Σε εξέλιξη νέες μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης Ράμα

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΜΕ…ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΕΛΛΗΝΩΝ!

Δεν καταγράφουν όσους δεν είναι στις μειονοτικές ζώνες, αποσιωπούν τις ερωτήσεις για θρήσκευμα και μητρική γλώσσα… • Στην Ε.Ε. και Συμβούλιο της Ευρώπης καταφεύγει η «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Αύριο η καταληκτική ημερομηνία για την ορκωμοσία του Δημάρχου Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη

XIMARA

• Η Αλβανική Κυβέρνηση του Έντι Ράμα συνεχίζει «ακλόνητη» και απτόητη την ανθελληνική πολιτική σε πείσμα όλων όσοι τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να ακολουθήσει τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κράτους Δικαίου. 

Στο ζήτημα της συνεχιζόμενης -εκδικητικής-  προφυλάκισης του Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη, έρχεται να προστεθεί ο τρόπος με τον οποίο διενεργείται η απογραφή, για την οποία επίσης καταστρατηγούνται οι διαδικασίες που έχουν τεθεί σε ό,τι αφορά την Ελληνική Εθνική Μειονότητα και την Ορθοδοξία. 

Η «ΟΜΟΝΟΙΑ» με εκτεταμένη- ανακοίνωση καταγγελία αναφέρεται στις μεθοδεύσεις που ήδη έχουν διαπιστωθεί την πρώτη εβδομάδα της απογραφής και κινείται ήδη προς ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτεί το έργο. 

Όσον αφορά τον Φρ. Μπελέρη, αύριο είναι η καταληκτική ημερομηνία προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα ορκωμοσίας και ανάληψης των καθηκόντων του. Συμπληρώνεται το τρίμηνο από την ημέρα ορκωμοσίας και ανάληψης των καθηκόντων του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, χρονικό διάστημα που θα πρέπει να ορκιστεί ο Μπελέρης ως Δήμαρχος και σε διαφορετική περίπτωση ενεργοποιείται η ρήτρα έκπτωσής του από το αξίωμα. 

Τέτοια πρόθεση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα από τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, που προσχηματικά επικαλείται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Το ζήτημα αυτό βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος της Ελληνικής Κυβέρνησης που περιμένει πλέον να δει τις προθέσεις του Ράμα και αναλόγως να πράξει σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων αλλά και ευρωπαϊκών θεσμών. 

Όπως εξίσου σοβαρό είναι και το θέμα της Απογραφής, για το οποίο μέχρι χθες δεν είχε υπάρξει κάποια τοποθέτηση από Ελληνικής πλευράς, ούτε και θα μπορούσε φυσικά όσο η διαδικασία είναι στο αρχικό της στάδιο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει διακριτικά να σταλούν σχετικά μηνύματα, τόσο προς την Κυβέρνηση του Ράμα, όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χρηματοδοτεί την Αλβανία για την απογραφή, χρηματοδότηση στην οποία συμμετέχει στο μερίδιο που της αναλογεί και η χώρα μας. 

Ανθελληνικές σκοπιμότητες

Από την μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η «ΟΜΟΝΟΙΑ»  είναι εμφανής η πρόθεση του κρατικού μηχανισμού της Αλβανίας που έχει αναλάβει το έργο της Γενικής Απογραφής να περιορίσει τον αριθμό εκείνων που θέλουν να απογραφούν με δηλωμένη την Ελληνική τους καταγωγή. Η «ΟΜΟΝΟΙΑ» τονίζει μάλιστα ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι που είχε εκφράσει ως προς την καταγραφή των ευαίσθητων - προαιρετικών κατά το Νόμο δεδομένων της εθνικότητας, θρησκεύματος και μητρικής γλώσσας. 

«Στόχος -όπως υποστηρίζει- είναι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα και η υπονόμευση της διαδικασίας δια της στέρησης του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού των πολιτών». Η «Ομόνοια» αποκαλύπτει ότι επιστρατεύτηκαν διάφοροι ακραίοι εθνικιστικοί πολιτικοί σχηματισμοί, κρατικοί αξιωματούχοι και διαμορφωτές της κοινής γνώμης, οι οποίοι κάνοντας επίκληση φανταστικών κινδύνων που ελλοχεύουν από την επίσημη καταγραφή ύπαρξης Ελληνικής καταγωγής πολιτών σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στις μειονοτικές ζώνες, επιχειρούν να χειραγωγήσουν τους απογραφείς και γενικότερα να υπονομεύσουν την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας. Ανάλογη επιθετικότητα -διαπιστώνει η «ΟΜΟΝΟΙΑ»- σε ό,τι αφορά και την Ορθόδοξη Εκκλησία.  

Οι μεθοδεύσεις

Σύμφωνα με την Οργάνωση των Ελλήνων της Αλβανίας, προκειμένου να επιτύχουν το στόχο τους, οι απογραφείς πολλές φορές εμφανίζονται χωρίς την ειδική ηλεκτρονική συσκευή και συλλέγουν στοιχεία με πρόχειρες σημειώσεις. 

Σε πολλές επίσης περιπτώσεις παραλείπουν το σκέλος του ερωτηματολογίου που αφορά την καταγραφή των στοιχείων εθνικότητας, θρησκεύματος και μητρικής γλώσσας. Επίσης αρνούνται τις δηλώσεις κατοίκων για τα μη παρόντα τη στιγμή της απογραφής μέλη του οικογενειακού νοικοκυριού, ενώ δεν επιδεικνύουν στους ερωτώμενους τις απαντήσεις που τους δίνουν και καταχωρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. 

Έχουν καταγραφεί επίσης περιπτώσεις συναισθηματικής πίεσης, σε άτομα που θέλουν να καταγραφεί η Ελληνική καταγωγή και η Ορθόδοξη πίστη τους, ενώ γίνεται αναφορά και σε αυθαιρεσίες απογραφέων να μη διενεργούν γραπτή ενημέρωση για επανάληψη της συνέντευξης, όπως ορίζει ο Αλβανικός κανονισμός, σε κατοικίες που οι ίδιοι εκτιμούν ότι δεν διαμένουν σε αυτές οι ιδιοκτήτες τους.

Η «Ομόνοια» στρέφει τα «πυρά» της και προς τους φορείς των Δήμων που είναι υπεύθυνοι για την ορθή διαδικασία της απογραφής, επισήμανση που βέβαια προκαλεί τεράστια ερωτηματικά με δεδομένο ότι οι δύο  δήμοι στους οποίους διαμένει ο κύριος όγκος των Ελλήνων διοικούνται από ομογενείς μεν, που όμως έχουν εκλεγεί με τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. 

Ενημέρωση Ε.Ε.

Η «Ομόνοια» στην ανακοίνωσή της, καλεί την Επιτροπή Απογραφής να παρέμβει και προσθέτει ότι  ήδη κινείται προς ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτεί την Απογραφή και την Επιτροπή Επίβλεψης της Σύμβασης Πλαισίου Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που επισήμως έχει επισημάνει τις προηγούμενες ελαττωματικές διαδικασίες και σε βάρος ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες.