Ούτε οι αυτοδιοικητικές εκλογές καταφέρνουν να τους δώσουν ζωή

XΩΡΙΑ… ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

Απογοητευτικές εικόνες αντικρίζουν όσοι υποψήφιοι βγαίνουν για περιοδεία στην Ηπειρωτική ύπαιθρο

• Ακόμα πιο έρημες περιοχές θα… διοικήσουν οι νέες Δημοτικές Αρχές

Σε χέρια μη μόνιμων κατοίκων περνούν οι Τοπικές Κοινότητες

XORIO ERHMO DIKORYFO

Δράσεις για τόνωση της τοπικής οικονομίας, τουριστική ανάπτυξη, προώθηση του πολιτισμού και στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων υπόσχονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου οι υποψήφιοι για την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες.

Κανένας όμως δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει σήμερα ένα πραγματικά πειστικό σχέδιο για την αναστροφή της φθίνουσας πορείας που ακολουθεί η ύπαιθρος, η οποία έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη και, μετά από το «διάλειμμα» του καλοκαιριού, βιώνει ξανά την ερήμωση. Ούτε οι αυτοδιοικητικές κάλπες μπορούν πλέον να «αναστήσουν», έστω προσωρινά, τα ορεινά χωριά, τα όποια έσφυζαν από ζωή σε αλλοτινές αντίστοιχες περιόδους. Εξάλλου, οι Τοπικές Κοινότητες περνούν σιγά – σιγά σε χέρια πολιτών οι οποίοι όλο και λιγότερη σχέση και επαφή έχουν με τους τόπους καταγωγής τους, αφού οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι δεν αρκούν σε πολλές περιπτώσεις να στελεχώσουν τα συμβούλια. 

Επέστρεψε η σιωπή…

Tα πανηγύρια και τα ανταμώματα τελείωσαν, οι απόδημοι που είχαν έρθει για διακοπές έφυγαν με εξαίρεση λίγους πολίτες που παραμένουν ως τις εκλογές για να ψηφίσουν, τα παιδιά που έπαιζαν το καλοκαίρι σε δρόμους και πλατείες γύρισαν στη βάση τους καθώς ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά… Κάπως έτσι, η ύπαιθρος σε όλη την ορεινή Ήπειρο αλλά και σε πιο πεδινές περιοχές επέστρεψε στη γνώριμη αλλά ιδιαίτερα ανησυχητική ησυχία που τη χαρακτηρίζει όλο τον υπόλοιπο χρόνο. 

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν ορισμένα μεγαλύτερα χωριά που βρίσκονται σε κομβικά σημεία Δήμων και πάνω σε εθνικές οδούς, όπως, για παράδειγμα, το Καλπάκι, τα οποία διατηρούν μία ζωή και μέσα στη χειμερινή περίοδο. Και σε οικισμούς που διαθέτουν δομές όπως αστυνομικά τμήματα και κέντρα υγείας βλέπει κανείς σχετική κίνηση, αν και αυτοί δεν είναι πολλοί πια. Εξάλλου, οι απανωτές καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών, υποκαταστημάτων τραπεζών και ΕΛΤΑ την τελευταία δεκαετία έχουν επιφέρει καίριο πλήγμα ακόμα και σε κωμοπόλεις όπως η Κόνιτσα και οι Φιλιάτες.

Ούτε οι υποψήφιοι!

Απόδειξη για την εικόνα της ερήμωσης που κυριαρχεί στις υπαίθριες και παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου είναι το γεγονός ότι δεν τις επισκέπτονται πλέον ούτε οι υποψήφιοι των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Επικεφαλής συνδυασμών, υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι επιλέγουν για τις προεκλογικές τους επισκέψεις τις έδρες των Δήμων και μεγάλα χωριά που μπορεί να διαθέτουν καφενείο όπου, αν είναι τυχεροί, θα συναντήσουν λίγους μόνιμους κατοίκους. Για παράδειγμα, στις έδρες των Δήμων τους έκαναν τις κεντρικές τους εκδηλώσεις υποψήφιοι δήμαρχοι όπως ο Κώστας Καψάλης (Πωγώνι), η Μαρία-Χριστίνα Αβέρωφ (Μέτσοβο) και ο Γ. Σουκουβέλος (Ζαγόρι).

Στους υπόλοιπους οικισμούς που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία, τίποτε δεν θυμίζει προεκλογική περίοδο, αφού δεν υπάρχει κινητικότητα, σε αντίθεση με τις παλιές καλές εποχές που σε προεκλογικές περιόδους δεν περίσσευε ούτε… σκαμνάκι στα καφενεία. 

