ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΜΑΧΗ!

-Αγώνας πόρτα – πόρτα από υποψηφίους σε Δήμους και Περιφέρεια για την εξασφάλιση του… περιζήτητου σταυρού

-Το βράδυ της Κυριακής θα φανεί τι θ’ αλλάξει στην Ήπειρο

EKLOGES KALPES

• Τελευταία εβδομάδα πριν την Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών (8 Οκτωβρίου) και οι υποψήφιοι σε Δήμους και Περιφέρεια Ηπείρου δίνουν τη «μάχη του σταυρού» με επαφές πλέον πόρτα – πόρτα! 

Οι προβλέψεις και τα στοιχήματα… δίνουν και παίρνουν, όμως τον τελευταίο λόγο έχουν οι πολίτες. Οπότε αυτές οι μέρες είναι σημαντικές, αφού θεωρούνται από πολλούς και οι πιο καθοριστικές. Με μεγαλύτερη λοιπόν ένταση θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα οι περιοδείες και οι συναντήσεις των υποψηφίων, κυρίως με τους απλούς ψηφοφόρους, ενώ έχουν προγραμματιστεί και οι τελευταίες κεντρικές προεκλογικές εκδηλώσεις των παρατάξεων. 

Στο Δήμο Ιωαννιτών

Η μεγάλη μάχη θα γίνει αναμφίβολα για το Δήμο Ιωαννιτών. Επτά οι υποψήφιοι, ο αγώνας πολύ δυνατός για το ποιοι δυο θα κόψουν πρώτοι το νήμα για να περάσουν στον β’ γύρο. Χωρίς αξιολόγηση της σειράς των ονομάτων, αυτοί είναι: Δημ. Παπαγεωργίου («Γιάννενα Νέα Εποχή»), Θ. Μπέγκας («Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα»), Ν. Γκόντας («Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία»), Τ. Καλογιάννη («Ιωάννινα_ 2023»), Παντ. Κολόκας («Γιάννενα. Όμορφη Πόλη»), Ο. Τσουμάνη («Λαϊκή Συσπείρωση»), Χρ. Πατσούρας («ΑΡΠΙ-Αγωνιστικό Μέτωπο»).

Στους υπόλοιπους Δήμους 

Μπορεί τα περισσότερα φώτα να είναι στραμμένα στο Δήμο Ιωαννιτών, ενδιαφέρουσες εκλογικές μάχες θα δοθούν όμως και στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων:

- Στο Δήμο Ζίτσας τη δημαρχία διεκδικεί με αξιώσεις εκ νέου ο νυν δήμαρχος Μιχ. Πλιάκος επικεφαλής του συνδυασμού «Έντιμη Πολιτεία», έχοντας απέναντί του την πρ. Αντιδήμαρχό του Γιάννα Γεωργούλη με τον συνδυασμό «Ένα Βήμα Μπροστά», τον Σπύρο Πάικα με τον συνδυασμό «Ενεργοί Πολίτες για το Δήμο Ζίτσας» και την Σπυριδούλα Δαρδάνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». 

-Στο Δήμο Κόνιτσας υποψήφιος κατεβαίνει ο νυν δήμαρχος Ν. Εξάρχου με τον συνδυασμό «Ανασυγκρότηση-Αναγέννηση», ο πρ. δήμαρχος Ανδρέας Παπασπύρου ως επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί για τον τόπο μας» και ο Δημήτρης Σδούκος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-Στο Δήμο Δωδώνης απέναντι στο νυν δήμαρχο Χρ. Ντακαλέτση επικεφαλής του συνδυασμού «Ενότητα Προοπτικής», θα βρεθεί ο πρ. αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας «ΔΩΔΩΝΗ – Δύναμη Δημιουργίας» και ο Αντώνης Πετράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

- Στο Δήμο Μετσόβου με μεγάλες αξιώσεις κατεβαίνει υποψήφια δήμαρχος η Μαρία – Χριστίνα Αβέρωφ με τον συνδυασμό «Μαζί Ψηλά», έχοντας απέναντί της τη «Συμμαχία Προόδου» με υποψ. δήμαρχο τον Θεοφ. Σούλτη, ο οποίος συνασπίστηκε με τους Σπ. Βασιλείου και τον Απ. Μπιτούνη.

