μήνες. Εξάλλου, η κλιματική αλλαγή αποδεικνύει διαρκώς ότι δεν… αστειεύεται. Με αφορμή την νεροποντή που έπληξε τα Γιάννενα και τα προβλήματα που δημιούργησε, παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν «βολές» κατά του Δήμου Ιωαννιτών, με τον τελευταίο και τη ΔΕΥΑΙ να δείχνουν ως αιτία των προβλημάτων τα… φύλλα των δέντρων που βούλωσαν τα φρεάτια. Στο προσκήνιο εξάλλου ήρθε και η μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του Λεκανοπεδίου, η εκπόνηση της οποίας αργεί.

Κατά τα άλλα, η Δημοτική Αρχή Παπαγεωργίου απαντώντας στην κριτική για τις ασφαλτοστρώσεις στη Διονυσίου Φιλοσόφου, κάνει γνωστό ότι επίκεινται και συμπληρωματικά έργα και θα πέσει κι άλλη άσφαλτος.

Απαιτούνται δράσεις

Μπορεί οι πλημμύρες που καταγράφηκαν προχθές στην παραλίμνιο περιοχή, στη Λιμνοπούλα και σε διάφορες οδούς της πόλης να ήταν περιορισμένης έκτασης, κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο στη διάρκεια του χειμώνα που έρχεται να χτυπήσουν την περιοχή μας πιο έντονα φαινόμενα, ακόμα και κακοκαιρίες παρόμοιες με τον «Daniel» που σάρωσε πρόσφατα τη Θεσσαλία. 

Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων ή σε άλλες πεδινές περιοχές της Ηπείρου όπως ο κάμπος της Άρτας, περιοχές της Πρέβεζας κλπ.; Σε μία τέτοια, απευκταία, περίπτωση δεν θα είναι επαρκείς οι… εξηγήσεις περί πεσμένων φύλλων δέντρων που βουλώνουν φρεάτια. Και για να μην φτάσουμε σε τέτοιο σημείο, απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης. Ειδικά σε επίπεδο πόλης και Λεκανοπεδίου που είναι μία από τις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου στην Ήπειρο, με βάση το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμυρών του 2012, καθίστανται απολύτως αναγκαίοι οι άμεσοι καθαρισμοί φρεατίων, τάφρων και ρεμάτων. Παράλληλα, ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στη διαχείριση της λίμνης, η οποία εκτονώνεται σήμερα αποκλειστικά μέσω της τάφρου Λαψίστας, γεγονός που δεν μπορεί να αποτρέψει τυχόν πλημμύρες σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων.  

«Βολές» για τις πλημμύρες

«Βολές» κατά της Δημοτικής Αρχής εξαπέλυσε χθες η παράταξη «Ιωάννινα»2023» της Τατιάνας Καλογιάννη με αφορμή το γεγονός ότι πολλές οδοί στην πόλη πλημμύρισαν κατά την ολιγόλεπτη νεροποντή το απόγευμα της Κυριακής.

Η παράταξη δείχνει ως βασική αιτία τις πρόσφατες ασφαλοστρώσεις κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή της για «σπασμωδική επίσπευση διαφόρων εργασιών που ουσιαστικά αποσκοπούν στο ‘μαύρισμα’ των δρόμων και στην αδιαφορία της νυν αλλά και των προηγούμενων δημοτικών αρχών, να επιβλέπονται σωστά οι εργασίες των δημοτικών έργων για να μην δημιουργούν προβλήματα σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΙ, καθώς δεν ικανοποιούνται επανειλημμένα σχετικά αιτήματα της ΔΕΥΑΙ, από το 2018». Υπενθυμίζει δε ότι η ίδια ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Στην ίδια ανακοίνωση καυτηριάζει και τις εργασίες τοποθέτησης κυβολίθων παραμονή της έναρξης των σχολείων σε μία από τις διαβάσεις πεζών, μπροστά από το σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας. Όπως τονίζει, η συνολική προϋπολογισθείσα δαπάνη για τις εργασίες αυτές ανέρχεται σε 1,3 εκατ. ευρώ περίπου, όμως, η επιλογή αυτή προκαλεί μία δευτερογενή δαπάνη, αυτή της τακτικής πλύσης των κυβολίθων για να ξαναποκτούν λευκή και διακριτή επιφάνεια καθώς μαυρίζουν από τα λάστιχα των διερχόμενων οχημάτων. 

