Πανάκριβο τυρί πολυτελείας σήμερα το κάποτε…. ψωμοτύρι των φτωχών

ΟΡΓΙΟ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΕΤΑ!

Π. ΠΕΒΕΡΕΤΟΣ (Πρόεδρος ΣΕΚ): Δεν δικαιολογούνται αυξήσεις…

- Κέρδος 25% βγάζουν τα σούπερ μάρκετ Έντονος ο προβληματισμός και για τα ζητήματα νοθείας…

FETA BARELI

 

• Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας, καθώς εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις πανταχόθεν.

Μαζί με αυτόν όμως πλήγμα δέχεται και ο κλάδος της μεταποίησης και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, οι τιμές των οποίων στα ράφια ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία. Κυρίως όμως η φέτα ΠΟΠ, το βασικό γαλακτοκομικό προϊόν που παράγει η Ήπειρος και στην οποία δραστηριοποιούνται μεγάλες Γαλακτοβιομηχανίες, με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό. 

Γι’ αυτό και οι φορείς του κλάδου έχουν στραμμένο το βλέμμα στις… ανορθόδοξες  μεταβολές που παρατηρούνται στην αγορά γάλακτος και κατ΄ επέκταση στη φέτα, που κάποτε αποτελούσε το βασικό… προσφάι των φτωχών. Από την άλλη οι καταναλωτές μοιραία στρέφονται στα υποκατάστατα της φέτας, μιας και η αυθεντική μαζί με το ελαιόλαδο σήμερα έχουν γίνει τα ακριβότερα προϊόντα!

Αλλάζουν διατροφικές συνήθειες 

Γενικότερα η ακρίβεια πλήττει σήμερα σφόδρα τα ελληνικά νοικοκυριά. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση με διάφορα μέτρα προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδικαιολόγητα αυξημένες. Αυτό ισχύει και για τη φέτα, που τα προηγούμενα χρόνια δεν έλειπε από κανέναν ελληνικό τραπέζι, σήμερα όμως τείνει να καταναλώνεται σε… ειδικές περιστάσεις, αφού οι πολίτες την αγοράζουν με το… σταγονόμετρο. Εξάλλου, όλο και πιο συχνά ακούγεται η φράση «καλύτερα να αγοράσουμε κρέας παρά φέτα»!

Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια σε βασικά είδη τροφίμων έχει αλλάξει και τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, αναγκάζοντάς τους να επιλέγουν προϊόντα με χαμηλότερη θρεπτική αξία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σε αρκετές περιπτώσεις η υγεία τους, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Συγκεκριμένα, η ακρίβεια στα λαχανικά, τα φρούτα, το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και στο κρέας, έχει στρέψει τους καταναλωτές κατά κύριο λόγο στους υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι)!

Απαιτούνται έλεγχοι 

Η εικόνα που διαμορφώνεται πάντως σήμερα στην αγορά, επιτάσσει περισσότερους και πιο αποτελεσματικούς ελέγχους, προκειμένου να περιοριστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος μιλώντας  στο ΒusinessNews.gr τόνισε ότι «δεν δικαιολογούνται αυτή τη στιγμή αυξήσεις, καθώς η φέτα που είναι στην αγορά έρχεται από αποθέματα τριών μηνών πίσω. Αν γίνουν συστηματικοί έλεγχοι και αυξηθούν οι ελεγκτές, γιατί είναι πολύ λίγοι, πιστεύω ότι μπορεί να γίνει ανάσχεση των κερδοσκοπικών τιμών που παρατηρούνται σε αυτή τη φάση στην αγορά».

Παράλληλα, αναφέρεται και στο σημαντικό ρόλο των σούπερ μάρκετ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πάνω από 13% κέρδη δεν μπορούν να δικαιολογηθούν στη φέτα, τα σούπερ μάρκετ βγάζουν 25% στην τιμή και καλό θα ήταν να πιεστούν από την πολιτεία να μειώσουν το κέρδος τους σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση που διακυβεύεται η κατανάλωση».

Στο μεταξύ, όσον αφορά τη φέτα, έντονος είναι ο προβληματισμός και για τα ζητήματα νοθείας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Π. Πεβερέτος: «Για παράδειγμα αντί να υπάρχει στη φέτα γίδινο γάλα 30% και πρόβειο 70%, κάποιοι βάζουν 10-20% γίδινο και αγελαδινό που είναι πιο φτηνό και το βαπτίζουν ‘’φέτα’’. Όταν το πρόβειο γάλα έχει 1,60 ευρώ το λίτρο και το αγελαδινό 45 λεπτά, φυσικά και μιλάμε για αθέμιτο ανταγωνισμό και σε αυτό το σημείο είναι οι απαραίτητοι οι έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ, ειδικά για τη φέτα που προορίζεται για εξαγωγές. Σε ό,τι αφορά την μεγάλη εικόνα των εξαγωγών, δεν θα έχουν πρόβλημα οι εξαγωγές, το πολύ να ''χαθεί'' ένα 2%», σημείωσε.

Είναι ακόμη νωρίς…

Ειδική αναφορά κάνει ο Πρόεδρος του ΣΕΚ και στο ζήτημα της απώλειας των ζώων λόγω της κακοκαιρίας Daniel, το πόσο θα επηρεάσει μελλοντικά την παραγωγή, αλλά και το πόσο θα επιδράσει η ταχύτητα στην καταβολή των αποζημιώσεων. «Η παραγωγή φέτας θα είναι μειωμένη από το Δεκέμβριο, μετά τη ζημιά στη Θεσσαλία και εξαιτίας των 100.000 ζώων που χάθηκαν. Ο αντίκτυπος είναι σίγουρος αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε αν θα είναι μικρός ή πιο μεγάλος. Θα εξαρτηθεί από το πόσα ζώα θα επανέλθουν, πόσοι κτηνοτρόφοι θα ξαναμπούν στην παραγωγή, ειδικά στη Θεσσαλία, αλλά και ποιος θα είναι ο ρυθμός που θα αποζημιωθούν. Όλα αυτά είναι δεδομένα που θα τα ξέρουμε μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρέπει, επίσης, να λάβουμε υπόψη μας ότι θα υπάρχουν απώλειες και από ζώα που αρρώστησαν εξαιτίας των μολύνσεων λόγω της κακοκαιρίας, όλα αυτά είναι ανοιχτά ζητήματα».

Η εικόνα των εξαγωγών 

Όπως αναφέρει το ΒusinessNews.gr οι εξαγωγές φέτας το πρώτο εξάμηνο του έτους κατέγραψαν μείωση σε όρους όγκου πωλήσεων (-2,77%). Εξάλλου, ελάττωση στους όγκους καταγράφεται στις σημαντικές εξαγωγικές αγορές όπως Βρετανία (-4,6%), Ιταλία (-2,1%), Κύπρο (-15,7%), Σουηδία (-25,7%), Ολλανδία (-28%), Δανία (-10%), Αυστραλία (-29,9%) και Ισπανία (-25,8%). Ωστόσο, παρατηρείται ότι οι εξαγωγικές πωλήσεις αυξάνονται σε αξία, φθάνοντας στο πρώτο εξάμηνο φέτος στα 370,1 εκατ. ευρώ έναντι 302,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ενδεικτικό είναι ότι την περασμένη χρονιά συνολικά οι εξαγωγές φέτας ανήλθαν σε 605 εκατ. ευρώ (περίπου 86 χιλ. τόνοι) από 388 εκατ. ευρώ το 2019, με τους φορείς να τονίζουν ότι η φετινή κακοκαιρία δεν θα επηρεάσει, σε μεγάλο βαθμό, τη συνολική παραγωγή και την εξωστρέφεια, αν και το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο μέχρι το τέλος της χρονιάς, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εκτιμήσεις από το τί άφησε πίσω της η σφοδρή κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.