- Στο Δήμο Ζαγορίου την επανεκλογή του θα διεκδικήσει ο νυν δήμαρχος Γ. Σουκουβέλος με τον συνδυασμό «Ζαγόρι Νέα Εποχή με Προοπτική», έχοντας όμως απέναντί του μια δυναμική υποψηφιότητα, αυτή του Λευτ. Ζαρκάδα («Συμμαχία για το Ζαγόρι»).

-Στο Δήμο Πωγωνίου ο επί χρόνια νυν δήμαρχος Κων. Καψάλης («Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου») θα αναμετρηθεί με τον έμπειρο πρ. πρόεδρο του Δημοτ. Συμβουλίου Πωγωνίου Χρήστο Γκόγκο, ο οποίος κατεβαίνει στις εκλογές με την παράταξη «Πωγώνι τόπος να ζεις». «Παρών» και ο Δημήτρης Ροσιλόβαλης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». 

- Στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων τη δημαρχία διεκδικεί με αξιώσεις ο Νίκος Βαΐτσης με την παράταξη «Κοινωνία Ενεργών Πολιτών», έχοντας απέναντί του τον Λάμπρο Τραγουδάρα, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτοί Ορίζοντες» και τον Λεωνίδα Λεοντάρη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην Περιφέρεια Ηπείρου

Τον δικό τους αγώνα δίνουν και οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες Ηπείρου, «οργώνοντας» τον τελευταίο μήνα κυριολεκτικά όλη την περιφέρεια. Η φερόμενη ως ισχυρή υποψηφιότητα του νυν Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, δεν πτοεί στο ελάχιστο τους υπόλοιπους υποψηφίους, οι οποίοι δίνουν τον δικό τους αγώνα για να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους εμπιστευτούν. 

Εκτός λοιπόν από τον Αλ. Καχριμάνη με την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου», στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου συμμετέχουν οι Στέφανος Ζούμπας («Ήπειρος ΟΛΟΝ – Τόπος να ζεις»), Γιάννης Στέφος («Κοινό των Ηπειρωτών»), Σπ. Ριζόπουλος («Ορίζοντες Ηπείρου»), Λάμπρος Γεωργόπουλος («ΦΩΣ»), Γιώργος Πρέντζας («Λαϊκή Συσπείρωση») και Ζώης Γαλατάς («Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο – Αγωνιστικό Μέτωπο»).

Δυναμικά ο Στεφ. Ζούμπας 

Δυναμική ήταν η κεντρική προεκλογική εκδήλωση της παράταξης «Ήπειρος ΟΛΟΝ – Τόπος να ζεις», με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Στέφανο Ζούμπα. 

Την εκδήλωση χαιρέτισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης από ικανά στελέχη όπως της παράταξης ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ. Και κάλεσε τους Ηπειρώτες «να δουν αν οι παρούσες Αρχές πήγαν τον τόπο πήγαν τον τόπο ένα βήμα μπροστά και να αξιολογήσουν αν μια κομματική μονοκρατορία οδήγησε την Ήπειρο στο μέλλον ή στη στασιμότητα», σημειώνοντας ότι η Ήπειρος μένει τελευταία σε όλα τα στατιστικά. 

