Η… σκυταλοδρομία αυξήσεων, εκτόξευσε τις τιμές προϊόντων στα ύψη

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ!

Απανωτές οι ανατιμήσεις ακόμη και στο ψωμί, με το αιτιολογικό ότι τραβούν την ανηφόρα οι πρώτες ύλες, αλλά και τα μεταφορικά (λόγω καυσίμων) και που όλα μαζί φορτώνονται στις πλάτες του καταναλωτή…

PSOMI FOYRNOS

• Κάτω από ασφυκτικό οικονομικό κλοιό, λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας που παρατηρείται σε βασικά αγαθά, αλλά και της υψηλής τιμής της βενζίνης που το τελευταίο διάστημα είναι κολλημένη πάνω από δυο ευρώ το λίτρο, προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα χιλιάδες νοικοκυριά.

Η κατάσταση το επόμενο διάστημα αναμένεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο, αφού στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα πρέπει να προστεθεί η θέρμανση. Ένας νέος «πονοκέφαλος» λοιπόν θα κάνει την εμφάνισή του τις επόμενες μέρες, αφού με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η τιμή εκκίνησης στις 15 Οκτωβρίου προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,50 ευρώ το λίτρο! 

Απανωτές οι αυξήσεις 

Σε καθημερινή βάση οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με απανωτές αυξήσεις και οι αγορές στο σούπερ μάρκετ για τους περισσότερους έχουν καταστεί μαρτύριο. Πολλά προϊόντα έγιναν απλησίαστα, μεταξύ αυτών και δυο πολύ βασικά: ψωμί και ελαιόλαδο! 

Βέβαια, το τελικό προϊόν πριν φτάσει στον καταναλωτή έχει περάσει από διάφορα στάδια. Όπως το ψωμί, η τιμή του οποίου τελευταία ακολουθεί ανοδική πορεία, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθεί κι άλλο! Οι αρτοποιοί από την πλευρά τους διαμαρτύρονται για υψηλές τιμές στις πρώτες ύλες, ενώ την ίδια στιγμή είναι υπέρογκο και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεών τους. Οι ίδιοι έχουν απορροφήσει πολλές ανατιμήσεις για να προστατεύσουν τους καταναλωτές, όμως εάν συνεχιστεί το ράλι αυξήσεων δεν θα μπορούν να συγκρατήσουν τις τιμές. Ήδη πάντως η κίνηση στα αρτοποιεία έχει μειωθεί αισθητά, ενώ κατακόρυφη πτώση παρατηρείται στις αγορές λοιπών αρτοσκευασμάτων, τα οποία πλέον θεωρούνται είδη πολυτελείας! 

Συνάντηση με την Ομοσπονδία Αρτοποιών

Οι πληροφορίες για νέες αυξήσεις στο ψωμί το επόμενο διάστημα έχουν θορυβήσει και την Κυβέρνηση. Χθες μάλιστα ο Υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας συναντήθηκε με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας, παρουσία του Γεν. Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτ. Αναγνωστόπουλου, ζητώντας να παραμείνουν σταθερές οι τιμές στο ψωμί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός ενημέρωσε την Ομοσπονδία ότι η ΔΙΜΕΑ ελέγχει συστηματικώς τα μεικτά περιθώρια κέρδους στον κλάδο της αλευροβιομηχανίας και πως, σε περίπτωση που διαπιστωθούν περιπτώσεις αθέμιτης κερδοφορίας στις κατηγορίες των αλεύρων, θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα. Παράλληλα, συζητήθηκε το πάγιο αίτημα του κλάδου για τη χρήση του όρου «φούρνος» μόνο από τις επιχειρήσεις που ολοκληρώνουν στον εσωτερικό τους χώρο όλο τον κύκλο παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας, από την επεξεργασία των πρώτων υλών μέχρι την τελική έψηση αυτών.

Κόβουν από παντού!

Η Κυβέρνηση υπόσχεται μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όμως οι καταναλωτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί και με κάθε τρόπο προσπαθούν να περιορίσουν τα έξοδα. Η πιο συνηθισμένη εικόνα το τελευταίο διάστημα, είναι καταναλωτές με μισοάδειες σακούλες και αφού πριν έχουν κάνει μια ενδελεχή έρευνα αγοράς στα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ για να εντοπίσουν δελεαστικές προσφορές. Σύμφωνα πάντως με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα προϊόντα που περιορίζουν οι πολίτες λόγω της ακρίβειας είναι: Ελαιόλαδο: -10,8%, Γιαούρτι: -7%, Ψάρια: -6,7%, Γάλα: -5,5%, Φρούτα: -4,2%, Κρέας: -2,2%, Τυρί: -2%, Ψωμί -είδη αρτοποιίας: -1,5%, Ζυμαρικά: -1,3%, Λαχανικά: -1,3%, Ρύζι: -1,1%.

Μέτρα στήριξης, αλλά…

Πριν λίγες μέρες η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας, όπως μόνιμη μείωση τιμών σε προϊόντα με ετικέτα για κάθε προϊόν στο ράφι, αυστηρούς ελέγχους στους προμηθευτές και στην εφοδιαστική αλυσίδα, διαφάνεια στις τιμές των οπωροκηπευτικών και ενίσχυση στον μηχανισμό καταγγελιών. Παράλληλα στο νέο κρατικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή ενσωματώνονται και τα μέτρα στήριξης, αλλά και οι παροχές που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ. 

Τα μέτρα αφορούν την ενίσχυση του εισοδήματος, όπως η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η άρση του παγώματος των τριετιών στους μισθωτούς, η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η εκ νέου αύξηση των συντάξεων. 

Δεν είναι ικανοποιημένοι…

Η ακρίβεια όμως είναι τόσο έντονη που οι πολίτες εμφανίζονται ανήσυχοι κυρίως για το τι τους περιμένει το επόμενο διάστημα. Τελευταία δημοσκόπηση της MRB πάντως έδειξε ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, τα οποία θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα η κυβέρνηση. Ειδικότερα, το 55,2% εκτιμά ότι τα μέτρα στήριξης δεν αντιμετωπίζουν καθόλου ή σχεδόν καθόλου το πρόβλημα της ακρίβειας. Παράλληλα, το 55,6% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τα μέτρα στήριξης είναι λιγότερα από αυτά που η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιτρέπει να ληφθούν.