Στις κάλπες προσέρχονται αύριο χιλιάδες πολίτες και στους τέσσερις Νομούς

Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ «ΧΑΡΤΗΣ» ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

Ποιοι συνδυασμοί δίνουν τη μάχη για την Περιφέρεια και ποιοι για τους Δήμους

• Πού θα κριθούν οι εκλογές από τον πρώτο γύρο και πού θα υπάρξει δεύτερος • Όλα… παίζονται στα Γιάννενα…

HPEIROS AYTODIOIKHTIKES EKLOGES

• Στις κάλπες θα προσέλθουν αύριο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και στην Ήπειρο, οι οποίοι καλούνται να εκλέξουν τη νέα Περιφερειακή Αρχή αλλά και τις καινούριες Δημοτικές Αρχές στους συνολικά 18 Δήμους της περιοχής μας για την επόμενη πενταετία.

Επτά συνδυασμοί διεκδικούν το «τιμόνι» της Περιφέρειας και άλλοι τόσοι εκείνο του Δήμου Ιωαννιτών, στον οποίο η εκλογική μάχη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν για την έκβασή της. Αρκετές ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις θα γίνουν και στους υπόλοιπους Δήμους. Οι μισοί περίπου εξ αυτών αναμένεται πως θα καταλήξουν σε νέες διοικήσεις από την πρώτη Κυριακή, ενώ στους υπόλοιπους η μάχη θα κριθεί στις 15 Οκτωβρίου. 

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι με το νέο εκλογικό σύστημα οι επόμενες Δημοτικές Αρχές θα είναι πιο ισχυρές από τις σημερινές, γεγονός που θα άρει τα προβλήματα κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ τα οποία προκάλεσε το σύστημα της απλής αναλογικής που εφαρμόστηκε στις εκλογές του 2019. 

Εκλογείς και τμήματα

Σε συνολικά 370.000 υπολογίζονται από το υπουργείο Εσωτερικών οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πολίτες της Ηπείρου. Πρόκειται για νούμερο «πλασματικό», αφού ξεπερνά κατά πολύ τον μόνιμο πληθυσμό της περιφέρειάς μας. Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι είναι λιγότεροι. 

Συνολικά θα συγκροτηθούν 1.053 εκλογικά τμήματα. Συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων οι εκλογείς υπολογίζονται σε 167.812 και θα προσέλθουν για να ψηφίσουν σε 507 εκλογικά τμήματα. Στην Π.Ε. Άρτας είναι 76.166 και τα εκλογικά τμήματα 202, στην Π.Ε. Πρέβεζας 65.709 και 169 τα τμήματα και στην Π.Ε. Θεσπρωτίας 59.693 και θα λειτουργήσουν 175 εκλογικά τμήματα. 

Η Περιφέρεια Ηπείρου

Συνολικά επτά συνδυασμοί διεκδικούν αύριο την ψήφο των πολιτών στην Περιφέρεια Ηπείρου. Σε τέταρτη συνεχόμενη θητεία στη θέση του Περιφερειάρχη στοχεύει ο Αλέκος Καχριμάνης, επικεφαλής της παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου», ο οποίος όλα δείχνουν ότι διαθέτει ισχυρό προβάδισμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη φορά εξελέγη με ποσοστό 57,10%. Απέναντί του έχει τον πρ. βουλευτή Γιάννη Στέφο επικεφαλής του συνδυασμού «Κοινό των Ηπειρωτών» που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Σπύρο Ριζόπουλο επικεφαλής της ανεξάρτητης παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», τον Στέφανο Ζούμπα και την παράταξη «Ήπειρος Όλον», με αναφορά στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, τον Γιώργο Πρέντζα και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τον Ζώη Γαλατά της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση» στην Ήπειρο – Αγωνιστικό Μέτωπο» και τον Λάμπρο Γεωργόπουλο, ο οποίος δοκιμάζεται για πρώτη φορά ως επικεφαλής της παράταξης «ΦΩΣ».

Ο Δήμος Ιωαννιτών

Επτά παρατάξεις, δύο λιγότερες σε σχέση με το 2019 δίνουν αύριο την εκλογική μάχη για τον Δήμο Ιωαννιτών. Συγκεκριμένα, τη δημαρχία διεκδικούν ο νυν Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου και η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», ο Θωμάς Μπέγκας και η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», η Τατιάνα Καλογιάννη και τα «Ιωάννινα_2023», ο Νίκος Γκόντας και η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», ο Παντελής Κολόκας και τα «Γιάννενα Όμορφη Πόλη», η Όλυ Τσουμάνη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Χρήστος Πατσούρας με την παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα». 

