Η ξαφνική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και οι σφαγές αμάχων προκαλούν…

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!

Αρκετοί Ισραηλινοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα Γιάννενα

Ακυρώθηκε και η σημερινή πτήση από το Τελ Αβίβ, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα γίνει κι εκείνη του Σαββάτου

AEROPLANO AEGEAN

• Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή την οποία πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο στο Ισραήλ και οι σφαγές αμάχων στις οποίες προχώρησαν τα μέλη της, προκαλώντας αποτροπιασμό και καταδίκες σε διεθνές επίπεδο. 

Μπορεί το Ισραήλ να βρίσκεται μακριά από την Ήπειρο, ωστόσο η περιοχή μας δεν μένει ανεπηρέαστη από τα δραματικά αυτά γεγονότα που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα λάβουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Όπως ήδη έγραψε ο «Π.Λ.», πολλοί Ισραηλινοί τουρίστες βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα για διακοπές, με την περιοχή των Ιωαννίνων να είναι μεταξύ των δημοφιλών προορισμών, γι’ αυτό εξάλλου και έχει δρομολογηθεί η απευθείας πτήση από το Τελ Αβίβ, με τα αεροπλάνα να μεταφέρουν εκατοντάδες επιβάτες κάθε φορά από και προς το Αεροδρόμιο «Βασιλιάς Πύρρος».

Η έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ανάγκασε την Aegean να ακυρώσει όλες τις προηγούμενες πτήσεις προς και από Ισραήλ, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί ούτε η προγραμματισμένη για το βράδυ του περασμένου Σαββάτου πτήση από Τελ Αβίβ προς Γιάννενα. Παράλληλα, ακυρώθηκε και η σημερινή πτήση από το Τελ Αβίβ προς την πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Πιθανό είναι δε το ενδεχόμενο να ακυρωθεί και η πτήση του ερχόμενου Σαββάτου, η οποία θα ήταν και η τελευταία της φετινής θερινής σεζόν, κάτι όμως που θα γίνει γνωστό τις αμέσως επόμενες ημέρες. 

Εγκλωβισμένοι στα Γιάννενα!

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα «Epiruspost.gr», δεν υπάρχουν Γιαννιώτες που να έχουν παραμείνει τις τελευταίες ημέρες στο Ισραήλ, καθώς ένα γκρουπ προσκυνητών που βρίσκονταν στους Αγίους Τόπους έχει πλέον επιστρέψει. Ωστόσο, είναι αρκετοί οι Ισραηλινοί που παραμένουν στην περιοχή μας, στην οποία είχαν έρθει το προηγούμενο διάστημα για διακοπές και, με τις ακυρώσεις πτήσεων, δεν μπορούν, μέχρι νεοτέρας, να αναχωρήσουν για την πατρίδα τους. 

Στενοί δεσμοί

Οι στενές σχέσεις του Ισραήλ με τα Γιάννενα μετρούν αρκετά χρόνια τώρα. Σημαντικά «ανοίγματα» είχαν γίνει από τη δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα, επί ημερών του οποίου η πρωτεύουσα της Ηπείρου αδελφοποιήθηκε με την πόλη του Kiryat Ono στο κεντρικό Ιραήλ.

Οι δεσμοί έγιναν ακόμη στενότεροι με την εκλογή του Μωυσή Ελισάφ στη θέση του δημάρχου Ιωαννίνων. Το γεγονός έκανε τον γύρο του κόσμου καθώς υπήρξε ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ροή Ισραηλινών τουριστών προς την περιοχή μας αυξήθηκε γεωμετρικά κι εδώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η δρομολόγηση απευθείας πτήσεων με το Τελ Αβίβ. Πλην του Δήμου και η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μία σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών από το Ισραήλ, όπως η συμμετοχή της σε διεθνείς εκθέσεις που διοργανώνονται στο Τελ Αβίβ, αλλά και η πρόσκληση και φιλοξενία κατά καιρούς ειδικευμένων σε θέματα τουρισμού Ισραηλινών δημοσιογράφων και μπλόγκερς. Η τελευταία αποστολή αυτού του είδους φιλοξενήθηκε στην περιοχή μας τον περασμένο Μάιο.  

Παγκόσμια ανησυχία 

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη Μέση Ανατολή, με τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την εισβολή των χερσαίων ισραηλινών δυνάμεων στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό ασφυκτική πολιορκία.

Ο απολογισμός των νεκρών είναι βαρύτατος, με τις απώλειες και των δύο πλευρών να ξεπερνούν τις 1.600, ενώ έντονη ανησυχία επικρατεί για το άνοιγμα ενός νέου μετώπου βίας στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Παράλληλα, στο προσκήνιο επανέρχονται οι φόβοι για μια πιθανή εμπλοκή του Ιράν. Σε νέο διάγγελμά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η τιμωρία της Χαμάς «μόλις άρχισε» και πως η εν εξελίξει εκστρατεία του Ισραήλ «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή».

Εξάλλου, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ, σε πάνω από 1.000 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς το περασμένο Σάββατο.

Επιστρέφουν οι Έλληνες

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την ασφαλή επιστροφή των Ελλήνων που βρίσκονται στην εμπόλεμη περιοχή και θέλουν να αποχωρήσουν. 

Ειδικότερα, για χθες είχε εξασφαλιστεί η επιστροφή με πτήση της EL ΑL 90 πολιτών και με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται ο επαναπατρισμός όλων των Ελλήνων επισκεπτών στην περιοχή. Για σήμερα, Τετάρτη έχει προγραμματιστεί ειδική, ναυλωθείσα από το υπουργείο, πτήση για την επιστροφή και Ελλήνων κατοίκων του Ισραήλ που επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους.

«Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ που έχει δικαίωμα άμυνας απέναντι σε αυτές τις απάνθρωπες πράξεις. Θα ήθελα να επισημάνω ότι στο πλαίσιο της Συνόδου με τους ομολόγους μου από τις χώρες του Κόλπου, καθώς επίσης και τους ομολόγους μου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τους δρόμους εκείνους έτσι ώστε να σταματήσει η κατάσταση η οποία διαμορφώνεται», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης από την υπουργική Σύνοδο ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου που έγινε στο Μουσκάτ.