Ο Στέφανος Ζούμπας κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ήπειρος, διεκδικεί με αξιώσεις το δικό της ρόλο, τη δική της θέση σε έναν κόσμο που αλλάζει καθημερινά. Και σας ρωτώ:  Η Ήπειρος, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές νέες προκλήσεις;  Δεν μπορούν τα Γιάννενα να γίνουν πολιτιστικό και εκπαιδευτικό μητροπολιτικό κέντρο; Δεν μπορούν η Άρτα και η Πρέβεζα να γίνουν το κέντρο –πρότυπο ενός αγροδιατροφικού ηπειρώτικου πολιτισμού; Δεν μπορεί η Θεσπρωτία να γίνει πρότυπο διαμετακομιστικό κέντρο;  Πού είναι η πυξίδα;  Πού είναι ο στόχος; Πού είναι ο προσανατολισμός μας ως περιφέρεια. Εμείς δεν θα βάλουμε την Ήπειρο και την αγάπη μας γι’ αυτή, στη ρουλέτα της μικροπολιτικής. Δεν θα εναντιωθούμε στα πρόσωπα. Τη μάχη θα τη δώσουμε με τα προβλήματα του τόπου μας».

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση των υποψηφίων απ’ όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Σήμερα στην Άρτα ο Σπ. Ριζόπουλος 

Στην Άρτα θα βρεθεί σήμερα, Δευτέρα ο υποψ. Περιφερειάρχης Σπ. Ριζόπουλος για την κεντρική ομιλία του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο και ώρα 7 μ.μ.

Αυτή θα είναι και η τελευταία ομιλία του επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», ο οποίος κλείνει των κύκλο των προεκλογικών του ομιλιών στην Άρτα.

Εξάλλου, συνεχίζουν τις περιοδείες και οι υποψ. περιφερειακοί σύμβουλοι των «Οριζόντων Ηπείρου», προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες για το πρόγραμμα της παράταξης.

Κλιμάκια της παράταξης επισκέφθηκαν Γραμμενοχώρια, Ζωτικό, Μπεστιά, Σιστρούνι, Ρωμανό, Αλεποχώρι-Μπότσαρη, Δερβίζιανα, Βαργιάδες, Κοπάνη,  Χάνι Τερόβου, Πολυστάφυλο Πρεβέζης και Μαστοροχώρια Κόνιτσας. 

Εκδηλώσεις Γιάννη Στέφου σε Άρτα - Ηγουμενίτσα

Την πόλη της Άρτας επισκέφτηκε  την Παρασκευή ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Στέφος, όπου παρουσίασε τις βασικές προγραμματικές θέσης της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» και τους 23 υποψηφίους της ΠΕ Άρτας.

Ο επικεφαλής της παράταξης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη αναβάθμισης της λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου και στην απόλυτη διαφάνεια ανάθεσης των έργων από την περιφέρεια.

Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποίησε το Σάββατο στην πόλη της Ηγουμενίτσας, όπου το βράδυ παρουσίασε τους 15 υποψηφίους της ΠΕ Θεσπρωτίας. 

Στην αντεπίθεση το «ΦΩΣ»  του Λ. Γεωργόπουλου

Μια από τις πιο «επιθετικές» υποψηφιότητες στην Περιφέρεια Ηπείρου είναι η παράταξη «ΦΩΣ» με επικεφαλής τον Λάμπρο Γεωργόπουλο, η οποία δεν διστάζει να τα βάζει ευθέως με τη νυν περιφερειακή αρχή για τον τρόπο διακυβέρνησης τα τελευταία πολλά χρόνια και παραθέτει μια χαρακτηριστική για την περίπτωση μικρή ιστορία από μια μακρινή χώρα: Στην Ινδία, «παρκάρουν» τους ελέφαντες που χρησιμοποιούν για τις βαριές δουλειές, δένοντάς τους από το ένα πόδι με μια μικρή αλυσίδα που την περνάνε σε ένα μικρό πασσαλάκι, καρφωμένο στη γη. Οι τουρίστες απορούν: τα τεράστια ζώα θα μπορούσαν χωρίς κόπο να τραβήξουν την αλυσσίδα και να αρχίσουν να τριγυρνάν ελεύθερα, όμως όλα τους παραμένουν δεμένα. Τι συμβαίνει; Οι ντόπιοι τους εξηγούν πως το καθένα τους, όταν ήταν μικρό ελεφαντάκι, είχε πολλές φορές προσπαθήσει να τραβήξει το πασσαλάκι. Απελπισμένο, πείστηκε  πως «τίποτε δεν αλλάζει» και πως δεν έχει νόημα να προσπαθεί, ακόμη κι όταν μεγάλωσε και έγινε σωστό θηρίο… 

