ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ!

Θριαμβευτική επανεκλογή του Αλέκου Καχριμάνη στην Περιφέρεια

Σκληρή μάχη για τον Δήμο Ιωαννιτών θα δώσουν Θ. Μπέγκας - Δημ. Παπαγεωργίου

KAXRIMANHS MPEGKAS PAPAGEORGIOY

• «Μία κι έξω» ολοκληρώθηκαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι αυτοδιοικητικές εκλογικές μάχες στην Ήπειρο, με λίγες εκκρεμότητες να απομένουν, οι οποίες θα κριθούν στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής, 15 Οκτωβρίου. 

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, σαρωτική ήταν η νίκη του Αλέκου Καχριμάνη και της παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη», ο οποίος επανεκλέγεται θριαμβευτικά Περιφερειάρχης για την επόμενη πενταετία, αφήνοντας πολύ πίσω τους αντιπάλους του. Στον Δήμο Ιωαννιτών, πάλι, τον μεγαλύτερο της Περιφέρειας, το επιστέγασμα της εκλογικής αναμέτρησης θα μπει την ερχόμενη Κυριακή, με τους Θωμά Μπέγκα και Δημήτρη Παπαγεωργίου να δίνουν την τελική μάχη για τη δημαρχία, η οποία αναμένεται σκληρή. Όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων σε Περιφέρεια και Δήμο Ιωαννιτών, εκλεγέντες και μη, στις δηλώσεις τους ευχαρίστησαν τους πολίτες για την εμπιστοσύνη δεσμευόμενοι πως θα εργαστούν για το καλό του τόπου. 

Θρίαμβος Καχριμάνη

Στο 57,21% έφτασε η συμμετοχή των πολιτών στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής με 200.584 έγκυρα ψηφοδέλτια στην κάλπη. Από αυτά, τη… μερίδα του λέοντος έλαβε ο νυν Περιφερειάρχης, συγκεντρώνοντας ποσοστό 54,71% επί του συνόλου των ψήφων. Την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» ψήφισαν 109.738 πολίτες και λαμβάνει 27 έδρες στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο. Κάπως έτσι, ο Αλέκος Καχριμάνης εξασφαλίζει, με εντυπωσιακή μάλιστα άνεση, τέταρτη συνεχόμενη θητεία στην Περιφέρεια, επικεφαλής της οποίας είναι από το 2010, δηλαδή επί 23 συναπτά έτη! Την καλύτερη επίδοση σε επίπεδο Νομών η παράταξη Καχριμάνη την κατέγραψε στη Θεσπρωτία (59,65%). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 είχε εκλεγεί με ποσοστό 57,08%.

Το ποσοστό εκλογής του κ. Καχριμάνη είναι το πέμπτο υψηλότερο στις 13 Περιφέρειες της χώρας, εκ των οποίων οι επτά εξέλεξαν ήδη νέους περιφερειάρχες, ενώ οι έξι θα κριθούν στον δεύτερο γύρο. Υψηλότερα ποσοστά εξασφάλισαν ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Περιφέρεια Κρήτης (78,30%), ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο (66,30%), ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία (60,28%) και ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα (59,03%). 

Οι άλλες παρατάξεις

Αρνητική έκπληξη ήταν η εκλογική επίδοση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο, την οποία υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκέντρωσε ποσοστό 12,54% λαμβάνοντας συνολικά 25.124 ψήφους και πέντε έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, χάνοντας έτσι δύο μονάδες συγκριτικά με το 2019 όταν επικεφαλής της παράταξης ήταν ο Γ. Ζάψας (14,86%). Η τρίτη θέση «κλείδωσε» στον Στέφανο Ζούμπα που είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ με 9,14% και 18.354 ψήφους (τέσσερις έδρες). Από τις υπόλοιπες παρατάξεις καλύτερα πήγε η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα, που συγκέντρωσε 8,33% (16.710 ψήφοι) και λαμβάνει τέσσερις έδρες, ενώ στην πέμπτη θέση υποχώρησαν οι «Ορίζοντες Ηπείρου» του Σπύρου Ριζόπουλου (7,96% - 15.957 ψήφοι – τρεις έδρες). Στην έκτη βρέθηκε το «ΦΩΣ» του Λάμπρου Γεωργόπουλου (5,45% - 10.925 ψήφοι -  δύο έδρες) και στην έβδομη τερμάτισε η «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο Αγωνιστικό Μέτωπο» του Ζώη Γαλατά (1,88% - 3.777 ψήφοι), η οποία δεν εκλέγει εκπρόσωπο στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Οι δηλώσεις

