ΟΛΑ ΚΥΛΗΣΑΝ ΟΜΑΛΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

- Μια κι έξω ο Αλ. Καχριμάνης στην Περιφέρεια (54,76%)

-Στον Δήμο Ιωαννιτών Θ. Μπέγκας (33,81%) και Δημ. Παπαγεωργίου (24,18%) θα αναμετρηθούν την προσεχή Κυριακή

DHMARXOI IOANNINON 8 10 23

• Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ολοκληρώθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ήπειρο. Στην Περιφέρεια ο Αλ. Καχριμάνης εξασφάλισε χθες «μια κι έξω» την τέταρτη θητεία του, αφού επικράτησε άνετα των συνυποψηφίων του με το ποσοστό του να κυμαίνεται κοντά στο 55%. Και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες η «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα και μάλιστα κοντά στο 60% σε Θεσπρωτία - Πρέβεζα. 

Η υπεροχή του Αλ. Καχριμάνη ήταν καθολική. Με την ενσωμάτωση στο 84,81% η παράταξη του νυν Περιφερειάρχη λάμβανε 54,87%, αφήνοντας πολύ πίσω τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφο, ο οποίος μετά βίας έφτανε στο 12,5%, χάνοντας δυο μονάδες συγκριτικά με το 2019 όταν επικεφαλής της παράταξης ήταν ο Γ. Ζάψας που είχε συγκεντρώσει 14,86%. Η τρίτη θέση «κλείδωσε» στον Στέφανο Ζούμπα που είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ με 9,19%. Από τις υπόλοιπες παρατάξεις καλύτερα πήγε η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Γ. Πρέντζα, που συγκέντρωνε 8,25%, ενώ στην πέμπτη θέση υποχωρούσαν οι «Ορίζοντες Ηπείρου» του Σπ. Ριζόπουλου (8%), στην έκτη το «ΦΩΣ» του Λάμπρου Γεωργόπουλου (5,44%) και στην έβδομη η «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο Αγωνιστικό Μέτωπο» του Ζώη Γαλατά (1,81%).

Στις πρώτες του δηλώσεις έξω από το εκλογικό κέντρο της παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» ο επανεκλεγείς Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης ευχαρίστησε τους πολίτες για την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και τόνισε ότι η σκληρή δουλειά συνεχίζεται, με μοναδικό στόχο να πάει η Ήπειρος μπροστά. 

Στο Δήμο Ιωαννιτών

Ενδιαφέρουσα ήταν η μάχη στο Δήμο Ιωαννιτών, με τα προγνωστικά που τοποθετούσαν στο β’ γύρο Θ. Μπέγκα και Δημ. Παπαγεωργίου να επιβεβαιώνονται. Με την ενσωμάτωση στο 74,12%, ο πρ. δήμαρχος, επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα» Θ. Μπέγκας συγκέντρωνε 33,88% και ο νυν Δημ. Παπαγεωργίου 23,61%. Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε αναμένεται… καυτή, με τις διεργασίες στα δυο επιτελεία να έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα κρατήσουν οι υπόλοιπες παρατάξεις στο Δήμο, αλλά και οι… υπόγειες διαδρομές!

Στην τρίτη θέση βρισκόταν η παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τατ. Καλογιάννη (18,13%) και στην τέταρτη η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Ν. Γκόντα (11,76%). Η παράταξη του Π. Κολόκα «Γιάννενα – Όμορφη Πόλη» λάμβανε 5,28% και η «Λαϊκή Συσπείρωση» της Ο. Τσουμάνη 5,17%. Αρκετά πιο χαμηλά, κάτω από το όριο του 3% κυμαίνονταν η «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα – Αγωνιστικό Μέτωπο» του Χρ. Πατσούρα (2,18%).

Οι πρώτες δηλώσεις

● Την ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε χθες βράδυ ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημ. Παπαγεωργίου, τονίζοντας ότι από αύριο (σ.σ. σήμερα) μπαίνουμε ξανά σε τροχιά εκλογών και ζήτησε από τους πολίτες να συστρατευθούν μαζί του. «Απόψε κάναμε την αρχή. Βάλαμε την βάση για τη συνέχεια της νέας εποχής. Μπροστά μας έχουμε μία εβδομάδα κρίσιμη. Την διανύουμε όλοι μαζί για να ξανασυναντηθούμε το βράδυ της άλλης Κυριακής και να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε», τόνισε, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του. 

● Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλα τα μέλη της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και σε όλους όσους την εμπιστεύτηκαν, εξέφρασε ο επικεφαλής της Ν. Γκόντας. «Δώσαμε έναν πεντακάθαρο και έντιμο αγώνα χωρίς εξαρτήσεις και γραμμάτια. Οι συμπολίτες έκριναν. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Αντίθετα, μέσα από αυτούς σφυρηλατούνται σχέσεις ζωής. Εύχομαι ολόψυχα η λαϊκή ετυμηγορία να αποβεί επ’ ωφελεία του τόπου μας», τόνισε σε γραπτή δήλωσή του.

Στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού

- Όσον αφορά τους άλλους Δήμους του Νομού εκεί που υπήρξε καρδιοχτύπι μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν στο Δήμο Δωδώνης. Χρ. Ντακαλέτσης και Γιάννης Καραμπίνας έδωσαν τη μάχη ψήφο – ψήφο. Τελικά ο νυν δήμαρχος Χρ. Ντακαλέτσης κατάφερε να επανεκλεγεί με ποσοστό 49,02%), έναντι 48% του Γιάννη Καραμπίνα. 

- Κατά τ’ άλλα, εύκολα «καθάρισαν» ο Κ. Καψάλης στο Δήμο Πωγωνίου που αποδείχτηκε ότι έπαιζε χωρίς αντίπαλο, αφού (με την ενσωμάτωση στο 96,72%) συγκέντρωνε 79,31%, έναντι 15% του Χρ. Γκόγκου. Ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημ. Ροσιλόβαλης έλαβε 5,69%. Ο επανεκλεγείς δήμαρχος Κ. Καψάλης στην πρώτη του δήλωση ευχαρίστησε όλους τους πολίτες, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Η εντολή νίκης που μας δόθηκε είναι για εμάς δέσμευση ευθύνης να συνεχίσουμε το έργο μας για την ολοκλήρωση του οράματος που αφορά έναν Δήμο οικονομικά αυτοτελή, ανεπτυγμένο σε όλους τομείς, μα πάνω απ’ όλα έναν Δήμο που σέβεται τους πολίτες προσφέροντάς τους αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής και καθημερινότητα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον ίδιο έντονο ρυθμό γιατί ο χρόνος είναι αμείλικτος. Θα συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια και εντιμότητα γιατί σεβόμαστε τους δημότες μας. Θα συνεχίσουμε έχοντας εσάς στο πλευρό μας γιατί έτσι έχουμε μάθει να διοικούμε, πάντα με εσάς, του δημότες,  στενούς συνεργάτες. Γιατί η Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου είστε ΕΣΕΙΣ! Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα φανούμε αντάξιοι της τιμής που μας κάνατε και της μεγάλης νίκης που μας δώσατε…».

- Πολύ εύκολη ήταν η επικράτηση και του Μιχ. Πλιάκου στο Δήμο Ζίτσας, ο οποίος κατάφερε όχι απλά να βγει από την πρώτη Κυριακή, αλλά να σαρώσει! Με την ενσωμάτωση στο 88,41% το ποσοστό του έφτανε το 57,34%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Σπ. Πάικας με 24,5%, στην τρίτη η υποψήφια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σπ. Δαρδάνη με 10% και τελευταία η Γιαννούλα Γεωργούλη με 8,16%.

- Άνετα επικράτησε στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων ο Ν. Βαΐτσης. Ο Αντιδήμαρχος του απερχόμενου δημάρχου Ι. Σεντελε συγκέντρωσε το υψηλό 62,85%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Λ. Τραγουδάρα με 32,51% και στην τρίτη τον Λεωνίδα Λεοντάρη της «Λαϊκής Συσπείρωσης με 4,64%. 

- Στην θέση του δημάρχου θα μείνει για πέντε ακόμη χρόνια ο Γ. Σουκουβέλος στο Δήμο Ζαγορίου. Με ποσοστό 56% κατάφερε να επικρατήσει του Ελευθ. Ζαρκάδα, ο οποίος συγκέντρωσε 44%.

-Αλλαγή σκυτάλης είχαμε στο Δήμο Κόνιτσας. Ο Ανδρέας Παπασπύρου (πρ. δήμαρχος) έκοψε πρώτος το νήμα με ποσοστό 54,80%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το νυν δήμαρχο Ν. Εξάρχου ο οποίος συγκέντρωσε 38,14%. Ο Δημ. Σδούκος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έλαβε 7,06%.

-Την πρώτη γυναίκα δήμαρχο απέκτησε ο Δήμος Μετσόβου, καθώς η Μαρία - Χριστίνα Αβέρωφ με καταμετρημένο το 91,67% λάμβανε 53,66%, ενώ ο Θεόφιλος Σούλτης 46,34%.