Όπως αναφέρει η παράταξη του Λάμπρου Γεωργόπουλου «Σε αντίθεση με τα συμπαθή ζώα, οι άνθρωποι της Ηπείρου έχουν συναίσθηση της δύναμής τους. Ξέρουν πολύ καλά ποιος τους φράζει το δρόμο για τα όνειρά τους, θέλοντας να τους δέσει στα πασσαλάκια  της μοιρολατρίας και της παραίτησης. Το μήνυμά μας προς κάθε Ηπειρώτισσα και Ηπειρώτη είναι πως ήρθε η ώρα να γκρεμίσουμε το πασαλίκι, τον «Πασά» και τα ρουσφέτια του».

Θ. Μπέγκας στην Ανατολή

Το πρόγραμμα της παράταξής του «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», παρουσίασε  στην Ανατολή ο υποψ. Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, με έμφαση στα όσα προβλέπει αυτό για τη Δημοτική Ενότητα.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, επικεντρώθηκε στη σημασία που έχει για την παράταξή του και για τον ίδιο προσωπικά η ισότιμη μεταχείριση των Δημοτικών Ενοτήτων για τις οποίες σημείωσε ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι ο φτωχός συγγενής της Δημοτικής Αρχής. «Έχουμε αποδείξει ως διοίκηση πως τα τοπικά συμβούλια είναι οι άμεσοι συνεργάτες για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των συμπολιτών μας και στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία τους η οποία αυτή τη δημοτική περίοδο ήταν εντελώς απαξιωμένη», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια ανέπτυξε τις βασικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» για τη Δημοτική Ενότητα Ανατολής.

Στην Πεδινή η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Την Πεδινή επισκέφτηκαν ο υποψ. Περιφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιώργος Πρέντζας και ο Τάσος Τόκας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών Ιωαννίνων, όπου συζήτησαν με κατοίκους της περιοχής. 

Ο Γ. Πρέντζας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η πολιτική που ασκούν δήμοι/περιφέρεια/κυβέρνηση οδηγούν σε μαρασμό τους μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους και ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να παραχθούν φτηνά και ποιοτικά γαλακτοκομικά, κρέας κτλ στην περιφέρειά μας, αυτά έρχονται σε απλησίαστες τιμές στα ράφια. 

Από την πλευρά του ο κ. Τόκας αναφέρθηκε στην υποστελέχωση των κοινωνικών δομών της πόλης…

Περιοδείες Κ. Καψάλη

Στα χωριά του Δήμου Πωγωνίου περιοδεύει ο νυν δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Κων. Καψάλης.

Το Σαββατοκύριακο βρέθηκε σε Κεφαλόβρυσο και Πωγωνιανή, παρουσιάζοντας στους δημότες το αναλυτικό πρόγραμμα της παράταξής του για την πενταετία 2024-2029.

Αύριο, Τρίτη ο Κ. Καψάλης θα περιοδεύσει σε Κάτω Ραβένια (6.30 μ.μ.) και Δολιανά (7.30 μ.μ.), μεθαύριο Τετάρτη θα βρεθεί στην Αθήνα, όπου θα μιλήσει (7 μ.μ.) στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας και την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου θα κλείσει τον προεκλογικό του αγώνα με κεντρική ομιλία (7 μ.μ.) στον Παρακάλαμο.