- Στις πρώτες του δηλώσεις έξω από το εκλογικό κέντρο της παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» ο επανεκλεγείς Περιφερειάρχης Ηπείρου ευχαρίστησε τους πολίτες για την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του τονίζοντας πως «δεν είναι τυχαίο, μετά από τόσες εκλογές, να μας ψηφίζει πάνω από το 50% των Ηπειρωτών».

Όπως σημείωσε ο Αλ. Καχριμάνης, «η Ήπειρος έχει αξίες, έχει δύναμη. Την παραλάβαμε κάποια στιγμή στην τελευταία θέση και ξεκολλήσαμε από αυτήν. Έχουμε όμως τεράστια δουλειά να κάνουμε ακόμα». Στις προτεραιότητες της νέας του θητείας έθεσε την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την άνοδο του τουρισμού αλλά και την προσέλκυση νέων επιστημόνων στην περιοχή μας μέσω του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας που προωθεί η Περιφέρεια. 

-Από την πλευρά του ο Γιάννης Στέφος ευχαρίστησε τις υποψήφιες και τους υποψήφιους της παράταξής του που μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα έδωσαν μία πολύ μεγάλη μάχη σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και διαβεβαίωσε πως «θα είμαστε μία περιφερειακή παράταξη που η παρουσία μας θα είναι ισχυρή ως προς τις θέσεις και το αποτύπωμα που θέλουμε να αφήσουμε. Ευχαριστούμε όσους μας ψήφισαν, δεν θα τους διαψεύσουμε».

-Σε χθεσινό του μήνυμα για το αποτέλεσμα των εκλογών ο Στέφανος Ζούμπας εκφράζει ένα μεγάλο ευχαριστώ «σε όσους μας πίστεψαν, συμπορεύτηκαν με εμάς, μας στήριξαν και είναι μαζί μας και την επόμενη μέρα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συμμετείχαν στην δημοκρατική διαδικασία των εκλογών». Όπως διαβεβαιώνει, «σεβόμαστε την ψήφο του καθενός και συνολικά το εκλογικό αποτέλεσμα. Θα είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την Ήπειρο και για όλους τους κατοίκους της».

Ο Δήμος Ιωαννιτών

Ενδιαφέρουσα ήταν η μάχη στο Δήμο Ιωαννιτών, με τα προγνωστικά που τοποθετούσαν στον δεύτερο γύρο Θωμά Μπέγκα και Δημήτρη Παπαγεωργίου να επιβεβαιώνονται τελικά. Ο πρ. δήμαρχος, επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα» έλαβε ποσοστό 33,55% και 15.083 ψήφους, ενώ ο νυν Δήμαρχος έλαβε 24,11% και 10.840 ψήφους Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε αναμένεται λοιπόν… καυτή, με τις διεργασίες στα δυο επιτελεία να έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα κρατήσουν οι υπόλοιπες παρατάξεις στο Δήμο, αλλά και οι… υπόγειες διαδρομές! Πάντως, η απόσταση των 9,5 ποσοστιαίων μονάδων περίπου που χωρίζει τους δύο συνδυασμούς είναι μεγάλη για να «γεφυρωθεί» εύκολα.