Από τις παρατάξεις αυτές, μόνη καινούρια είναι αυτή του Παντελή Κολόκα, καθώς όλες οι υπόλοιπες εκπροσωπούνται ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι σαφές ότι η τελική έκβαση της «μάχης» θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, καθώς θεωρείται δύσκολο να υπάρξει παράταξη η οποία θα πιάσει αύριο ποσοστό τουλάχιστον 43%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η «Ενότητα Πολιτών» του Θ. Μπέγκα συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να κόψει πρώτη το νήμα. Κατά τα άλλα, κανείς δεν μπορεί προβλέψει με σιγουριά ποιος συνδυασμός θα πάει στην δεύτερη Κυριακή, χωρίς πάντως να αποκλείονται γενικότερα οι εκπλήξεις. 

 Στον υπόλοιπο Νομό

- Στον Δήμο Ζίτσας, τον δεύτερο μεγαλύτερο του Νομού, τέσσερις είναι οι συνδυασμοί που αναμετρώνται αύριο. Ο νυν Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος διεκδικεί μία ακόμη θητεία και έχει βάλει στόχο για την πρώτη Κυριακή το 43%. Απέναντί του έχει τον πρ. αντιδήμαρχο και πρ. περιφερειακό σύμβουλο Σπύρο Πάϊκα, την άλλοτε αντιδήμαρχο της δικής του δημοτικής αρχής Γιάννα Γεωργούλη, η οποία έχει σχηματίσει ανεξάρτητο συνδυασμό και τον συνδυασμό του ΚΚΕ, το οποίο διατηρεί αξιόλογες δυνάμεις στην περιοχή, με επικεφαλής τη Σπυριδούλα Δαρδάνα.

- Στον Δήμο Ζαγορίου η μάχη θα λήξει αύριο, καθώς δύο είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Κατεβαίνει ο νυν Δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος, ο οποίος διεκδικεί μία ακόμη θητεία και αντίπαλός του είναι ο Λευτέρης Ζαρκάδας, επικεφαλής συνδυασμού που προήλθε από τη συνένωση των παρατάξεων των πρώην δημάρχων Λεωνίδα Τσουμάνη και Βασίλη Σπύρου.

- Αμφίρροπος μοιάζει ο αγώνας στον Δήμο Κόνιτσας όπου οι υποψήφιοι είναι τρεις. Πρόκειται για τον σημερινό Δήμαρχο Νικόλαο Εξάρχου, ο οποίος θέλει δεύτερη θητεία, για τον πρ. δήμαρχο Ανδρέα Παπασπύρου, ο οποίος είναι επικεφαλής κοινού ψηφοδελτίου που συγκροτήθηκε με τη συνεργασία της δικής του παράταξης με την παράταξη «Ο τόπος που θέλω να ζω» του Βασίλη Σπανού, ενώ συνδυασμό κατεβάζει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Δημήτρη Σδούκο. Εδώ ενδέχεται να πάει η εκλογή και σε δεύτερο γύρο.

- Αντίθετα, στον Δήμο Μετσόβου, όλα θα κριθούν αύριο, καθώς δύο είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, οπότε ο ένας εξ αυτών θα πιάσει το 43%. Πρόκειται για τη Μαρία – Χριστίνα Αβέρωφ, επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί Ψηλά», που αν εκλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Μέτσοβο και τον Θεόφιλο Σούλτη, επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία Προόδου» που συγκροτήθηκε με τη σύμπραξη των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, της δικής του και εκείνων των Σπύρου Βασιλείου και Αποστόλη Μπιτούνη.

- Και στον Δήμο Δωδώνης ενδέχεται οι εκλογές να κριθούν από τον πρώτο γύρο. Εδώ είναι τρεις οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Ο νυν Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης, ο πρ. αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας, ενώ συνδυασμό κατεβάζει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Αντώνη Πετράκη. 

- Ακόμα πιο πιθανό είναι το ενδεχόμενο η μάχη για τη δημαρχία να λήξει αύριο και στον Δήμο Πωγωνίου όπου αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο νυν Δήμαρχος Κώστας Καψάλης. Αντίπαλός του είναι ο παλιός του συνεργάτης Χρήστος Γκόγκος, πρ. αντιδήμαρχος και πρ. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ψηφοδέλτιο κατεβάζει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον συνδικαλιστή Δημήτρη Ροσιλόβαλη.