Μάλιστα, δεν έλειψαν υποψήφιοι οι οποίοι έκαναν τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις στα Γιάννενα, όπου είναι μαζεμένοι περισσότεροι δημότες σε σχέση με τους Δήμους στους οποίους πολιτεύονται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του υποψ. δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Νίκου Βαΐτση, ο οποίος επέλεξε να κάνει την κεντρική του εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Du Lac» συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου. 

Απογοητευτική εικόνα

Μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.» υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος της Π.Ε. Ιωαννίνων η οποία, σε μία απόπειρα να γνωρίσει καλύτερα τον Νομό, επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες κάθε γωνιά του, δήλωσε σοκαρισμένη από τις εικόνες εγκατάλειψης που αντίκρυσε τόσο στην παραμεθόριο περιοχή, σε χωριά της Κόνιτσας και του Πωγωνίου, αλλά και σε ορεινές περιοχές στο εσωτερικό του Νομού. «Περάσαμε από χωριά όπου συναντήσαμε τρεις – τέσσερις ηλικιωμένους κατοίκους, με κλειστά σχολεία, εκκλησίες και κοινοτικά καταστήματα, με ιατρεία στα οποία ο γιατρός πηγαίνει μία φορά τον μήνα, ήταν πλήρης η απογοήτευση», τόνισε χαρακτηριστικά. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και ακόμα χειρότερα, αφού επισκέφθηκαν οικισμούς όπου δεν βρήκαν ούτε καν ένα μικρό καφενείο για να πιουν ένα ποτήρι νερό!

Όσο για τα μηνύματα που λαμβάνει, είναι και αυτά ενδεικτικά της κατάστασης. «Δεν περιμένουμε τίποτα και από κανέναν. Το έχουμε πάρει πια απόφαση ότι δεν υπάρχει μέλλον για μας», της είπε ιδιοκτήτρια επιχείρησης σε μικρό ορεινό Δήμο της περιοχής μας, την οποία συνάντησε στο πέρασμά της από εκεί!

Διοικώντας… φαντάσματα!

Οι πιο πολλές νέες Δημοτικές Αρχές, επομένως οι οποίες θα αναλάβουν καθήκοντα από τις αρχές του 2024, θα κληθούν να διοικήσουν Δήμους που σε μεγάλο μέρος τους έχουν μεταβληθεί σε «φαντάσματα»! Με εξαίρεση τους Δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας, οι υπόλοιποι έξι Δήμοι στον Νομό Ιωαννίνων διαθέτουν από τη μία έδρες με κάποια κίνηση και ζωή, κυρίως οι πιο τουριστικοί και από την άλλη ολόκληρες δημοτικές ενότητες που έχουν απομείνει με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, ηλικιωμένοι οι περισσότεροι, μαζί με ορισμένους κτηνοτρόφους μικρότερης ηλικίας που επιμένουν πεισματικά να ασχολούνται με το δύσκολο αυτό κλάδο. 

Απρόθυμοι υποψήφιοι

Συν τοις άλλοις, σε πολλές Τοπικές Κοινότητες ορεινών Δήμων θα εκλεγούν, σε μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη φορά, πρόεδροι και μέλη τοπικών συμβουλίων που όχι μόνο δεν είναι μόνιμοι κάτοικοί τους, αλλά γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για το χωριό τους, το οποίο επισκέπτονται σπάνια και κυρίως καλοκαίρια ή σε αργίες. Πρόκειται για ανθρώπους που συνήθως κατεβαίνουν υποψήφιοι εντελώς… μηχανικά, επειδή πιέζονται από τους επικεφαλής των συνδυασμών, προκειμένου να κλείσουν τα τοπικά ψηφοδέλτια επιτυγχάνοντας και την πολυπόθητη ποσόστωση όσον αφορά στη συμμέτοχή γυναικών. Δεν λείπουν φυσικά και εκείνοι οι οποίοι «θυμούνται» το πατρικό χωριό εν όψει εκλογών επειδή αποβλέπουν σε οφέλη όπως η απόσπαση σε περίπτωση που εκλεγούν, αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και υπηρετούν μακριά. Είναι σαφές ότι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τέτοιου είδους τοπικοί άρχοντες δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά στον τόπο τους, ο οποίος έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε από ανθρώπους με αγάπη και μεράκι που είναι διατεθειμένοι, σε συνεργασία με φορείς όπως οι πολιτιστικοί σύλλογοι να δώσουν σκληρή μάχη για να αλλάξουν τη μοίρα του.