Κατά τα άλλα, στην τρίτη θέση βρέθηκε η παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη (17,79% - 7.997 ψήφοι) και στην τέταρτη η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα (11,79% - 5.302 ψήφοι). Η παράταξη του Παντελή Κολόκα «Γιάννενα – Όμορφη Πόλη» έλαβε ποσοστό 5,60% και 2.517 ψήφους, ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση» της Όλυς Τσουμάνη 5,07% και 2.281 ψήφους. Αρκετά πιο χαμηλά, κάτω από το όριο του 3% βρέθηκε η «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα – Αγωνιστικό Μέτωπο» του Χρήστου Πατσούρα με ποσοστό 2,10% και 942 ψήφους, η οποία δεν θα εκπροσωπηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι επικεφαλής

- Για μία τιτάνια προσπάθεια έκανε λόγο ο Θωμάς Μπέγκας ευχαριστώντας σε δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής όλους όσοι συμμετείχαν σ’ αυτήν. «Σεβόμαστε όλες τις παρατάξεις που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία και τον αγώνα που έκαναν για να μπορέσουν να περάσουν στο δεύτερο γύρο. Χαιρόμαστε γιατί η πλειοψηφία των πολιτών μας εμπιστεύτηκε και μας κατέταξε πρώτους στον πρώτο γύρο των εκλογών», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ο αγώνας δεν τελείωσε, ο αγώνας συνεχίζεται και τελειώνει την επόμενη Κυριακή, Θα είμαστε όλοι εδώ, μαζί ενωμένοι ένα σώμα μια ψυχή και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του Γιαννιώτικου λαού».

-Την ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημ. Παπαγεωργίου, τονίζοντας ότι «μπαίνουμε ξανά σε τροχιά εκλογών» και ζήτησε από τους πολίτες να συστρατευθούν μαζί του. «Απόψε κάναμε την αρχή. Βάλαμε την βάση για τη συνέχεια της νέας εποχής. Μπροστά μας έχουμε μία εβδομάδα κρίσιμη. Την διανύουμε όλοι μαζί για να ξανασυναντηθούμε το βράδυ της άλλης Κυριακής και να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του. 

- Από την πλευρά της η Τατιάνα Καλογιάννη σε δήλωσή της υπογράμμισε: «Καταθέσαμε στους συμπολίτες μία ολοκληρωμένη πρόταση για να αλλάξει ο Δήμος μας εικόνα και λειτουργία. Η πρότασή μας βρήκε υποστηρικτές χιλιάδες συμπολίτες, όμως δεν ήταν αρκετοί για να διεκδικήσουμε την επόμενη Κυριακή τη διοίκηση του Δήμου. Ευχαριστούμε θερμά όσους αγωνίστηκαν μαζί μας για την αναγκαία αλλαγή σελίδας. Ευχόμαστε η νέα διοίκηση να κατανοήσει τις αυξημένες ανάγκες της επόμενης πενταετίας και να μπορέσει να ανταποκριθεί σ’ αυτές».

-Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλα τα μέλη της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και σε όλους όσους την εμπιστεύτηκαν, εξέφρασε ο επικεφαλής της Ν. Γκόντας. «Δώσαμε έναν πεντακάθαρο και έντιμο αγώνα χωρίς εξαρτήσεις και γραμμάτια. Οι συμπολίτες έκριναν. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Αντίθετα, μέσα από αυτούς σφυρηλατούνται σχέσεις ζωής. Εύχομαι ολόψυχα η λαϊκή ετυμηγορία να αποβεί επ’ ωφελεία του τόπου μας», τόνισε σε γραπτή δήλωσή του.

-Τέλος, ο Παντελής Κολόκας έκανε λόγο για την ολοκλήρωση μίας επίπονης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν ενάμισι χρόνο συγχαίροντας τις δύο πρώτες παρατάξεις του Δήμου και τους υπόλοιπους συνυποψηφίους του. «Σε ό,τι μας αφορά, το μεγάλο κέρδος είναι ότι δημιουργήθηκε μία πολύ σημαντική ομάδα η οποία δεν έπεισε τους συμπολίτες για κάτι καλύτερο με αποκλειστική ευθύνη δική μου. Παραμένουμε στις επάλξεις του αγώνα, πιστεύουμε ότι αυτή η πόλη αξίζει να είναι πιο όμορφη», ανέφερε και υποσχέθηκε ότι η παράταξή του θα συνδράμει με κάθε τρόπο τη νέα δημοτική αρχή «ώστε να επιλυθούν όλες αυτές οι μεγάλες εκκρεμότητες που κρατούν τα πράγματα πίσω».