Ακαθάριστα ρέματα

Στα προβλήματα που προκλήθηκαν προχθές από τη νεροποντή στους δρόμους της πόλης, με συνέπεια την διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων αναφέρεται με ανακοίνωσή της και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιωαννίνων, τονίζοντας πως επιβεβαιώνουν την κακή κατάσταση του δικτύου ομβρίων υδάτων στα Γιάννενα, ανάμεσα στα άλλα και από την υποστελέχωση των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, που είναι επιφορτισμένες με την καθαριότητα των φρεατίων. Πρόσθετα, επισημαίνει ότι ανησυχία προκαλούν τα ακαθάριστα ρέματα παραπλεύρως της Περιφερειακής Οδού, όπως ανέδειξαν κάτοικοι της περιοχής στην περιοδεία της ΛΑΣΥ στα Καρδαμίτσια με επικεφαλής την Όλυ Τσουμάνη.

Η παράταξη επισημαίνει ότι γεννώνται ερωτήματα για την ύπαρξη σύγχρονων ολοκληρωμένων υποδομών αντιπλημμυρικής θωράκισης για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Γιαννιωτών σε ενδεχόμενη εκδήλωση πιο έντονων καιρικών φαινομένων, αναφέροντας χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της ότι «το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ιεραρχεί τέτοια έργα γιατί κοστίζουν και δεν αποφέρουν κέρδος σε αντίθεση με τον πακτωλό εκατομμυρίων που ξοδεύονται για την τουριστική αναβάθμιση της πόλης». 

Κανένας εφησυχασμός!

Σχολιάζοντας με τη σειρά του τα πλημμυρικά προβλήματα στα Γιάννενα ο περιφερειακός συνδυασμός «ΦΩΣ» του Λάμπρου Γεωργόπουλου επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «μπορεί η μικρή χρονική διάρκεια του φαινομένου να μας επιτρέπει σήμερα να μιλάμε περί… φρεατίων βουλωμένων από τα πλατανόφυλλα (!), όμως οι τραγικές συνέπειες της καταστροφής στη Θεσσαλία δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό». Όπως αναφέρει, ήδη από το 2012, σε εφαρμογή σχετικής Οδηγίας, έχουν επισημανθεί οκτώ Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου για την Περιφέρεια Ηπείρου, μεταξύ των οποίων είναι η χαμηλή ζώνη κλειστής λεκάνης Ιωαννίνων, τμήματα του ρου του Καλαμά, οι χαμηλές περιοχές της λεκάνης του Αχέροντα, ο μέσος ρους του Λούρου, οι πεδιάδες Άρτας και Πρέβεζας κλπ. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το «ΦΩΣ», έντεκα χρόνια μετά ελάχιστα έχουν γίνει. 

Αργούν τα αντιπλημμυρικά

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο συνδυασμός του υποψ. Περιφερειάρχη Λ. Γεωργόπουλου στη «Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων» της Περιφέρειας ύψους 2,3 εκατ. ευρώ που κατακυρώθηκε στα τέλη του 2021, εκτιμώντας ότι δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τα μέσα του 2025. «Μέχρι να προκηρυχτούν, να κατακυρωθούν, να συμβασιοποιηθούν και βέβαια να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα ΕΡΓΑ, εμείς θα πρέπει να στεκόμαστε με το χρονόμετρο στο χέρι και να προσπαθούμε να μαντέψουμε μετά από πόση βροχή η Λεωφόρος Σταύρου Νιάρχου, οι κόμβοι και οι λοιπές μεγαλειώδεις κατασκευές του Φαραώ της Ηπείρου θα μετατραπούν σε πλωτούς ποταμούς», τονίζει στην ανακοίνωσή του το «ΦΩΣ» και κατηγορεί την Περιφερειακή Αρχή ότι βασίζει τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στο «πάμε κι όπου βγει». Καταλήγοντας, προειδοποιεί: «Από σύμπτωση δεν είχαμε (ακόμη) μεγάλες καταστροφές και δεν θρηνήσαμε θύματα, όμως η τύχη δεν κρατάει για πάντα». 