2 Τέλος, τρεις υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Πρόκειται για τον σημερινό Αντιδήμαρχο Νίκο Βαΐτση, «διάδοχο» του απερχόμενου Δημάρχου Γ. Σεντελέ, για τον Λάμπρο Τραγουδάρα, ο οποίος έχει συγκροτήσει ανεξάρτητο συνδυασμό και για τον Λεωνίδα Λεοντάρη της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Κι εδώ όλα δείχνουν ότι η εκλογή θα κριθεί από την πρώτη Κυριακή.

Στην Π.Ε. Άρτας

- Τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν τον Δήμο Αρταίων, τον δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπείρου μετά από τον Δήμο Ιωαννιτών. Την επανεκλογή του, με αξιώσεις μάλιστα, επιδιώκει ο νυν Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάνης, ενώ υπολογίσιμος αντίπαλος είναι για εκείνον ο Χριστόφορος Σιαφάκας. Κατέρχονται επίσης δύο ακόμα συνδυασμοί, αυτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον Στράτο Κολλώνη και η «Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση» με επικεφαλής την Βάσω Αμπελογιάννη. 

- Την επανεκλογή του στον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη διεκδικεί ο σημερινός Δήμαρχος Περικλής Μίγδος, έχοντας ως αντίπαλο την Ελευθερία Κοσσυβάκη. Η μάχη εδώ θα κριθεί αύριο. 

- Στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, ο νυν Δήμαρχος Χρήστος Χασιάκος επίσης διεκδικεί μία ακόμη θητεία. Απέναντί του έχει δύο συνδυασμούς, έναν με επικεφαλής τον Γιώργο Αθανασούλα και έναν με υποψήφια δήμαρχο την Ερασμία Ζαβιτσάνου. 

- Στον Δήμο Νικολάου Σκουφά η σημερινή Δήμαρχος Ροζίνα Βαβέτση έχει απέναντί της έναν ισχυρό αντίπαλο, τον πρ. βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Παπασιώζο, ενώ συνδυασμό έχει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Ηλία Σαπρίκη. Ο αγώνας εδώ αναμένεται αμφίρροπος. 

Στην Π.Ε. Πρέβεζας

- Στον Δήμο Πρέβεζας ο νυν Δήμαρχος Νίκος Γεωργάκος διεκδικεί νέα θητεία και έχει στόχο για αύριο το 43%. Υπολογίσιμος αντίπαλος είναι ο Γιώργος Νίτσας, ενώ από πλευράς «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατεβαίνει ο Κώστας Κύρλας. 

- Στον Δήμο Ζηρού, ο σημερινός Δήμαρχος Νικόλαος Καλαντζής διεκδικεί με αξιώσεις μία ακόμη θητεία. Έχει απέναντί του τον Γιώργο Ζυγούρη και τον Μενέλαο Γείτονα επικεφαλής του συνδυασμού της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η μάχη εδώ ενδέχεται να κριθεί από τον πρώτο γύρο.

- Στον Δήμο Πάργας αναμένεται σκληρή μάχη ανάμεσα στον σημερινό Δήμαρχο Νίκο Ζαχαριά και τον Αχιλλέα Γκούμα. Οι συνδυασμοί είναι συνολικά τέσσερις, με υποψήφιους δημάρχους επίσης τον Γιάννη Δήμα και τον Πέτρο – Αθανάσιο Δέσκα της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Και στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

- Σκληρή αναμένεται η αυριανή αναμέτρηση στον Δήμο Ηγουμενίτσας, όπου υπάρχουν τέσσερις διεκδικητές της δημαρχίας. Πέραν του σημερινού Δημάρχου Γιάννη Λώλου, με αξιώσεις διεκδικεί τον Δήμο και ο πρ. υπουργός Αντώνης Μπέζας, ενώ αμελητέα δεν είναι και η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Νταή. Επικεφαλής του συνδυασμού της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι ο Θεόδωρος Δήμας. Ουσιαστικά οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι διεκδικούν «εισιτήριο» για τον δεύτερο γύρο.

-Την επανεκλογή του στον Δήμο Σουλίου διεκδικεί με πολλές πιθανότητες επιτυχίας ο σημερινός Δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης. Αντίπαλός του είναι ο Αθανάσιος Ντάνης και με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Θεόδωρος Μπρέστας. 

-Αύριο θα κριθεί η μάχη στον Δήμο Φιλιατών, τον οποίο διεκδικούν δύο υποψήφιοι, ο Βασίλης Τζίγκος και ο Πέτρος Κατσάρης. Ο νυν Δήμαρχος Σπύρος Παππάς δεν είναι υποψήφιος.