 Φταίνε τα… φύλλα!

Τα προβλήματα που προέκυψαν από την προχθεσινή έντονη βροχόπτωση στα Γιάννενα θίγει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, ο οποίος, επιχειρώντας να εξηγήσει τι συνέβη, δείχνει ως αιτία τα… πεσμένα φύλλα των δέντρων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «η βροχόπτωση αυτή δημιούργησε πρόσκαιρα προβλήματα σε περιοχές της πόλης με δενδροστοιχίες πλατάνων όπου η μεγάλη πτώση φύλλων και η μαζική μεταφορά τους προς σχάρες αγωγών ομβρίων υδάτων δυσχέρανε την απορροή των υδάτων». Παράλληλα, επισημαίνει πως η ΔΕΥΑΙ επενέβη αμέσως και με τη χρήση του αποφρακτικού μηχανήματος και τη βοήθεια της Πυροσβεστικής έλυσε γρήγορα τα προβλήματα. 

Η απάντηση του Δήμου

Απάντηση αναφορικά με τις προχθεσινές πλημμύρες επιχείρησε να δώσει χθες το μεσημέρι και ο Δήμος Ιωαννιτών, επισημαίνοντας καταρχήν ότι η διακοπή κυκλοφορίας ήταν ολιγόλεπτη και η παρέμβαση από την Πυροσβεστική και τα συνεργεία της ΔΕΥΑΙ έγινε άμεσα, γεγονός που, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «δεν εμπόδισε κάποιους παντογνώστες και επικριτές όσων γίνονται στην πόλη να κατασκευάσουν εικόνα καταστροφής και να την αποδώσουν στην ασφαλτόστρωση και την δήθεν κάλυψη των φρεατίων».

Ο Δήμος διαβεβαιώνει ότι τα φρεάτια στην παραλίμνιο, όπως και σε άλλα σημεία, λειτουργούν κανονικά και το πρόβλημα οφείλεται αφενός στον μεγάλο όγκο νερού και στην κάλυψη των φρεατίων από φύλλα δέντρων που έπεσαν τόσο πριν την εκδήλωση της καταιγίδας όσο και κατά την διάρκεια αυτής.

Η Διον. Φιλοσόφου

Όσον αφορά στην ασφαλτόστρωση που έγινε αυτές τις ημέρες στην οδό Διονυσίου Φιλοσόφου περιμετρικά του Κάστρου, κάνει γνωστό ότι έγινε στο κεντρικό τμήμα του δρόμου για την ασφαλή κίνηση των οχημάτων και την ομαλή διεξαγωγή των αθλητικών γεγονότων που είναι προγραμματισμένα για τις επόμενες μέρες. Για τα άλλα δύο τμήματα δεξιά και αριστερά θα ακολουθήσουν δύο νέες εργολαβίες που περιλαμβάνουν την διαμόρφωση του ενός σε ποδηλατόδρομο, ενώ από την πλευρά του Κάστρου θα γίνουν διαπλάτυνση του πεζοδρομίου και παρκίδες. Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αυτών θα γίνει και η τελική φάση της ασφαλτόστρωσης.

«Τα έργα και οι μελέτες τους έχουν συζητηθεί και ψηφιστεί από την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο. Ως εκ τούτου, η κριτική που γίνεται από μέλη του σώματος μάλλον οφείλεται σε καθαρά προεκλογικούς λόγους», καταλήγει ο Δήμος.